«Θύελλα» με τα κοιτάσματα - Στη Βουλή ο... ντόρος με τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης

Κρήτη
«Θύελλα» με τα κοιτάσματα - Στη Βουλή ο... ντόρος με τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ανοίξει τα χαρτιά της καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ντόρο για τα κοιτάσματα

Στη Βουλή, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα του Νίκου Παππά, μεταφέρεται πλέον ο ντόρος που είχε σηκωθεί τις προάλλες σε σχέση με τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης και τις ενδείξεις περί μεγάλων κοιτασμάτων εφάμιλλών ή και μεγαλύτερων από το κοίτασμα ΖΟΡ στην Αίγυπτο.

Τα δημοσιεύματα, που “πάτησαν” πάνω σε διαρροή αναφορών που φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης ιδεών και ελεύθερης θεωρητικής συζήτησης, στάθηκαν αφορμή για να “ανάψει” για τα καλά η συζήτηση γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης.

Συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας κυριαρχεί και μια πολιτική χροιά σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ως γνωστόν συμμετέχουν στο ισχυρό κοινοπρακτικό σχήμα που έχει πάρει με συμβάσεις παραχώρησης τα δικαιώματα ερευνών-αξιοποίησης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.

Στον απόηχο της όλης συζήτησης και του θορύβου που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αφορμή, όπως σημειώνει ο Νίκος Παππάς, αποτέλεσαν πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, όπως και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. είναι στα άμεσα σχέδια της Ν.Δ.

Σε σχετική του δήλωση, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ προστατεύσαμε και ενισχύσαμε τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν τόσο κομβικής σημασίας τομέα της οικονομίας. Επίσης, τα ΕΛ.ΠΕ. είναι πλέον κερδοφόρα. Από τις ζημίες των 200 εκατ. ευρώ πριν από το 2015, πέρασαν στα κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων, καμία υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να υφίσταται. Επίσης, με γνωστές τις αναλύσεις για σημαντικά κοιτάσματα στη χώρα, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. σημαίνει αποχώρηση του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Η επερώτηση

Τα σενάρια της αποκρατικοποίησης

«Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 280 δισ. κ.μ. νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα “οικόπεδα” των Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ. Τα ανωτέρω δημοσιεύματα φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα σενάρια αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Πλείστα δε δημοσιεύματα του περασμένου διαστήματος κάνουν λόγο για ενδεχόμενο καθολικής αποχώρησης της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω Χρηματιστηρίου, γεγονός που σημαίνει αποχώρηση απ’ όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που ασχολείται με την έρευνα των υδρογονανθράκων», αναφέρει στην επερώτησή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Νίκος Παππάς και σημειώνει: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξετάστηκαν και εφαρμόστηκαν εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές για την πορεία του ομίλου, που προστάτευσαν και ενίσχυσαν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ένα τόσο κομβικής σημασίας τομέα της οικονομίας της χώρας μας, και ως αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ.:

- Είναι πλέον κερδοφόρα καθώς τα καθαρά κέρδη το 2015 ήταν 45 εκατ. €, το 2016 ήταν 329 εκατ. €, το 2017 ήταν 384 εκατ. € και το 2018 ήταν 215 εκατ. €.

- Κατατάσσονται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως.

- Αποκαταστάθηκαν τα καταστατικά δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου στη διοίκηση του ομίλου.

- Επενδύουν στην έρευνα υδρογονανθράκων, φέρνοντας στη χώρα μεγάλους διεθνείς “παίκτες”, διασφαλίζοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και τα έσοδά της θα ενισχύουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία».

«Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω και δεδομένου του ότι η Ελλάδα σήμερα, ύστερα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων, μπορεί να χαράζει τη δική της οικονομική πολιτική, εφόσον τηρεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επίσης, στα πλαίσια εξασφάλισης της αναπτυξιακής πορείας και στρατηγικής της χώρας, του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλειά της και ενόψει του ότι υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, ερωτάται ο αρμόδιος για την ανάπτυξη της χώρας υπουργός:

  1. Προτίθεται όντως η κυβέρνηση να προβεί σε πώληση του συνόλου των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., απεμπολώντας έτσι όλα του τα δικαιώματα, όταν παγκοσμίως οι χώρες σε αντίστοιχες εταιρείες διατηρούν τον δημόσιο έλεγχο;
  2. Προτίθεται όντως να πωλήσει μαζί και την Εταιρεία Έρευνας Υδρογονανθράκων;», καταλήγει ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News