ΠΕΔ Κρήτης: Το πρόσωπο που συζητείται για την Προεδρεία

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Το πρόσωπο που συζητείται για την Προεδρεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομάδα έντονου αυτοδιοικητικού αναβρασμού

«Θα πάμε ενωτικά... Η αλλαγή πλεύσης από μια διαχειριστική περισσότερο λογική σε μια πιο ενεργή, παρεμβατική λογική απαιτεί, άλλωστε, τη συμπόρευση και τη συνένωση δυνάμεων».

Το μήνυμα αυτό στέλνουν από τη νικήτρια παράταξη “Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση”, που επικράτησε στις εκλογές της ΠΕΔ και κατέχει την πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ. με 12 από τις 21 έδρες, ενόψει των νέων εκλογικών διεργασιών που ακολουθούν προσεχώς σε σχέση με την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΠΕΔ, του νέου αντιπροέδρου, γραμματέα και βεβαίως της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον αφορά βεβαίως στο ποιος θα εκλεγεί και θα βρεθεί στον προεδρικό θώκο του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου της Κρήτης, ώστε να σηματοδοτηθεί με ονόματα και διευθύνσεις πλέον η “αλλαγή φρουράς”, όπως αυτή κρίθηκε στην κυριακάτικη κάλπη. Ως προς το πρόσωπο του νέου προέδρου, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, αν και ανεπισήμως ακούγεται, είναι η αλήθεια, έντονα το όνομα του Γιάννη Κουράκη, δίχως πάντως να αποκλείονται άλλα πρόσωπα.

Απ’ ό,τι προκύπτει βάσει ρεπορτάζ, θα υπάρξει μια σχετική συνάντηση προ της 1ης συνεδρίασης του νέου Δ.Σ. της ΠΕΔ, όπου θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου προεδρείου. Και εκεί, μέσω διαλόγου και προτάσεων, θα βρεθεί με διάθεση σύμπνοιας το πρόσωπο μέσα από τον συνδυασμό της “Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης”, που θα προταθεί για να εκλεγεί νέος πρόεδρος και να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Βασίλη Λαμπρινό.

Επί της ουσίας, διανύουμε μία εβδομάδα έντονου αυτοδιοικητικού αναβρασμού, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στις γενικές συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) σε όλη τη χώρα, με την ανάδειξη σε κάθε μία από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της, του Εποπτικού Συμβουλίου της και των εκπροσώπων της στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκαν.

Εδώ στην Κρήτη είχαμε προχθές Κυριακή τις εκλογικές αρχαιρεσίες που ανέδειξαν νικήτρια την παράταξη της “Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κρήτης”, που εξέλεξε 12 από τα 21 μέλη του νέου Δ.Σ. και 6 από τους 10 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ως εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Η διαδικασία όμως δε σταματά εδώ, καθώς πρέπει να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες, που θα ολοκληρώσουν πλέον το “παζλ” ως προς τα νέα διοικητικά όργανα της ΠΕΔ.

Κατά τις επόμενες αρχαιρεσίες λοιπόν, που είναι πιθανόν να λάβουν χώρα την ερχόμενη Κυριακή, το νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ θα πρέπει να ψηφίσει:

- Τον νέο πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (υπενθυμίζουμε ότι, βάσει του άρ. 6 του Π.Δ. 75/2011, στις ΠΕΔ εκλέγεται 5μελής Εκτελεστική Επιτροπή, μέλη της οποίας είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και δύο ακόμη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής).

- Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου.

Οι εκλογικές διαδικασίες

Με μυστική ψηφοφορία και 50% συν 1 ο πρόεδρος

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών.

Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση, ισοψηφίας συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.

Περαιτέρω, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται διαδοχικά στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΠΕΔ.

Επιπλέον, τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται στην ίδια συνεδρίαση μετά την εκλογή του προεδρείου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εφαρμοζόμενης αναλόγως της ανωτέρω διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Όσον αφορά στην εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου σε κάθε ΠΕΔ, αυτή ορίζεται στο άρ. 14 του Π.Δ. 75/2011.

Μέσα σε δέκα μέρες από την εκλογή του, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του συμβούλου που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που κληρώθηκε πρώτος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγει, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, πρώτα τον πρόεδρο και ύστερα τον αντιπρόεδρο. Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες δε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει, στην τρίτη ψηφοφορία, τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία σημειωθεί ισοψηφία, διενεργείται κλήρωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News