Κρήτη

Πάνε προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

"Ήρθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών

Τον δρόμο της κατάργησης ετοιμάζονται να πάρουν οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή της Κρήτης, στην οποία προΐσταται ως συντονίστρια η Μαρία Κοζυράκη... Αυτό σκιαγράφησε τουλάχιστον από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βεβαίως δεν είναι πρώτος ΥΠ.ΕΣ. που προαναγγέλλει κατάργηση του θεσμού των κρατικών Περιφερειών υπέρ της ενίσχυσης των Αιρετών Περιφερειών. Μια αντίστοιχη εξαγγελία είχε κάνει το 2017 και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, δίχως όμως να προχωρήσει κάτι.


«Σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάσταση των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων. Αυτό δε θα επηρεάσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους», είχε προαναγγείλει το 2017, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης. Στα βήματα... Σκουρλέτη, ο σημερινός υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε μια αντίστοιχη εξαγγελία από το βήμα αυτή τη φορά της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών.
Μιας και η όλη συζήτηση σε σχέση με την κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καλά κρατεί από το 2017, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. και η κυβέρνηση το εννοούν ή αν “χαϊδεύουν” απλώς τα αφτιά των εκλεγμένων αιρετών της Αυτοδιοίκησης, που δεν το έχουν κρύψει, είναι η αλήθεια, ότι θέλουν να δουν τον κρατικό θεσμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να καταργείται ή να περιορίζεται δραστικά από πλευράς ρόλου και αρμοδιοτήτων.


«Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουν λύσει», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της συνέλευσης της ΕΝ.ΠΕ. ο Τάκης Θεοδωρικάκος και, υπό τα χειροκροτήματα των αιρετών, προανήγγειλε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες.

H ομιλία Θεοδωρικάκου

«Πιστεύω ότι, μετά από 10 χρόνια ύπαρξης του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έχει έλθει η ώρα να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα. Στη δική μας αντίληψη οι Περιφέρειες δεν ήταν και δεν είναι μια απλή συνένωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία έχουν προέλθει. Και επίσης δεν είναι ένας προϊστάμενος θεσμός της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες - και επομένως και οι άνθρωποι που ηγούνται της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης - είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για τη χώρα. Με δυο λόγια: Αν όταν ξεκίνησε ο θεσμός πριν από 10 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τον πολίτη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήταν απρόσωπο, σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια δουλειάς σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης για την πατρίδα μας, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει καταξιωθεί ως θεσμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Τα πρόσωπα των περιφερειαρχών της χώρας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους ως άνθρωποι οι οποίοι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει δημιουργικό έργο, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στις Περιφέρειες, αλλά και ως πρόσωπα που έχουν έναν βαρύνοντα λόγο και ρόλο, ευρύτερα, στον δημόσιο βίο της χώρας».


«Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα ούτε μια γραφειοκρατική υπόθεση, αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτόν τον λόγο το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα των περιφερειών. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τα περιφερειακά όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο», συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Ήρθε η ώρα για μεγάλη τομή στην Αυτοδιοίκηση»

«Σήμερα αυτό που θέλω, κυρίως, να σας πω και θέλω να το κρατήσετε ως βασικό μήνυμα από την παρέμβασή μου είναι ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Στη δική μου αντίληψη, ο θεσμός των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Είμαι αποφασισμένος στον νόμο τον οποίο, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ετοιμάσουμε, να μεταφερθούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος, στο πλαίσιο πάντα του Συντάγματος. Αυτό εννοώ: Ήρθε η ώρα για μια νέα μεγάλη τομή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».


«Ο στόχος μας λοιπόν είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, μέσα από μια τέτοια ουσιαστική και δημιουργική διαδικασία, να έχουμε ετοιμάσει τον νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια