Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Αυτά είναι τα 6 τμήματα στην Κρήτη που δεν θα λειτουργήσουν

Κρήτη
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Αυτά είναι τα 6 τμήματα στην Κρήτη που δεν θα λειτουργήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορά τμήματα που επρόκειτο να λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21

Το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε την αναστολή συνολικά 37 τμημάτων, ενώ 6 εξ αυτών αφορούν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και την Κρήτη.

Τα τμήματα αυτά επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό το οποίο θα συμπληρώσουν οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου, όμως το υπουργείο αποφάσισε ότι δεν πληρούν τις σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, τα 6 τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν στην Κρήτη είναι:

- Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ηρακλείου

- Φυσικοθεραπείας της Ιεράπετρας

- Μηχανικών Βιοϊατρικής του Ηρακλείου

- Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αγίου Νικολάου

- Χημικών Μηχανικών των Χανίων, και

- Μουσικών Σπουδών του Ρεθύμνου.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

  • χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
  • χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
  • χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
  • χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
  • ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 37 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».

Άμεσα αντέδρασε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας να καταργήσει 6 τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Αξιοποιώντας την Κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και ζητάει να πληροφορηθεί τους πραγματικούς λόγους που την ώθησαν να καταργήσει 37 Πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 6 τμήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για τα τμήματα:

  • Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)
  • Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)
  • Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)
  • Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)
  • Χημικών Μηχανικών (Χανιά)
  • Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο – λειτουργεί από το 1999)

"Γκρεμίζουν ό,τι έχει δημιουργηθεί"

Όπως αναφέρει: «Για μια ακόμα φορά η Υπουργός Παιδείας μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προειδοποίηση, η κ. Κεραμέως αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι ο μόνος στόχος είναι να γκρεμίσει ό,τι έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφασή της, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

«Υπήρξε αιφνιδιασμός»

Στο στούντιο της ΚΡΗΤΗ TV και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Σταθμού μίλησε ο πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Κατσαράκης για τις εξελίξεις.

Όπως τόνισε «η ενημέρωση ήρθε επίσημα σήμερα το πρωί, από τον υφυπουργό κ. Διγαλάκη και μετά από λίγη ώρα είδαμε την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Κατσαράκης μίλησε για αιφνιδιασμό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «πράγματι ήταν ένας αιφνιδιασμός. Ο ιδρυτικός νόμος του Πανεπιστημίου προβλέπει την λειτουργία έξι νέων τμημάτων σε όλη την Κρήτη την επόμενη τριετία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις», όπως ανέφερε.

«Ακολούθησε ένας διάλογος τουλάχιστον διάρκειας ενός έτους και η συγκρότηση μίας επιτροπής, η οποία λειτούργησε για μήνες που κατέθεσε ένα πόρισμα στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον υπουργό και στη συνέχεια το Μάιο είχαμε την νομοθέτηση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαράκης.

«Η Σύγκλητος αποδέχτηκε ομόφωνα το πόρισμα της επιτροπής και τον συγκεκριμένο νόμο. Κατά συνέπεια πιστεύω δεν υπάρχει πρόχειρος σχεδιασμός, παρά ένας αιφνιδιασμός από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

Ακολουθεί το απόσπασμα από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News