Προσφυγικό: Η Κρήτη γίνεται «μια αγκαλιά» για τα παιδιά

Κρήτη
Προσφυγικό: Η Κρήτη γίνεται «μια αγκαλιά» για τα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι άλλα προσφυγόπουλα θα δεχτεί η Κρήτη - Το «ναι» της ΠΕΔ στην Κυβέρνηση

Με ένα εγκάρδιο «ναι» στο άνοιγμα της “αγκαλιάς” της Κρήτης σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και με ηχηρά μηνύματα ανθρωπισμού πέφτει η “αυλαία” για την ΠΕΔ Κρήτης με τη σημερινή σύνθεσή της.

Στη χθεσινή, κατά πάσα πιθανότητα τελευταία, συνεδρίασής της με την παλιά σύνθεσή της, ενόψει και της γενικής συνέλευσης της 10ης Νοεμβρίου και της εκλογής των νέων διοικητικών της οργάνων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, αποδεχόμενη το ανθρωπιστικό της καθήκον. Και βεβαίως αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η υφυπουργός Εργασίας και αρμόδια για ζητήματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την προ ημερών επίσκεψή της στην Κρήτη.

Η υφυπουργός επί κρητικού εδάφους είχε καλέσει ευθέως τους αιρετούς του νησιού και την τοπική κοινωνία να συνδράμουν περισσότερο στο κομμάτι της διαχείρισης του Προσφυγικού, κάνοντας μάλιστα επίκληση στην ανθρωπιά, στο φιλότιμο και στη φιλοξενία του κρητικού λαού.

Προσδιορίζοντας τη συνδρομή της Κρήτης στο επίπεδο φιλοξενίας περί των 400 ανήλικων προσφύγων, και συγκεκριμένα 100 παιδιών ανά νομό του νησιού

«Πιστεύουμε ότι η Κρήτη σε αυτό το κομμάτι θα δείξει μια πάρα πολύ καλή και θετική βούληση, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παιδιών και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τι μπορεί να δημιουργηθεί για τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες», είχε τονίσει τότε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ίδια είχε οριοθετήσει μάλιστα το αίτημα και σε επίπεδο αριθμών, προσδιορίζοντας τη συνδρομή της Κρήτης στο επίπεδο φιλοξενίας περί των 400 ανήλικων προσφύγων, και συγκεκριμένα στο επίπεδο φιλοξενίας 100 παιδιών ανά νομό του νησιού.

Οι δήμαρχοι είχαν απαντήσει στην κ. Μιχαηλίδου τότε ότι βλέπουν θετικά το αίτημα, επιφυλασσόμενοι ωστόσο να συζητήσουν το ζήτημα στην ΠΕΔ. Η συζήτηση αυτή έγινε χθες και ανέδειξε πράγματι τα στοιχεία που είχε επικαλεστεί η υφυπουργός, δηλαδή την ανθρωπιά και το φιλόξενο πρόσωπο της Κρήτης.

Οι αιρετοί λοιπόν ανταποκρίθηκαν και διατράνωσαν την πρόθεσή τους να πράξουν το ανθρωπιστικό τους καθήκον.

Παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, η ΠΕΔ είπε χθες ένα πρώτο ηχηρό «ναι» σε μια μεγαλύτερη φιλοξενία προσφύγων, εν προκειμένω προσφυγόπουλων, θέτοντας ωστόσο και κάποιες προϋποθέσεις.

Η ΠΕΔ αποδέχτηκε ουσιαστικά χθες ότι η Κρήτη θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από το συνεχώς διογκούμενο ζήτημα του Προσφυγικού με τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Αποφασίστηκε να ανοίξει για τα καλά η κρητική αγκαλιά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και να διευθετηθούν συνάμα κρίσιμες παράμετροι και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις δομές που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά, τη χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα κληθεί να συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι ότι, μαζί με την πολύ “ζεστή” διάθεση να σηκώσει η Κρήτη μεγαλύτερο μερίδιο από το βάρος της διαχείρισης του Προσφυγικού, υπάρχει και προβληματισμός.

Προβληματισμός που σχετίζεται και με το γεγονός ότι αυτή τη φορά δε μιλάμε για οικογένειες προσφύγων, όπως αυτές που φιλοξενούνται υπό την εποπτεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου σε σπίτια σε μεγάλες πόλεις του νησιού, αλλά για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Μιλάμε για παιδιά, κατά βάση αγόρια-εφήβους, που χρειάζονται μια παραπάνω φροντίδα και πιο ευαίσθητη επιμέλεια και αρωγή.

Αυτό ουσιαστικά υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηρακλείου και απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός.

«Με τη μέχρι τώρα διαχείριση του Προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο έχει διαφυλαχτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχουν δοθεί άριστα δείγματα γραφής και έχουμε ένα τοπικό πρόγραμμα-πρότυπο για όλη τη χώρα», επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρινός, για να σημειώσει με νόημα: «Δεν μπορούμε να μην πάρουμε παιδιά εδώ. Δεν είμαστε περιούσιος λαός να μη δεχτούμε τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι έχουμε άλλα δεδομένα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια “ιδιαίτερη φροντίδα” για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, δεδομένου ότι, όπως μας έχει ενημερώσει και η κ. υφυπουργός, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι έφηβοι».

«Το πρόβλημα είναι δύσκολο γιατί έχουμε να κάνουμε με ασυνόδευτα παιδιά και χρειάζεται μια άλλη μέριμνα», σημείωσε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης.

«Πρέπει ως ΠΕΔ, ως Κρήτη, να γίνουμε πιο ενεργό μέρος της όλης προσπάθειας διαχείρισης του Προσφυγικού. Είμαστε δεδομένα θετικοί στο να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εδώ. Βεβαίως θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν κάποιες επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Την ίδια ώρα, από πολλά χείλη, όπως αυτά του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργου Μαυρογιάννη και της υπεύθυνης του Προγράμματος “Estia” στην Κρήτη Δήμητρας Καμπέλη, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και αγωνία για το νέο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος. Αγωνία συγκεκριμένα για τη μετάβαση της αρμοδιότητας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο ελληνικό κράτος, και για τη διασφάλιση της ομαλότητας σε επίπεδο ροής χρηματοδοτήσεων.

Όπως αποφασίστηκε χθες, η Αναπτυξιακή θα συλλέξει στοιχεία απ’ όλους τους νόμους για τις ανάγκες σε χρήματα και δομές. Μόλις συγκεντρωθούν, ειδική επιτροπή θα επισκεφτεί και θα παρουσιάσει τα στοιχεία στο υπουργείο, όπου και θα συζητηθούν οι επιμέρους κρίσιμες λεπτομέρειες για την υποδοχή και φιλοξενία ανήλικων προσφύγων στην Κρήτη.

Ψήφισμα για Ληνοπεράματα και Δαμάστα

Ομόφωνα δεκτή έγινε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης και την Ολομέλεια των Δημάρχων η πρόταση του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα να εκδώσει η ΠΕΔ Κρήτης ψήφισμα για το ενεργειακό, τα ανταποδοτικά που διεκδικεί το Μαλεβίζι, το οριστικό κλείσιμο των Ληνοπεραμάτων και τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής στην Κορακιά.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει: «Η ΠΕΔ Κρήτης ομόφωνα:

- Καλωσορίζει με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δημάρχου και δεσμεύτηκε για οριστικό κλείσιμο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Ληνοπεραμάτων με την ολοκλήρωση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Στηρίζει, επίσης, το αίτημα του Δήμου να αποδοθεί επιτέλους η περιοχή των Ληνοπεραμάτων στην τοπική κοινωνία.

- Εκφράζει τη στήριξή της στη διεκδίκηση των ανταποδοτικών οφελών που δικαιούται το Μαλεβίζι και χαιρετίζει με ικανοποίηση τις δεσμεύσεις του υπουργού περί απόδοσης ανταποδοτικών οφελών σε ολόκληρο τον δήμο Μαλεβιζίου, από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά.

- Συμπαρίσταται στη θέση του Δήμου να μεταφερθεί ο Σταθμός Μετατροπής ΕΣ/ΣΡ στην Κορακιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News