Κ. Αράπογλου: Στη δίνη του νέου νόμου «Τακτοποιημένοι» και «Ατακτοποίητοι»

Κρήτη
Κ. Αράπογλου: Στη δίνη του νέου νόμου «Τακτοποιημένοι» και «Ατακτοποίητοι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ελεγκτές δόμησης και ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων επεκτείνει το νόμο περί τακτοποίησης – νομιμοποίησης των αυθαιρέτων η Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να γίνετε κατανοητό αν το διάδοχο σχήμα θα είναι οριστικό και θα βγάζει από την ομηρία της τακτοποίησης τους αυθαιρετούχους.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αναμένεται να λήξει 8 Νοεμβρίου, ο σχεδιασμός προβλέπει παράταση έξι μηνών κι ακολουθεί η ισχύς του νέου καθεστώτος.

Στα θετικά κι αρνητικά της διάδοχης κατάστασης σε μία πρώτη ανάγνωση, αναφέρεται μιλώντας στον 98.4 ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου, μιλώντας κι εκείνος για την ομηρία χιλιάδων ανθρώπων, όπως κι οι θιγόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση του με τη Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου είπε:

«Στο ζήτημα των αυθαιρέτων στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση- μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθεαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και το οποίο θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων. Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Όπως γνωρίζουμε έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί λοιπόν συνάντησή μας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προτού ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News