Μειώσεις - σοκ έως 50% στις επιδοτήσεις

Κρήτη
Μειώσεις - σοκ έως 50% στις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουτσουρεμένες είδαν στα βιβλιάριά τους τις ενισχύσεις οι παραγωγοί

Από 40% μέχρι και 50% είναι οι μειώσεις-σοκ των ποσών των επιδοτήσεων που βλέπουν στα βιβλιάριά τους από το 2015 σε σχέση με το σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, αφού ελιές και αμπέλια ως δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν υποστεί τις πιο μεγάλες μειώσεις λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της παρούσας προγραμματικής περιόδου, όπως αυτή λήγει στο τέλος του 2020. Από το 2021 ως το 2028 έχουμε τη νέα ΚΑΠ, στη διάρκεια της οποίας προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις μειώσεις για την Κρήτη - η οποία και στηρίζεται κυρίως στην ελιά και το αμπέλι - αποκαθιστώντας την τεράστια αδικία κατά τις νέες κατανομές των κονδυλίων!

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, καλώντας τους παραγωγούς να ξέρουν όταν βλέπουν μειωμένα τα ποσά στα βιβλιάριά τους ότι δεν οφείλονται σε παραπάνω παρακρατήσεις Ενώσεων και ΕΛΓΑ, αλλά στις εγκεκριμένες μειώσεις της λεγόμενης «κοινής σύγκλισης», δηλαδή στην ίδια την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Το 2015 έγινε μια ενιαία περικοπή στις κοινοτικές ενισχύσεις της τάξεως του 30%. Από το 2016 μέχρι και το 2019 έχουμε μια σύγκλιση μειώσεων περίπου 25%. Αυτό μεταφράζεται από 6% μέχρι 8% κάθε χρόνο. Αν όμως ένας παραγωγός δει το βιβλιάριο των αγροτικών του επιδοτήσεων και συγκρίνει τι έπαιρνε το 2014 και τι παίρνει το 2019 και έχει δενδρώδεις καλλιέργειες, ελιά και αμπέλι, θα δει μια μείωση της τάξεως από 40% μέχρι και 50%. Είναι τεράστιο το πλήγμα στην ελιά και το αμπέλι. Γι’ αυτό ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει τους παραγωγούς. Τους ανθρώπους που πραγματικά παράγουν και είναι παραγωγοί», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνεταιριστή, «στην Ελλάδα έχουμε 600.000 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων. Από αυτούς, μόνο οι 120.000 δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επομένως, τα νούμερα μιλάμε από μόνα τους. Και δείχνουν ότι αυτοί που παράγουν στην Ελλάδα δεν είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Είναι οι ετεροεπαγγελματίες. Επομένως, ο υπουργός δεν πρέπει να διαχωρίζει αυτές τις δύο κατηγορίες, αλλά να δει ποιος παράγει», πρόσθεσε ο Μύρων Χιλετζάκης.

Εξάλλου, επισήμανε: «Βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι πολλές φορές οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες είναι πιο καλοί αγρότες σε σχέση με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επομένως, στη νέα προγραμματική περίοδο ο υπουργός θα πρέπει να “κοιτάξει” οπωσδήποτε αυτόν που παράγει. Δηλαδή τη λέξη Παραγωγή. “Παράγουμε, θα παίρνουμε επιδοτήσεις”. Δε σημαίνει ότι “επειδή έχω την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, είμαι καλύτερος από κάποιον άλλο που κάνει μία άλλη δουλειά ως κύρια απασχόληση αλλά παράγει περισσότερο”».

«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς δυο-τρεις δουλειές»

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης αναλύει ακόμα περισσότερα τα δεδομένα που ισχύουν, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί πια να ζήσει αν δεν κάνει δυο-τρεις δουλειές για να μπορεί να τα βγάλει πέρα. Στο μεταξύ, τα κριτήρια του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη βγαίνουν με φορολογικά κριτήρια. Δηλαδή, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είναι ένας ο οποίος έχει το 51% των εισοδημάτων του από την αγροτικής εκμετάλλευση. Και λέμε το εξής: Αν κάποιος είναι ελαιοαλλιεργητής με 1.000 ελαιόδεντρα και έχει όμως και μία αγροτική αποθήκη που την ενοικιάζει σε κάποιον στο χωριό του. Αν πληγεί από μία θεομηνία μια χρονιά και δεν παράγει το εισόδημα που αντιστοιχεί στο 51% του συνολικού του εισοδήματος, τότε χάνει τον τίτλο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το τρέχον έτος, αφού το εξωγεωργικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το γεωργικό».

Με το παράδειγμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης θέλει να τονίσει ότι «με τους φορολογικούς συντελεστές που οριοθετείται ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης δεν έχουμε τον σωστό τρόπο. Εγώ το καλοκαίρι εκεί που θα έβγαζα 100 τόνους σταφύλια και θα τα πωλούσα έναντι 50.000 ευρώ μικτών, λόγω της βροχής τα σταφύλια έμειναν και σάπισαν στις κουρμούλες και πήρα το... μηδέν. Άρα, θα χάσω τον τίτλο τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με βάση τον νόμο. Επομένως έχουμε έναν “κουτσό” νόμο. Και αυτός ο “κουτσός” νόμος “βαφτίζει” έναν αγρότη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με οικονομικά στοιχεία, και αυτό είναι λάθος. Το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να βγαίνει με άλλα στοιχεία, που να είναι πιο αντικειμενικά και πιο σωστά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News