Στο αρχείο οι υποθέσεις για τις απειλές στον Δανέλλη

Κρήτη
Στο αρχείο οι υποθέσεις για τις απειλές στον Δανέλλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρμόδια Εισαγγελία αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο

Στο αρχείο βρίσκεται πλέον η υπόθεση των φερόμενων απειλών σε βάρος του πρώην βουλευτή Σπύρου Δανέλλη ενόψει της ψήφισης στην ελληνική Βουλή της συμφωνίας για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η αρμόδια Εισαγγελία για την εν λόγω υπόθεση, δεν προέκυψε ότι έχουν τελεστεί τα αδικήματα της «απόπειρας βίας κατά μέλους της Βουλής» ή της «απόπειρας παράνομης βίας».

Οι εισαγγελικές Αρχές είχαν κινητοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες, μετά από δημοσίευμα «στον ηλεκτρονικό Τύπο περί αποστολής απειλητικών επιστολών σε βουλευτές από κρητικές ενώσεις προ της ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων και την αναφορά, ομοίως στον ηλεκτρονικό Τύπο, του βουλευτή Ηρακλείου Σπυρίδωνα Δανέλλη περί αποστολής σε αυτόν επιστολής του “Απελευθερωτικού Κινήματος Κρητών” με απειλές για ισόβια κάθειρξη ή θάνατο».

Τελικά σχηματίστηκε προκαταρκτική δικογραφία που αφορούσε σε δύο Κρητικούς για την πράξη της απόπειρας βίας κατά μέλους της Βουλής, άλλως απόπειρας παράνομης βίας. Ωστόσο, μετά τη διερεύνηση περί τέλεσης ή μη των επίμαχων πράξεων, η αρμόδια Εισαγγελία αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που δημοσιεύεται στη σχετική διάταξη της αρμόδιας Εισαγγελίας, από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι είχαν αποσταλεί στο email τού κ. Δανέλλη, από το “Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών”, τρία διαφορετικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Το πρώτο ήταν “ανοικτή επιστολή”, το δεύτερο ανακοίνωση ίδρυσης του εν λόγω κινήματος και το τρίτο μήνυμα είχε τίτλο “Εξώδικη πρόσκληση-δήλωση και διαμαρτυρία”.

«Από το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής, της ιδρυτικής διακήρυξης, αλλά και της εξωδίκου επιστολής, ουδόλως προκύπτει ότι - στη συγκεκριμένη περίπτωση που διερευνάται ως απόπειρα - οι ανωτέρω προτίθενται να ασκήσουν βία κατά του ανωτέρω βουλευτή ή οποιουδήποτε άλλου ή να απειλούν ότι θα ασκήσουν βία κατ’ αυτού ή οποιουδήποτε άλλου, σε περίπτωση πράξης παράλειψης ή ανοχής κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, που αντιβαίνουν τις πολιτικές θέσεις τους.

Ειδικότερα δε η φράση “θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις όποιες συνέπειες προκύψουν...” που αναγράφεται στην ανοικτή επιστολή, σε συνδυασμό με τη ρητή αναφορά στην εξώδικη επιστολή ότι “επειδή δεν απειλούμε τη σωματική ακεραιότητα κανενός από εσάς, παρά μόνο για τις συνέπειες που ενέχουν οι πράξεις σας, σύμφωνα με το Σύνταγμα που ορκιστήκατε”, σαφώς προκύπτει ότι σκοπός των επιστολών ήταν η αναφορά ότι τυχόν ψήφιση συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, αντίθετα με τις πεποιθήσεις τους ή εν γένει πολιτικές θέσεις τους, θα είχε ως συνέπεια - κατά την κρίση τους - την ποινική δίωξη βουλευτών για εγκλήματα που άπτονται των καθηκόντων τους, κατόπιν προφανώς προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη.

Οι δε αναφορές που υπάρχουν στον ηλεκτρονικό Τύπο περί απειλών θανατικής ποινής, ισοβίων και κρεμάλες κατά βουλευτών ουδόλως προκύπτει ότι περιέχονται στα ανωτέρω κείμενα που ο ίδιος ο Σπυρίδων Δανέλλης προσκομίζει, ούτε βεβαίως και ο ίδιος εκθέτει κάτι αντίστοιχο στην ένορκη κατάθεσή του», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εισαγγελικής διάταξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News