Εκλογές - Ρουμανία: Ψηφίζουν και στο Ηράκλειο Ρουμάνοι υπήκοοι για Πρόεδρο

Κρήτη
Εκλογές - Ρουμανία: Ψηφίζουν και στο Ηράκλειο Ρουμάνοι υπήκοοι για Πρόεδρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει για πρώτη φορά στις Προεδρικές εκλογές της συγκεκριμένης χώρας

Οι Ρουμάνοι υπήκοοι ψηφίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο τον Πρόεδρό τους κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παραδοσιακά, η Ρουμανική διασπορά έχει μια πολύ έντονη συμμετοχή στις εκλογές, εφόσον οι εκλογές της Ρουμανίας διεξάγονται και στο εξωτερικό.

Ένα από τα τμήματα εκλογών της Ρουμανίας στο εξωτερικό βρίσκεται και στο Ηράκλειο Κρήτης υπό την αιγίδα του Ρουμάνικου Υπουργείου Εξωτερικών με την βοήθεια των τοπικών αρχών και των εδώ Ρουμάνων υπηκόων

Για πρώτη φορά η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, με την βοήθεια των tablet που έχουνε εγκατασταθεί μέσα στο τμήμα και διαρκεί περίπου 1 λεπτό.

Οι Ρουμάνοι πολίτες που βρίσκονται στην Κρήτη, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε τουρίστες αναμένονται στις κάλπες Σάββατο και Κυριακή μεταξύ 07.00 και 21.00.

Το τμήμα βρίσκεται στην αίθουσα Φουγάρο, στην Λεωφ. Ικάρου αρ. 9, στο καινούργιο ΚΤΕΛ.

Λίγα λόγια για τις εκλογές

Η εκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στη Ρουμανία, η οποία ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου, έκλεισε επίσημα στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η Παρασκευή ήταν η πρώτη ημέρα  φηφοφορίας για τους  Ρουμάνους πολίτες του εξωτερικού. Οι Ρουμάνοι της Διασποράς έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά. Σ’ αυτές τις εκλογές είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και με επιστολική ψήφο.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, θα ανοίξουν στη Ρουμανία 18.748 εκλογικά κέντρα για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το νόμο, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής εκστρατείας, απαγορεύεται η αναμετάδοση εκλογικών μηνυμάτων σε οπτικοακουστικά μέσα, σε ψηφιακές οθόνες τοποθετημένες σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους καθώς και σε ειδικά κατασκευασμένα οχήματα.

Την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύεται η παρουσίαση exit polls πριν από το τέλος της ψηφοφορίας.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, στις 24 Νοεμβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Ο δεύτερος γύρος θα κερδηθεί από τον υποψήφιο που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής.

Η εκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, στις 07:00 το πρωί.

Στις εκλογές του 2014 στον πρώτο γύρο στις 2 Νοεμβρίου 2014, ο Victor Ponta είχε έρθει πρώτος με 40,44% με τον Klaus Iohannis να λαμβάνει 30,37%. Στο δεύτερο γύρο ο Klaus Iohannis ανέτρεψε τη διαφορά και με ποσοστό 54,43% κέρδισε τον αντίπαλο του Victor Ponta και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Οι 14 υποψήφιοι των Προεδρικών εκλογών είναι:

Klaus Iohannis, Theodor Paleologu,  Dan Barna, Kelemen Hunor,  Viorica Dancila, Catalin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Marian Stanoevici, Ramona-Ioana Bruynseels, Viorel Catarama, Alexandru Cumpanasu.

Φαβορί υπεράνω πάσης αμφισβήτησης, για μια νέα πενταετή θητεία, είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος Klaus Iohannis.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μάλλον η συμμετοχή στο β’ γύρο την οποία διεκδικούν η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και έως πριν λίγες μέρες Π/Θ Viorica Dancila, ο Πρόεδρος του κόμματος “Σώστε τη Ρουμανία” (USR) Dan Barna και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Mircea Diaconu, οι οποίοι βρίσκονται αρκετά κοντά στις δημοσκοπήσεις, συνεπώς το πώς θα διαμορφωθεί ο β’ γύρος, στις 24 Νοεμβρίου, μπορεί να εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, τους αναποφάσιστους και τις επιδόσεις των λοιπών υποψηφίων.

Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του USR, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, έδινε πρώτο τον Klaus Iohannis με 38,9%, δεύτερη τη Viorica Dancila με 22,6%, τρίτο τον υποψήφιο του USR Dan Barna, και τέταρτο τον ανεξάρτητο, υποστηριζόμενο από τα κόμματα ALDE και Pro România, Mircea Diaconu, με 8,2%.

Με πληροφορίες και απο το ibna.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News