Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Ζητούν «αναθεώρηση» για τα 6 Τμήματα που δε θα λειτουργήσουν

Κρήτη
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Ζητούν «αναθεώρηση» για τα 6 Τμήματα που δε θα λειτουργήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΛΜΕΠΑ για την αναστολή της λειτουργίας των νέων Τμημάτων

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του Υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία 6 Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΛΜΕΠΑ.

Μέσω μια ανακοίνωσής του ζητούν την αναθεώρησή της και την ουσιαστική στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής του ΕΛΜΕΠΑ από το Υπουργείο, σχολιάζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει τον σχεδιασμό και θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως ελπίζει να μην πρόκειται για οριστική κατάργηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει την απογοήτευσή του για την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την ακαδημαϊκή λειτουργία των έξι (6) νέων Τμημάτων του, και συγκεκριμένα των Τμημάτων: α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/07.05.2019.

Ο διάλογος για την ίδρυση των περισσοτέρων από τα Τμήματα αυτά είχε ξεκινήσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ενώ η έναρξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας προγραμματιζόταν σταδιακά για την επόμενη τριετία, και όχι πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μετά από τεκμηριωμένη απόφαση της Συγκλήτου. Ως εκ τούτου, υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος να συζητηθούν διεξοδικά, να προγραμματιστούν και να τοποθετηθούν σε σωστές βάσεις όλα τα ζητήματα και δεν τίθεται θέμα προχειρότητας ή έλλειψης σχεδιασμού, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο για να τεκμηριώσει την απόφασή του. Να υπενθυμίσουμε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματός μας, ομόφωνα αποδέχτηκε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των εν λόγω Τμημάτων. Οφείλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι το ιδρυτικό άρθρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό του για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων, ορίζοντας επιστημονικές επιτροπές για κάθε ένα από αυτά, ενώ είναι σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κρήτης για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας. Ήδη ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει αποφασίσει την παραχώρηση εκτάσεων που θα εξυπηρετήσουν χρήσεις των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Τα νέα Τμήματα πρέπει να τονιστεί ότι θα αλληλοεπιδρούν με υφιστάμενα Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (π.χ. το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), αλλά και με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές (π.χ. το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με Τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και με το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ), ενισχύοντας την ακαδημαϊκότητα και τις συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της Κρήτης.

Η χθεσινή απόφαση ανατρέπει τον σχεδιασμό και θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Ζητάμε την αναθεώρησή της και την ουσιαστική στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της αναπτυξιακής πολιτικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με έδρα το Ηράκλειο, που εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη του νησιού μας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News