28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στην Κρήτη; - Στο Καστέλι Κισάμου ο Μητσοτάκης

Κρήτη
28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στην Κρήτη; - Στο Καστέλι Κισάμου ο Μητσοτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κίσσαμο για την 28η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλα είναι έτοιμα για τη στρατιωτική παρέλαση και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, της μεγάλης αυτής ημέρας μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την επέτειο του «ΟΧΙ».

Για μια χρονιά λοιπόν ακόμη, τόσο η Κρήτη όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα φορούν τα γιορτινά τους για να τιμήσουν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, Αρχές και γενικά πολίτες τιμούν στο Ηράκλειο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στην Κρήτη θα γιορτάσει την 28η Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Καστέλι Κισσάμου θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει στέφανο στο Ηρώο της πόλης, στην πλατεία Τζανακάκη και στις 12 το μεσημέρι, θα παρακολουθήσει την παρέλαση τμημάτων μαθητών, συλλόγων και σωματείων στην οδό Σκαλίδη της Κισσάμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7:30 το πρωί, οπότε και οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαναν χαρμόσυνα και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιάνισε το Εωθινό. Στις 8 έγινε επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσει στις 10:45 π.μ. επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Νικόλαος Λέριος. Στις 11:30 το πρωί, θα γίνει τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και στο Ηράκλειο όπου όλα είναι έτοιμα για τον λαμπρό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και όχι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η παρέλαση θα εκκινήσει από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς και θα ολοκληρωθεί στην Πύλη Ιησού.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 5:30 το απόγευμα με την επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο Μαλεβίζι

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθούν και στις τρεις δημοτικές ενότητες Γαζίου, Κρουσώνα και Τυλίσου του δήμου Μαλεβιζίου μεθαύριο Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Η παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Ως αφετηρία έχει οριστεί η συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Καμαριώτη και ως τερματισμός ο Ιερός Ναός Άγιου Νικολάου στην έξοδο του Γαζίου.

Με καλό καιρό θα γιορτάσουν τα Χανιά την 28η Οκτωβρίου όπου στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Βασίλης Διγαλάκης, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κατά τις βραδινές ώρες έως και ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου, σημαιοστολισμός και φωταγώγηση λιμένων και ελλιμενισμένων πλοίων, παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Στο σημαιοστολισμένο Ρέθυμνο μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών, Στρατιωτικών Τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας στη λεοφόρο Κουντουριώτη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Τα καλά του έχει βάλει και ο Άγιος Νικόλαος που με λαμπρότητα θα γιορτάσει την επέτειο του Όχι. Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Λασιθιώτης Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News