Κρήτη

Γιώργος Πατεράκης: Ο Κρητικός αγιογράφος - καπετάνιος που εντυπωσιάζει με τα έργα του

Ο καπετάνιος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας που ζωγραφίζει εικόνες

Ναούς και μοναστήρια της Κρήτης κοσμούν οι αγιογραφίες του καπετάνιου του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, Γιώργου Πατεράκη.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη του περιπολικού ΠΛΣ 138 Γιώργο Πατεράκη, που υπηρετεί τα τελευταία 10 χρόνια στο Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας και παράλληλα ασχολείται με την αγιογραφία.

Ο Γιώργος Πατεράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1978 και έχει καταγωγή από την Ελούντα Λασιθίου. Σπούδασε τη Ναυτική Τέχνη και Επιστήμη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, όπου και αποφοίτησε το 2000 με το δίπλωμα του Πλοιάρχου Γ’ τάξης. Το 2002 και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων με το βαθμό του Σημαιοφόρου ως Κυβερνήτης του Ρ/Κ Ιάσων, εισήχθη στο Λιμενικό Σώμα με την ειδικότητα Πλοιάρχου. Παράλληλα εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο δίδυμων παιδιών.

Έργα του (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) υπάρχουν σε πολλούς Ιερούς Ναούς και Μονές διαφόρων Μητροπόλεων, όπως στους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας και Αγίας Παρασκευής Σιδωνίας Βιάννου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεραλιμανιώτισσας, στην Ιερά Μονή Βροντησίου Ηρακλείου, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ελούντας, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Δωριών, καθώς επίσης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και στο εξωτερικό.

Ως καλλιτέχνης πήρε βασικά μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο εργαστήριο του Δήμου Ιεράπετρας. Έχει σχεδιάσει το έμβλημα του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, το οποίο, μετά των σχετικών εγκρίσεων από το αρμόδιο τμήμα εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κοσμεί τον θυρεό του Λιμεναρχείου. Συγχρόνως άρχισε να μελετά και να ασχολείται με την Ιερά Τέχνη της Αγιογραφίας και πιο συγκεκριμένα την Κρητική Σχολή, δίπλα σε διαπρεπείς Αγιογράφους ακολουθώντας την Βυζαντινή παραδοσιακή τέχνη, διατηρώντας παράλληλα το προσωπικό του καλλιτεχνικό ύφος.

«Με την Ιερά Τέχνη της Αγιογραφίας ασχολούμαι από το 2009, μόλις μετατέθηκα στο Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, όπου υπηρετώ μέχρι σήμερα», ανέφερε ο ίδιος.

«Από την παιδική μου ηλικία είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες, έχοντας παρακολουθήσει για πολλά χρόνια τον πατέρα μου να ζωγραφίζει τα πάντα αλλά όχι αγιογραφίες. Ο πατέρας μου όμως ήταν ψάλτης και ο μεγάλος μου αδερφός ιερέας και συνεπώς η καθημερινή σχεδόν επαφή μου με την εκκλησία με μπόλιασε με την αγάπη μου προς τα εκκλησιαστικά πράγματα γενικότερα.

Επειδή σε πολύ μικρή ηλικία. το 1986, είχα πάρει το πρώτο βραβείο σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής, η οικογένεια μου και εγώ ξέραμε, ότι είχα ένα πηγαίο ταλέντο που κάποια στιγμή θα έπρεπε να βρω το χρόνο να το καλλιεργήσω.

Όταν το 2009 πήρα μετάθεση για το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας, γράφτηκα αμέσως στη Δημοτική Σχολή Ελεύθερου Σχεδίου και Αγιογραφίας, όπου έμαθα για μερικούς μήνες βασικά πράγματα πάνω στην τέχνη του αγιογράφου. Μετά συνέχισα μόνος μου να κάνω αγιογραφίες, μελετώντας παράλληλα τους καλούς ντόπιους αγιογράφους. Σε ό,τι έκανα είχα πάντα τις συμβουλές του παπά Μανόλη Πατεράκη, του αδερφού μου, που με διόρθωνε όταν έκανα κάποιο λάθος και με ενθάρρυνε για να γίνομαι όλο και καλύτερος», είπε ο αγιογράφος - καπετάνιος, Γιώργος Πατεράκης.

(Με πληροφορίες από limenikanea.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια