M. Χιλετζάκης: «Απογοητεύομαι από τις δηλώσεις Μάκη Βορίδη»

Κρήτη
M. Χιλετζάκης: «Απογοητεύομαι από τις δηλώσεις Μάκη Βορίδη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Περίμενα άλλη προσέγγιση, στη μάχη που δίνουμε με τα καιρικά φαινόμενα εδώ και τρία χρόνια, οι παραγωγοί της Κρήτης" τόνισε ο Μύρων Χιλετζάκης. 

Στις Περιφέρειες τα «έριξε» από το βήμα της Βουλής ο Μάκης Βορίδης για τις ελλείψεις στη Δακοκτονία. «Το Υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία» επεσήμανε. «Η εμπλοκή του αφορά μόνο στο θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία».

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής προκειμένου να μελετηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, τον μύκητα «γλοιοσπόριο» και άλλους νέους κινδύνους, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 144.000 ευρώ, που εξετάζει και εφαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές, σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι αλλά και η Τριφυλία, η Φωκίδα, η Σάμος και η Λέσβος και παρακολουθεί τόσο το ζήτημα της προστασίας όσο και αυτό του προγράμματος δακοκτονίας.

Τέλος είπε που κινητοποιούνται ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για την καταγραφή των ζημιών των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης.

«Απογοητεύομαι κάθε φορά που ο ένας «ρίχνει» τις ευθύνες στον άλλο, δηλώνει στον 98.4 ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Δίνουμε μάχη τα τελευταία χρόνια με τα ακραία καιρικά φαινόμενα κι είμαστε ως φαίνεται μόνοι» προσθέτει.

Παράλληλα υπενθυμίζει στον Υπουργό ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ  τραβούν σε βάθος χρόνου, ενώ ο ΕΛΓΑ για να δώσει αποζημιώσεις πρέπει να έχει κλείσει  ταμιακά με την προηγούμενη χρονιά, καθώς εκκρεμεί ακόμα ένα 10% το οποίο οφείλει στους παραγωγούς.

Παγκρήτια συνάντηση των 10 Προέδρων Αγροτικών Ενώσεων της Κρήτης σήμερα στο Ηράκλειο.

Κυριαρχούν οι ζημιές από το δάκο και την κακοκαιρία.

Σήμερα κι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το θέμα του δάκου και το οποίο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της απάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για δύσκολο Χειμώνα στα αγροτικά νοικοκυριά είχε μιλήσει την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στον 98.4 ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων.

Παγκρήτια συνάντηση φορέων συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα κι η Ομάδα Αμπελοκαλλιεργητών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους φορείς για το αύριο της παραγωγής. Στα αιτήματα της κι η κάθοδος Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για την υφιστάμενη κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, εκφράζει το «ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ» μέσω ανακοίνωσης, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

«Το πρόγραμμα δακοκτονίας του ΥΠΑΑΤ που υλοποιείται από τις Περιφέρειες της Χώρας, παρουσιάζει πολλές τεχνοκρατικές αγκυλώσεις καθώς και σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή» αναφέρει, «ωστόσο τουλάχιστον για το τρέχον έτος (2019), με ως επί το πλείστων έγκαιρους και ορθούς χειρισμούς από τους περισσότερους εμπλεκομένους φορείς, πολλές από τις αγκυλώσεις υπερκεραστήκαν (επικοινωνία με ΠΕ Κρήτης) ελαττώνοντας σημαντικά τα προβλήματα ή τις όποιες καθυστερήσεις σε σημαντικούς τομείς του προγράμματος (προσλήψεις τομεαρχών, εγκατάσταση δικτύου παγίδων, διενέργεια ψεκασμών κτλπ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News