Κρήτη

Η «ψεύτικη» μητέρα του τον έσωσε αληθινά από τον θάνατο

Η συγκλονιστική ιστορία του τελευταίου Ελληνο-Εβραίου της Κρήτης, Ιωσήφ Βεντούρα

Ο Στέλιος Ζερβός, υποδέχτηκε στις «Βραδινές Ιστορίες»  την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, τον Ιωσήφ Βεντούρα και μαζί ξεδίπλωσαν την προσωπική του ιστορία, μέσα από την αφήγηση του πρωταγωνιστή.

Ένα πεντάχρονο Εβραιόπουλο από τα Χανιά, φεύγει το 1942 με την οικογένειά του, κρυμμένο σ ένα καΐκι με χαρούπια.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας σώζεται χάρη στη νεαρή Αθηνά, την οικιακή βοηθό του παππού του, που τον παρουσιάζει σαν το παιδί της. Η «ψεύτικη» μητέρα του, τον σώζει αληθινά από το θάνατο.

Την αδελφή του, την κρύβει στο σπίτι της η θεία του σημερινού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η οικογένεια Βεντούρα γλύτωσε από τη λύσσα των Γερμανών και το πλοίο Ταναΐς που πήρε στο βυθό όλους τους Εβραίους του νησιού, 350 άτομα - ανάμεσα τους και 88 παιδιά, και τους 250 Κρήτες αγωνιστές της αντίστασης, όπως και μερικούς αντιφασίστες Ιταλούς - στις 7 Ιουνίου 1944.

Ο Ιωσήφ, επέζησε, μεγάλωσε, και αφηγείται την ιστορία του, ως ο τελευταίος Ελληνο-Εβραίος της Κρήτης. Υπενθύμισε την ιστορία του, αλλά και την ιστορία των Εβραίων της Κρήτης που χαθήκαν λίγο πριν την λήξη του πολέμου.

Σήμερα αισθάνεται ότι οι ψυχές των Εβραίων της Κρήτης που χάθηκαν άδικα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του νησιού των στοίχειωσαν. Έτσι, ως ένα είδος χρέους σ' αυτές τις ψυχές , προσπάθησε να συγκεντρώσει σε μορφή μαρτυρίας-χρονικού αφηγήσεις, έγγραφα και φωτογραφίες ώστε για την δημιουργία ενός βιβλίου για τους Εβραίους της Κρήτης από το 1900, ως τον άδικο χαμό τους το 1944 και την περιπέτεια των ελάχιστων εκείνων που διασώθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια