Κρήτη

ΒΟΑΚ: «Ράγισε» ο δρόμος – Προσοχή στην «κακιά στροφή» /vid

Κοντά στη Λυγαριά και μάλιστα σε «επικίνδυνο» σημείο , το οδόστρωμα έχει ανοίξει

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε πλήθος οδηγών οι ρωγμές που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στο οδόστρωμα του ΒΟΑΚ, λίγο πριν τη Λυγαριά Ηρακλείου, στην επονομαζόμενη και ως... «κακιά στροφή».

Τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στο επίμαχο σημείο, που ομολογουμένως αποτελεί ένα από τα χειρότερα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα, τουλάχιστον στο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ουκ ολίγοι Ηρακλειώτες που έχουν αναδείξει το επίμαχο ζήτημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις, δεδομένης της στενότητας του δρόμου στην “κακιά στροφή”, αλλά και του γκρεμού που “χάσκει” από την πλευρά της θάλασσας...

«Καθημερινά περνάω από αυτόν τον προβληματικό δρόμο του ΒΟΑΚ.

Τις τελευταίες 10 μέρες έχω παρατηρήσει ότι έχουμε ένα πρόβλημα στη λεγόμενη “κακιά στροφή”. Πρόκειται για τη χειρότερη στροφή», ανέφερε αρχικά μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Γιάννης Κοκκινάκης, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο Φόδελε Ηρακλείου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κοκκινάκη, η μία από τις δύο ρωγμές που έχουν σχηματιστεί έχει πλάτος τουλάχιστον 10 με 15 εκατοστά.

Την έντονη ανησυχία του, πάντως, εξέφρασε για το συγκεκριμένο ζήτημα και ο κ. Άρης Χνάρης, ο οποίος διέρχεται καθημερινά από την “κακιά στροφή”.

«Περιμένουμε τους αρμόδιους τόσο καιρό που λένε ότι θα φτιάξουν τους δρόμους, αλλά δεν τους φτιάχνουν. Έρχεται, όμως, χειμώνας...», μας είπε αρχικά, εμφανώς προβληματισμένος, ο κ. Χνάρης, ο οποίος επίσης κατοικεί στο Φόδελε.

Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο επιδεινώνεται καθημερινά και η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη όταν έρθουν οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις.

«Αδιαφορούν τελείως οι Αρχές», μας είπε ο κ. Χνάρης, ο οποίος καλεί τους αρμόδιους «να κάνουν τουλάχιστον κάτι για να φτιαχτεί ο δρόμος προσωρινά, μέχρι να φτιαχτεί ο καινούργιος ΒΟΑΚ... αν φτιαχτεί ποτέ!».

Η ανησυχία για το εν λόγω τμήμα του ΒΟΑΚ είναι έκδηλη και στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση οδηγού στη σελίδα του Facebook: «Απαιτούμε ασφαλές οδικό δίκτυο για την Κρήτη».

 Εκεί έχει αναρτηθεί σχετικό βίντεο, το οποίο συνοδεύεται από τη φράση «με τις πρώτες καλές βροχές ο δρόμος θα φύγει... Πρέπει, αν ξέρει κάποιος τους υπεύθυνους, να τους ειδοποιήσει πριν είναι πολύ αργά!». Εξάλλου, στη σελίδα του Facebook “SOS για τον ΒΟΑΚ” άλλος οδηγός ανέφερε σε ανάρτησή του για το συγκεκριμένο σημείο: «Εντάξει, θα “φύγει” ο δρόμος προς τη θάλασσα και δεν ξέρω αν υπάρχουν σπίτια από κάτω».

Δεδομένου ότι οι ρωγμές βρίσκονται σε μια από τις απανωτές “κακές” στροφές πριν τη Λυγαριά και την Αγία Πελαγία, σε ένα από τα ομολογουμένως χειρότερα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (τουλάχιστον αναφορικά με την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου), ο προβληματισμός για τους οδηγούς είναι έντονος. Εξάλλου, εκτός των άλλων, στη συγκεκριμένη στροφή ο δρόμος είναι αρκετά στενός. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στο εν λόγω σημείο, στα δεξιά του δρόμου υπάρχει γκρεμός.

Αυτοψία για να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το επίμαχο ζήτημα έχει ήδη ενημερωθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο εν λόγω τμήμα του οδοστρώματος του ΒΟΑΚ, προκειμένου να διαπιστωθεί η σπουδαιότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας των επίμαχων ρωγμών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυτοψία έλαβε χώρα με τη συνδρομή και της Τροχαίας, ούτως ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Χωρίς κανείς να γνωρίζει το τι θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η κατάσταση - τουλάχιστον όπως αυτή περιγράφεται από τους ντόπιους που διασχίζουν σε καθημερινή βάση το σημείο - είναι σοβαρή. Το μεγάλο ερωτηματικό που εγείρεται είναι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι αρμόδιοι αναγκαστούν να κλείσουν τον δρόμο στο σημείο.

Σε περίπτωση δηλαδή που οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας κρίνουν ότι πρέπει να γίνουν εργασίες στην “κακιά στροφή”, και το συγκεκριμένο κομμάτι του ΒΟΑΚ αναγκαστικά τεθεί εκτός λειτουργίας, προκύπτει πρόβλημα αναφορικά με την εναλλακτική διαδρομή που θα ακολουθούν τα οχήματα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε, πάντως, χθες και η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ κ. Ειρήνη Βρέντζου. Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου, «στο ΒΟΑΚ υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν συντηρηθεί. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Στη συγκεκριμένη περιοχή (σ.σ. Λυγαριά-Αγία Πελαγία) έχουμε και το θέμα με τις συνδέσεις και τους κόμβους, το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισήμανε η κ. Βρέντζου, η οποία συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα, στο θέμα της συντήρησης των οδικών αλλά και γενικότερα των δημόσιων έργων «είμαστε ακόμη πάρα πολύ πίσω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια