Γιάννης Γλεντζάκης: Κρητικός συνεταιριστής στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρήτη
Γιάννης Γλεντζάκης: Κρητικός συνεταιριστής στην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκροτούνται οι νέες διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ΕΦΕΤ

Με τη συμμετοχή του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννη Γλεντζάκη, ως μέλος της διοίκησης, συγκροτείται - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» - η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί το όνομα του καθηγητή Γρηγόρης Βάρρα στη θέση του προέδρου, και αυτό του συντονιστή προγράμματος της Ν.Δ. για τον αγροδιατροφικό τομέα Δημήτρη Μελά στη θέση του αντιπροέδρου. Με απόφαση την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στη θέση του προέδρου του ΕΛΓΑ, εξάλλου, τοποθετείται ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να αναφέρουμε ότι ο Γρηγόρης Βάρρας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ ο Δημήτρης Μελάς είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με διδακτορικές σπουδές στην υγιεινή και τεχνολογία γάλακτος. Έχει διατελέσει τεχνικός υπεύθυνος Διαπίστευσης στο Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων και σύμβουλος σε θέματα Κτηνιατρικής και Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πάντειου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση. Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997-2000. Εξελέγη γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010 και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του 2004, ενώ επανεξελέγη το 2007 και το 2009. Υπήρξε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. της περιόδου 2007-2009 και πρώην υπουργός Υγείας το 2012-2013.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόεδρος του ΕΛΓΟ αναλαμβάνει ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, ενώ ο Αντώνης Ζαμπέλας αναλαμβάνει τα ηνία του ΕΦΕΤ, αντικαθιστώντας τον Πολυχρόνη Πολυχρονίου.

Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν είναι καθηγητής Χημείας στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας “Οργανική Χημεία” στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ζαμπέλας είναι καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντιπρόεδρος στον ΕΦΕΤ αναλαμβάνει ο Σταύρος Ζανόπουλος, γεωπόνος και πρόεδρος του Παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Στο μεταξύ, έφυγε κι ο Οκτώβριος και το 10% για τις ζημιές του 2018 δε δόθηκε από τον ΕΛΓΑ... Μάλιστα, οι πληροφορίες από τον οργανισμό αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει καμιά σχετική ενημέρωση για την πληρωμή των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το 10% για τις ζημιές του 2018 αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 14 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα, τα χρήματα αυτά οφείλονται στους παραγωγούς, που έχουν όμως κανονικά καταβάλει τις εισφορές τους. Και, για την ακρίβεια, ο ΕΛΓΑ έχει μπει στις επιδοτήσεις τους και έχει εισπράξει τις εισφορές από τις κουτσουρεμένες, πλέον, ενισχύσεις, βάσει εξουσιοδότησης των παραγωγών κατά την ενεργοποίηση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Και αν ο παραγωγός δε θέλει να υπογράψει την εξουσιοδότηση αυτή, ουδέν πρόβλημα για τον ΕΛΓΑ, που τη βεβαιώνει στη... Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και αναλαμβάνει στη συνέχεια την είσπραξη με προσαυξήσεις το ίδιο το κράτος...

Για να δούμε, λοιπόν, για πόσο καιρό ακόμα θα... “κάνει να παίρνουν” οι παραγωγοί τα χρήματα αυτά που τους οφείλει ο ΕΛΓΑ και φυσικά... χωρίς προσαύξηση λόγω καθυστέρησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News