Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για 2.500 στην Κρήτη

Κρήτη
Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για 2.500 στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα;

Γιορτινά, χριστουγεννιάτικα... μαντάτα για τους ανέργους! Λίγο πριν ξεκινήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να βγει στον “αέρα” το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά σε 35.000 προσλήψεις ανέργων στους ΟΤΑ και σε ορισμένες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος.

Η προκήρυξη του νέου προγράμματος αναμένεται με αγωνία από χιλιάδες ανέργους συνανθρώπους μας σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη, ενώ θυμίζουμε υπήρχε αίτημα για την παράταση του περσινού προγράμματος που είχε κινηθεί στους ίδιους αριθμούς προσλήψεων. Δηλαδή κοντά στις 35.000 προσλήψεις πανελλαδικά και περί τις 2.500 προσλήψεις σε επίπεδο Κρήτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 35.000 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας / φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η υποβολή των αιτήσεων και τα λοιπά διαδικαστικά να ολοκληρωθούν μέσα στις γιορτές ή και πριν τα Χριστούγεννα, ώστε μέσα στον Ιανουάριο να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και η τοποθέτηση των ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μετά την ανάρτηση του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ:

- Θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους,

- Θα ακολουθήσει η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων,

- Η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων,

- Η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων,

- Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων επί των προσωρινών αποτελεσμάτων,

- Και τέλος η ανάρτηση των οριστικών πινάκων των ωφελουμένων.

Το προφίλ του προγράμματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η απασχόληση, διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση - όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα - δε θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το πρόγραμμα, δηλαδή, θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα παρέχεται με τη μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Οι ειδικότητες

Το προηγούμενο διάστημα, οι ΟΤΑ, δηλαδή οι Δήμοι και οι αιρετές Περιφέρειες, είχαν κληθεί να δηλώσουν τις απαιτούμενες ειδικότητες για την απορρόφηση προσωπικού, ώστε να καλυφθούν εργασιακές ανάγκες.

Μετά τα αιτήματα των ΟΤΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ προχώρησαν στην κατάρτιση του προγράμματος, προκειμένου να εντάξουν στον β’ κύκλο του μόνο εκείνους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των έργων. Στο πρόγραμμα, που θα προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι 35.000 προσλήψεις θα αντιστοιχούν σε πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα στις εξής ειδικότητες: διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών, κηπουρών και γενικών καθηκόντων. Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεων των φορέων.

Τα κριτήρια μοριοδότησης

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, ο βασικός καμβάς θα είναι ο ίδιος με τα αντίστοιχα προγράμματα που είχαν προκηρυχθεί και υλοποιηθεί στο παρελθόν.

Στη βάση αυτή, και αυτή τη φορά η επιλογή θα βασιστεί στα εξής 9 κριτήρια:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους άνεργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

5. Ηλικία.

6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8. Ιδιότητα δικαιούχου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις “Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα” της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News