ΠΕΔ Κρήτης - Αποτελέσματα: Αλλαγή σελίδας σηματοδότησαν οι σημερινές εκλογές!

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης - Αποτελέσματα: Αλλαγή σελίδας σηματοδότησαν οι σημερινές εκλογές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος

Η παράταξη Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης, στην οποία, σημειώνεται, ξεχωρίζει και η συμμετοχή του Γιάννη Κουράκη, αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και για τους αντιπροσώπους στη ΚΕΔΕ. Κάτι που σημαίνει πως ο δήμαρχος Ηρακλείου και απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ηγούνταν στο άλλο ψηφοδέλτιο που έχασε την εκλογική μάχη, δεν θα συνεχίσει στη προεδρία του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου του νησιού.

Η γενική συνέλευση και οι εκλογικές αρχαιρεσίες έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Η συνέλευση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης η Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης έλαβε 69 ψήφους και καταλαμβάνει 12 έδρες στο 21μελές νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Η παράταξη Λαμπρινού πήρε 53 ψήφους και  9 έδρες. Δύο ψήφους έλαβε ο μεμονωμένος υποψήφιος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Δημήτρης Βρύσαλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά ψήφισαν 124 και όχι 125 εκλέκτορες. Απουσίασε από τη διαδικασία δημοτικός σύμβουλος από δήμο του νομού Χανίων.

Η νικήτρια παράταξη εκλέγει 6 εκπροσώπους στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ έναντι 4 της παράταξης με επικεφαλής τον Βασίλη Λαμπρινό.

Τα αποτελέσματα σε σχέση με την εκπροσώπηση στη ΚΕΔΕ βγαίνουν τώρα.

Ήδη έγιναν γνωστοί οι 6 εκπροσώποι της Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης στη ΚΕΔΕ. Είναι οι: Ζαχαρίας Καλογεράκης, Νίκος Γιαλιτάκης, Μαρία Καλουδιώτη, Πέτρος Ινιωτάκης, Αρης Παπαδόγιαννης, Μανόλης Χαιρέτης.

H «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος

Σε πολιτικό επίπεδο, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα στην ΠΕΔ αντανακλά αφενός το ισχυρό… «ρεύμα» που υπήρχε μεταξύ των αιρετών για την αλλαγή φρουράς στο όργανο με σκοπό, όπως είχε επισημανθεί από το στρατόπεδο των νικητών μια πιο δυναμική και παραγωγική παρουσία της ΠΕΔ συγκριτικά με την απερχόμενη «άτονη» όπως τη χαρακτηρίζουν προεδρία Λαμπρινού.

Αντανακλά βεβαίως και τη δύναμη της αναλογικής, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως διαμορφώθηκαν στη ψηφοφορία αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών εκλογών στη Κρήτη. Και το πώς είχαν εκφραστεί σε επίπεδο σύνθεσης των δημοτικών συμβουλίων οι δημότες-ψηφοφόροι.

Με δεδομένο ότι ο Βασίλης Λαμπρινός, όπως και άλλοι δήμαρχοι που συστρατεύτηκαν μαζί του στη μάχη της ΠΕΔ, όπως π.χ. ο δήμαρχος Χανίων εκπροσωπούνται ως μειοψηφίες στο δημοτικό συμβούλιο και αντιθέτως, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όπως ο Γιάννης Κουράκης διαθέτουν περισσότερες έδρες και άρα περισσότερους εκλέκτορες στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ, το χθεσινό αποτέλεσμα δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Ουσιαστικά ήταν αναμενόμενο με γνώμονα την αναλογική εκπροσώπηση στο σώμα εκλεκτόρων της ΠΕΔ.

«Διαβάζοντας» κανείς τα αποτελέσματα της κάλπης διαπιστώνει επίσης ότι η νικήτρια παράταξη Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης έχει μια απόλυτη ισορροπία σε επίπεδο εκπροσώπησης στο νέο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Για του λόγου το αληθές, τις 12 έδρες της καταλαμβάνουν ισόποσα, από 6 δήμαρχοι και 6 δημοτικοί σύμβουλοι.

Αντιθέτως, από τη παράταξη Λαμπρινού, η 9άδα των εδρών χαρακτηρίζεται από σχετική... δυσαναλογία, αφού τη συνθέτουν 7 δήμαρχοι και 2 μόλις δημοτικοί σύμβουλοι!

Για την ιστορία πάντως, μιας και τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο ζυμώσεων, διεργασιών και πιέσεων, θα πρέπει να αναφέρουμε και μια ενδιαφέρουσα πινελιά του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 1 παραπάνω δήμαρχος που εκλέγεται από το συνδυασμό Λαμπρινού, είχε αρχικά ενταχθεί στο αντίπαλο σχήμα αλλά άλλαξε «στρατόπεδο» τη τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, μετά από έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που δέχθηκε...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News