Ιωάννης Γεωργιλάκης: Κρητικής καταγωγής ο διάδοχος του αρχηγού του ISIS

Κρήτη
Ιωάννης Γεωργιλάκης: Κρητικής καταγωγής ο διάδοχος του αρχηγού του ISIS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νο. 2 στην ηγεσία του ISIS και δεξί χέρι του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι

Καταγωγή από την Κρήτη φέρεται να είχε ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του ISIS και δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για τον - κατά κόσμον - Τζον Γεωργελά (στα Αγγλικά) ή Ιωάννη Γεωργιλάκη (στα Ελληνικά), ή Γιαχία Άμπου Χασάν (στα Αραβικά), ή Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ (όπως είναι το ψευδώνυμό του στο Ισλαμικό Κράτος) ο οποίος γεννήθηκε στο Τέξας το 1983 και έχει καταγωγή από την Κρήτη.

Η ταύτιση του Γεωργιλά με τον Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ έγινε από τον δημοσιογράφο Γκράεμ Γουντ τον Μάρτιο του 2017, στο άρθρο του με τίτλο: «The American Climbing the Ranks of ISIS», που δημοσιεύτηκε στο The Atlantic.

Ο Ελληνοανεμιρικανός ο οποίος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ISIS και δεξί χέρι του αρχηγού, φέρεται να σκοτώθηκε μαζί με τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κατά την επίθεση των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ήταν (ή είναι), πάντως, ο δεύτερος πιο ισχυρός στην ιεραρχία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ο διάδοχος του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία.

Είναι νεκρός;

Είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε πεθάνει το 2017 στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης Μαγιαντίν, βασικό προπύργιο τζιχαντιστών στην Ανατολική Συρία. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές αφήνουν συχνά να αιωρούνται πληροφορίες για τον θάνατο στελεχών τους, για να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό ψευδώνυμο.

Το όνομά του «μαρτυρά» την καταγωγή του

Ο Ιωάννης Γεωργιλάκης, πήρε το μουσουλμανικό όνομα Γιαχία Άμπου Χασάν όταν εξισλαμίστηκε το 2001 ως φοιτητής.

Το όνομα αυτό απηχούσε την ελληνική του καταγωγή, καθώς το «Γιαχία» είναι η αραβική εκφορά του Ιωάννης και το επώνυμο «Μπαχρούμι» σημαίνει «Θάλασσα των Ρωμιών» (Μπαχ = θάλασσα και Ρούμι = Ρωμιός).

Την εποχή του Μωάμεθ οι Έλληνες αποκαλούνταν Ρωμιοί, δηλαδή Ρωμαίοι: οι υπήκοοι της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου). Η «μπαχρούμι», ως θάλασσα των Ρωμιών, είναι η Μεσόγειος.

Ονομάστηκε, δηλαδή, Ιωάννης Θαλασσορωμιός ή Ιωάννης Μεσογειακός.

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο ISIS

Από τους τζιχαντιστές θεωρούνταν εξαίρετος θεολόγος και άριστος γνώστης του Κορανίου, του ισλαμικού νόμου της Σαρία, της κλασικής αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Τον συνέδεε κοντινή σχέση με τον προηγούμενο εκπρόσωπο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Μοχάμεντ Αλ Αντνάνι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 30 Αυγούστου 2016 από αεροπορικό χτύπημα των Αμερικανών.

Απέκτησε τόσο μεγάλη δύναμη μεταξύ των μελών της οργάνωσης που λέγεται ότι έφθασε στο σημείο να απειλεί την εξουσία του αυτοανακηρυγμένου «χαλίφη» Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Ως ένθερμος οπαδός της αναβίωσης του χαλιφάτου, είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη ισχυρών τζιχαντιστικών κύκλων στη Συρία και στο Ιράκ, διατεθειμένους να τον υποστηρίξουν ακόμα και να ανατρέψει τον Μπαγκντάντι εάν αποτύγχανε να ανακηρύξει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στα εδάφη που κατείχε η οργάνωση.

Γιος συνταγματάρχη

Ο Γιάννης μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια Ελληνοαμερικανών στο Τέξας.

Ο πατέρας του, Τίμοθι, είναι πρώην στρατιωτικός γιατρός, πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και η μητέρα του, Μάρθα, είναι επίσης Ελληνικής καταγωγής.

Στην παιδική του ηλικία υπέφερε από καλοήθεις όγκους και εύθραυστα οστά και στα 11 έμεινε αρκετό καιρό στο κρεβάτι για να ανακάμψει από ένα σπασμένο πόδι. Τότε άρχισε να ενδιαφέρεται έντονα για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρακολούθησε το γυμνάσιο της Ακαδημίας Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς «ήταν χαρούμενος, κοινωνικός, έκανε σπορ, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά», όπως ανέφερε στη «Daily Mail» ο -τότε- φίλος του, Νταν Τοπάκας.

Η επαφή με το Ισλάμ

Ως φοιτητής φιλοσοφίας συναναστράφηκε με μουσουλμάνους που σπούδαζαν στην ίδια σχολή, στο κολέγιο «Blinn» του Τέξας και από αυτούς γνώρισε το ισλάμ.

Η σουνιτική θρησκεία του κίνησε το ενδιαφέρον και τελικά τον κέρδισε. Εξισλαμίστηκε το 2001.

Δύο χρόνια μετά, σε μία μουσουλμανική ιστοσελίδα, γνώρισε την σύζυγό του, Τάνια Τσάουντρι (Τζόγια), από το Μπαγκλαντές, με βρετανική καταγωγή. Και εκείνη είχε αρχίσει να ριζοσπαστικοποιείται την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου. Παντρεύτηκαν στο Λονδίνο το Μάρτιο του 2003.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Δαμασκό της Συρίας για να μελετήσει την αραβική γλώσσα.

Μετά τον βρίσκουμε για ένα διάστημα στο Λονδίνο να ακολουθεί έναν Ιορδανό ισλαμιστή, τον Άμπου Ίσα, που είχε αυτονακηρυχθεί «χαλίφης». Ο Άμπου Ίσα σύντομα τον απογοήτευσε και επέστρεψε στη Δαμασκό.

Επιστροφή στις ΗΠΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2004 γύρισε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του και τους συντηρούσαν οικονομικά οι γονείς του.

Εγκαταστάθηκαν στην Τοράνς της Καλιφόρνια, όπου ο Γεωργιλάκης ήθελε να γίνει ιμάμης σε τοπικό τζαμί, αλλά κανένα τζαμί δεν τον ήθελε λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων.

Το 2005 επέστρεψε στο Τέξας όπου εργάστηκε στην εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων Rackspace, ενώ τον Απρίλιο του 2006 συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές και καταδικάστηκε σε 34 μήνες κάθειρξη επειδή προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα της «Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων», που φιλοξενούνταν στους διακομιστές Rackspace.

Φήμη και οπαδοί

Όταν αποφυλακίστηκε μετακόμισε στην Αίγυπτο. Εκεί εργάστηκε ως μεταφραστής μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων στα αγγλικά και παράλληλα έκανε διαδικτυακά κηρύγματα στα αραβικά και στα αγγλικά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην στρατολόγηση μουσουλμάνων δυτικών χωρών στον σουνιτικό εξτρεμισμό.

Απέκτησε τέτοια φήμη μέσω διαδικτύου, που ισλαμιστές από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν στην Αίγυπτο για να τον γνωρίσουν προσωπικά.

Όταν τον Ιούνιο του 2013 ανατράπηκε στην Αίγυπτο η κυβέρνηση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήρε την οικογένειά του και πήγε στην Τουρκία. Από εκεί πέρασε, όπως χιλιάδες ακόμα ξένοι τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία, όπου ήδη μαινόταν δύο χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος.

Η σύζυγός του δεν άντεξε την εμπόλεμη ζώνη, αρρώστησε τόσο η ίδια όσο και τα τρία παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τα μαζέψει και να γυρίσει στο Τέξας. Από τότε μένει με τους γονείς του Γεωργιλά και τα παιδιά κοντά στο Ντάλας. Αργότερα η Τάνια πήρε διαζύγιο, αποκήρυξε τον τζιχαντισμό και προσχώρησε στον Ουνιταρισμό, μια αίρεση του λεγόμενου «φιλελεύθερου χριστιανισμού».

Πως ανέλαβε την προπαγάνδα;

Ο Γεωργιλάκης παρέμεινε στη Συρία και πολέμησε στην πρώτη γραμμή.

Τραυματίστηκε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλος για το μέτωπο, όμως ήταν ο ιδανικός για να αναλάβει την προπαγάνδα της οργάνωσης.

Από το 2015 και μετά υπήρξε υπεύθυνος του τζιχαντιστικού περιοδικού Dabiq, του επίσημου οργάνου του Ισλαμικού Κράτους, όπως και της διαδικτυακής προπαγάνδας προσηλυτισμού μουσουλμάνων της Δύσης και υποκίνησής τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο νέος επίσημος εκπρόσωπός του και στην ουσία δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε ο Άμπου Αλ Χασάν Αλ Μουχατζίρ, δηλαδή των Ιωάννη Γεωργιλάκη.

Από το 2017 μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν νέα για τη δράση του, μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε ο φόνος του «χαλίφη» από επιδρομή Αμερικανών κομάντος στο κρησφύγετό του.

Η φήμη για την ταυτότητά του

Υπάρχει, ωστόσο, η φήμη ότι ο Γεωργιλάκης δεν έγινε ποτέ ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ και σκοτώθηκε το 2017, σε ηλικία 33 ετών, πολεμώντας τον συριακό στρατό στην έρημο της ανατολικής Συρίας, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Ωστόσο, μία από τις τακτικές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν να ανακοινώνει ή να παραδέχεται ψεύτικους θανάτους στελεχών του και να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό πολεμικό ψευδώνυμο.

«Με είχε αναγκάσει να εξαρτώμαι από τον ίδιο»

Η Τάνια περιγράφει στο ethnos.gr τη ζωή της δίπλα στο Γεωργιλάκη:

«Ήμουν εξαρτημένη από τον σύζυγό μου. Στο γάμο μας, δεν μου άνηκε καν το σώμα μου, το οποίο δεν μου ανήκε εκείνη την εποχή. Ήμουν στην κουζίνα, καθάριζα, έκανα όλα όσα θα έκανε μια παραδοσιακή σύζυγος. Και πήγαινα πάντα σε αυτόν, γιατί δεν είχα την οικογένειά μου στην Αγγλία. Παραπονιόμουν για την κατάσταση στους δικούς μου, όπως και στους δικούς του, αλλά δεν μπορούσαν να αποδεχθούν αυτήν την πλευρά. Έτσι ήμουν μόνη. Δεν μπορούσα να απευθυνθώ για βοήθεια κάπου. Ήταν η μόνη μου οικογένεια και είχα κάνει τέσσερα παιδιά με έναν άνθρωπο ο οποίος με είχε αναγκάσει να εξαρτώμαι από τον ίδιο». 

Αναφερόμενη στους λόγους που την ώθησαν στον ισλαμισμό, απάντησε, «δέχτηκα πλύση εγκεφάλου για χρόνια, πως αυτή η ζωή είναι προσωρινή, υπάρχει μια άλλη καλύτερη που μας περιμένει και ταυτόχρονα μου έλεγαν πώς να σκέφτομαι. Όλη μου η ζωή, μέχρι να εγκαταλείψω το Ισλάμ, δεν ήταν εστιασμένη σε αυτήν τη ζωή. Όλα παίζονταν σε κάτι φανταστικό, σε μια άλλη ζωή. Οι γονείς μου δεν μου δίδαξαν να είμαι υπεύθυνη για τη ζωή μου και άρχισα να νομίζω ότι ο Αλλάχ ήταν υπεύθυνος για όλα. Πολλά πράγματα έπρεπε να τα μάθω αργότερα μόνη μου, διαβάζοντας».

Πηγή: newsit.gr, tribune.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News