Στα χέρια των κατοίκων της Ψαρής η σωτηρία της Κεραλιμανιώτισσας

Κρήτη
Στα χέρια των κατοίκων της Ψαρής η σωτηρία της Κεραλιμανιώτισσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκωφαντικά απούσα η Πολιτεία.

 Δέσμευση Παύλου Μπαριτάκη: «Η Περιφέρεια μπορεί να διασφαλίσει τα χρήματα. Στο χέρι της Αρχαιολογίας η επίσπευση των ενεργειών με την έγκριση της μελέτης για τη σωτηρία του ιστορικού Ιερού Ναού».

 Οι υποσχέσεις για τη σωτηρία του ιστορικού μνημείου στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας πνίγηκαν στα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατάρρευση του, κάτοικοι και φορείςαποφάσισαν να σκεπάσουν μόνοι τους με νάιλον τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κεραλιμανιώτισσας, καθώς οι βροχές θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Ο Ναός είναι χορταριασμένος στην οροφή, ο θόλος και οι τοίχοι στο εσωτερικό βάζουν νερό, η υγρασία καταστρέφει εδώ και χρόνια τα σωθικά του.

Εφημέριος, σύλλογοι, κοινότητα, κάτοικοι επιχειρούν με τον πλέον δυναμικό τρόπο να σώσουν τον ιστορικό Ναό, εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς ακόμα κι ένα σκέπαστρο προκειμένου να μην βρέχεται «κόλλησε» από αόρατες δυνάμεις.

Έτσι χθες με «Δωρεά» της Ομάδας Παραγωγών της περιοχής όλοι μαζί βρέθηκαν στην Κεραλιμανιώτισσα και τη σκέπασαν με ένα νάιλον για να την προστατέψουν από τη μανία της φύσης και της εγκατάλειψης.

Κι όμως θα μπορούσαν να σώσουν το μνημείο

Όπως αναφέρει ενδεικτικά στον 98.4 ο Εφημέριος Νικόλαος Δουλγεράκης το καλοκαίρι του 2018 έγιναν 3 επισκέψεις από κλιμάκιο της εφορίας αρχαιοτήτων (με έξοδα του ιερέα οι δυο) και δόθηκαν οδηγίες σε μηχανικό για τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβεί.

Ακολούθησαν 2 επισκέψεις του ιδίου στην εφορία αρχαιοτήτων για περαιτέρω διευκρινήσεις και μετά την  κατάθεση της μελέτης- Αρ. Πρωτοκόλλου 18437/20-12-18- δόθηκε η υπόσχεση χρηματοδότησης από την περιφέρεια με την συνδρομή του τότε Δημάρχου νυν Περιφερειακού Συμβούλου Παύλου Μπαριτακη.

Το ύψος της χρηματοδότησης ορίστηκε περίπου στις 75.000€ για την αναστήλωση του Ναού μέσω του Δήμου Βιάννου.

Ακολούθως, Δημοτική Αρχή, Βουλευτές, Εκκλησία, επιχείρησαν για την επίσπευση της μελέτης, αλλά μάταια, καθώς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού έμειναν μόνο στις υποσχέσεις και στις δικαιολογίες για την καθυστέρηση.

Μόνο που η απίστευτη αυτή κωλυσιεργία βαίνει σε βάρος του μνημείου. Η κατάσταση είναι κρίσιμη προσθέτει ο Ιερέας μετά και την περυσινή κακοκαιρία καθώς ο ναός αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας.  

Ανησυχία και  στην τοπική κοινωνία, που ευελπιστεί πως Υπουργείο Πολιτισμού και Αρχαιολογία θα τρέξουν τις ενέργειες τους όπως σε άλλες περιπτώσεις στην ίδια περιοχή για τη σωτηρία του ιστορικού και θαυματουργού Ναού της Κεραλιμανιώτισσας. 

Παύλος Μπαριτάκης: «Η Περιφέρεια μπορεί να διασφαλίσει τα χρήματα»

Στο χέρι της Αρχαιολογίας η επίσπευση των ενεργειών με την έγκριση της μελέτης για τη σωτηρία του ιστορικού Ιερού Ναού, αναφέρει μεταξύ άλλων στον 98.4 ο τέως Δήμαρχος Βιάννου και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος – Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης.

Μιλά για τις προσπάθειες των τοπικών φορέων να τρέξουν τις διαδικασίες κόντρα στη γραφειοκρατία, τις υποσχέσεις για την τοποθέτηση ενός στεγάστρου προσωρινά έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού και τα χρήματα που είχαν διασφαλιστεί για το σκοπό αυτό, αλλά τελικά διατέθηκαν αλλού καθώς η έγκριση της μελέτης κόλλησε στη «γραφειοκρατία».

Πικρία την ίδια ώρα σε κατοίκους και φορείς προκαλούν οι εγκρίσεις χρημάτων κι έργων στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βιάννου, που δεν έχουν τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με αυτό του Ιερού Ναού της Κεραλιμανιώτισσας, η ιστορία του οποίου συνδέεται με την Ψαρή Φοράδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News