Κρήτη

Μπήκαν οι επιδοτήσεις των αγροτών για τους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς

Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί με τις προκαταβολές του 70% - Δεν αναμένεται «βαλέρ» για τις τράπεζες

Μπήκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της Πέμπτης, τα χρήματα που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης.

Την Παρασκευή, θα μπουν και τα χρήματα που προορίζονται για τους παραγωγούς των άλλων τραπεζών. Πάντοτε με φορέα μεταφοράς των χρημάτων την Τράπεζα Πειραιώς η οποία και αποκαθιστά το ρόλο της πάλαι ποτέ ΑΤΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ν.Κ.» ως προς τις προθέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, να μην μείνουν απλήρωτοι παραγωγοί για μετά την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην ισχύσει το περίφημο βαλέρ των άλλων τραπεζών πλην της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει βαλέρ.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορία που έδωσε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης, τα χρήματα μεταφέρονται αύριο χωρίς βαλέρ (δηλαδή παρακράτηση δύο έως τριών ημερών, που γίνεται για να επωφεληθούν τα τραπεζικά ιδρύματα από τους τόκους των χρημάτων), στις τράπεζες, εκτός της Πειραιώς.

Εξάλλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτική ανακοίνωση ως προς τα ποσά που καταβάλλονται κατά την προκαταβολή και την εξόφληση, αλλά και τις κατηγορίες εκείνες των παραγωγών, που για διάφορους λόγους δε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ακόμα.

Μεταξύ των άλλων ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι το ύψος της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης έτους 2019, είναι ύψους 683.052.227,06 ευρώ και προορίζεται σε 538.037 δικαιούχους.

«Σημειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 υπέβαλλαν 646.141 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.007, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 98,3% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις.

Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2019, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

  1. Γεωργούς (49.841) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
  2. Γεωργούς (44) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2018, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2018. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.
  3. Γεωργούς (780) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
  4. Γεωργούς (1.657) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 34.484.
  5. Γεωργούς (470) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
  6. Γεωργούς (2.933) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
  7. Γεωργούς (2.785) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 2 & 3 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Για τις λοιπές κατηγορίες, επισημαίνεται ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 θα ανοίξει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Μπορούν να ενημερώνονται είτε από την τράπεζά τους (μέσω χρεωστικών καρτών) ή στην καρτέλα αγρότη στη διεύθυνση:

https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια