Καιρός: Έρχεται «γλυκός» χειμώνας –Τι προβλέπει το AccuWeather για Κρήτη και Ελλάδα

Κρήτη
Καιρός: Έρχεται «γλυκός» χειμώνας –Τι προβλέπει το AccuWeather για Κρήτη και Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αμερικανικό AccuWeather “βλέπει” ήπιες συνθήκες για την Ελλάδα και την Κρήτη

Μη βιαστείτε να φυλάξετε τα καλοκαιρινά και να βγάλετε ομπρέλες, αδιάβροχα και μάλλινα. Αν η μακροπρόθεσμη εποχική πρόβλεψη του γνωστού αμερικανικού μετεωρολογικού οργανισμού AccuWeather “πέσει μέσα”, ο χειμώνας που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο.

Τουναντίον, θα είναι γλυκός, ήπιος, με βροχούλες μεν και καταιγίδες, οι οποίες ωστόσο θα κάνουν την εμφάνισή τους ενδιάμεσα περιόδων “χαλαρού” καιρού.

Η πρόβλεψη, την οποία υπογράφουν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather και συνοδεύεται από τον χάρτη με τις γενικές τάσεις του καιρού, δείχνει ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, εκτός τις καθαρά αλπικές περιοχές, σε κίτρινο, που σημαίνει σπάνιες καταιγίδες σύμφωνα με τον οργανισμό, ο οποίος σημειωτέον είναι από τους ελάχιστους που επιμένουν να δημοσιοποιούν μεσο- και μακροπρόθεσμες εποχικές προγνώσεις.

 Η πρακτική έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς μετεωρολογικούς οργανισμούς, με πιο γνωστό το βρετανικό Metoffice εδώ και χρόνια, μετά από μνημειώδη λάθη, ενώ καθώς ακολουθούνται διαφορετικές μεθοδολογίες, δε βρίσκει ομόφωνη την επιστημονική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον η καταγραφή που επιχειρείται και για τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη από το AccuWeather, όπου συνοπτικά προβλέπονται αρκετές ευεργετικές βροχές για το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, από το κέντρο έως την Ιβηρική Χερσόνησο, με πρόωρες καταιγίδες και ανεμοθύελλες για τις ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα και κυρίως τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Το κρύο θα κάνει την εμφάνισή του από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη και θα περιοριστεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του χειμώνα σε αυτές τις περιοχές, πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση των Αμερικανών μετεωρολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Σκανδιναβική Χερσόνησος και μέρος του ευρωπαϊκού Βορρά στην ακτογραμμή αναμένεται να δεχτούν τα πρώτα βροχερά “κύματα” του χειμώνα και κυρίως τις γνωστές ανεμοθύελλες νωρίς-νωρίς. Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather υπενθυμίζουν τα αντίστοιχα φαινόμενα των προηγούμενων μηνών, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν πρόκειται να “πιάσουν” μέγιστο, κάτι που αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενούν για τις συγκεκριμένες περιοχές από Φεβρουάριο έως Μάρτιο.

Αν και είναι αναμενόμενα κατά το δεύτερο μισό του φετινού χειμώνα τα κύματα ψύχους, δεν εκτιμάται ότι θα φτάσουν την ένταση που είχε παρατηρηθεί πριν από δύο χειμώνες με τη σφοδρή ψυχρή εισβολή από τα ανατολικά. Για την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι ουρανοί εκτιμάται ότι θα ανοίξουν, ανακουφίζοντας τη διψασμένη γη, που έχει ταλαιπωρηθεί από την ξηρασία, ανεβάζοντας το επίπεδο της στάθμης των ποταμών, που έχει βρεθεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτική είναι η αναφορά των Αμερικανών μετεωρολόγων στον Ρήνο, στον οποίο η κίνηση των ποταμόπλοιων είτε για τη μεταφορά επιβατών είτε εμπορευμάτων γίνεται με προβλήματα λόγω της μικρής ποσότητας νερού του ποταμού από το δεύτερο μισό του καλοκαιριού ως τις αρχές του φθινοπώρου. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ποτάμια και υδατοδεξαμενές σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, που βίωσε μια εξαιρετικά ξηρή περίοδο.

Το μοτίβο του καιρού αναμένεται ότι θα είναι ευεργετικό και τις Άλπεις, που θα δουν φρέσκο χιόνι να καλύπτει τις βουνοκορφές στον Βορρά. Πρώιμο χιόνι αναμένεται και στα ορεινά σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Ο χειμώνας σε Κρήτη και Ελλάδα

Η Ιταλία και η Βαλκανική Χερσόνησος συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ελλάδας και της Κρήτης θα δουν μεν νερό, αλλά με μεγάλα διαστήματος υγρού, ζεστού καιρού σε μια αντιστοιχία μία εβδομάδα καταιγίδες και δύο με τρεις εβδομάδες ξηρό καιρό. Το κρύο θα ξεκινήσει, όπως συμβαίνει κατά κανόνα από τα ανατολικά, από τη Ρωσία και την ανατολική Σκανδιναβική ως την ανατολική Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τμήμα της Ρουμανίας. Δε φαίνεται πάντως ότι οι “βουτιές” του ψυχρού καιρού θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάποιες περιοχές, ειδικά για το πρώτο μισό του χειμώνα, οι μετεωρολόγοι του AccuWeather προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή. Ουσιαστικές κρύες επελάσεις από την Αρκτική και άφθονο χιόνι αναμένονται από τις αρχές του 2020 ως τα τέλη της εποχής. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι πιο λευκές μέρες του χειμώνα δεν αναμένονται πριν τα τέλη Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη.

Οι ψυχρές αέριες μάζες “θα πιάσουν” επίσης πιο νότια και δυτικά, από την Πολωνία ως τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, πάντα σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα από το αμερικανικό AccuWeather. Τώρα, αν όλα αυτά βγουν αληθινά και η πρόγνωση είναι επιτυχής, μόνο ο καιρός και ο χρόνος μπορούν να αποδείξουν. Ίδωμεν...!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News