Υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο Κρήτης

Κρήτη
Υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση βγάζει τους φοιτητές στον δρόμο

Υπό κατάληψη τελεί από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου το Πολυτεχνείο Κρήτης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών. Η κατάληψη, σύμφωνα με την απόφαση, θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέλευσης των φοιτητών, αποφασίστηκαν α) κατάληψη του Ιδρύματος, κόντρα στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, β) συντονισμός μαθητών-φοιτητών-εκπαιδευτικών αύριο Σάββατο 2 Νοεμβρίου για κάλεσμα και οργάνωση πανεκπαιδευτικής πορείας στα Χανιά, γ) πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις την ερχόμενη Δευτέρα 4/11 στα Χανιά, σε ώρα και μέρος που θα αποφασιστεί από τη σύσκεψη αύριο Σάββατο και δ) εκ νέου γενική συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 6/11, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α2.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται και απαιτούν: «Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Να καλυφθούν μονιμά όλες οι ανάγκες για τη σίτιση, τη στέγαση και μεταφορά. Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών.

Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια. Καμία σκέψη για κατάθεση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Καμία σκλήρυνση των όρων φοίτησης και αντιδραστικών αλλαγών του προγράμματος σπουδών.

Εξεταστική τεσσάρων εβδομάδων και επί πτυχίω εξεταστικές χωρίς προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων. Καμιά εντατικοποίηση των σπουδών. Αύξηση των ορίων δήλωσης μαθημάτων-πτυχιακές εξεταστικές. Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των Ιδρυμάτων - όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις και τον Στρατό.

Καμία σκέψη για δίδακτρα. Άμεση επαναφορά του ασύλου και καμία σκέψη για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους. Κατάργηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου».

Εκφράζοντας την αντίδρασή τους, φοιτητικοί σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα συνεδριάζουν και παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις με πολλές σχολές να τελούν υπό κατάληψη και με πανεκπαιδευτικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας να είναι κάθε φορά όλο και πιο μαζικές, δείχνοντας έτσι ότι η νεολαία αρχίζει να αμφισβητεί την υπάρχουσα κατάσταση και το φοιτητικό κίνημα να ξαναβγαίνει με μαζικούς όρους στον δρόμο, “σπάζοντας” την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Π.Κ., ο οποίος μετά από καιρό συνεδρίασε και κινήθηκε σε αγωνιστική κατεύθυνση με διήμερη κατάληψη του Ιδρύματος και μαζικές πορείες στο κέντρο των Χανιών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών, «η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, αψηφώντας και απαξιώνοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών, πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστολής Κεραμέως και αδιαφορώντας για τα αιτήματα των φοιτητών για άμεση χορήγηση επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους στέγασης και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

Την Πέμπτη 17/10, οι φοιτητές του Ιδρύματος, στα πλαίσια κάποιων δράσεων που αποφασίστηκαν απ’ όσους ήταν στη συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών, πραγματοποίησαν μαζικότατη κινητοποίηση στη Σύγκλητο, καλώντας τη να πάρει σαφή θέση για συγκεκριμένα ζητήματα.

Αυτά περιλάμβαναν: α) την ελλιπή μέριμνα που παρέχει το Πολυτεχνείο για τους φοιτητές, εστιάζοντας περισσότερο στο ζήτημα της στέγασης, β) την ξεκάθαρη θέση της Συγκλήτου για το επερχόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η υπουργός παιδείας - το οποίο μιλάει για διαγραφές φοιτητών, βάση του 10 για την εισαγωγή στις σχολές - τους κόμβους του οποίου έχει αποστείλει σε σχετική επιστολή σε όλους τους καθηγητές, γ) για την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, και δ) για την κατάργηση του ασύλου.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα οι απαντήσεις που έδωσε η Σύγκλητος ήταν ανεπαρκείς και η τοποθέτησή της ερχόταν σε πλήρη σύμπνοια με την επιστολή Κεραμέως. Παράλληλα, προκλητική ήταν η στάση της και για το ζήτημα της στέγασης, όπου αρνήθηκαν να δώσουν άμεση λύση με έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους που μένουν εκτός των εστιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News