default-image

Επιδοτήσεις: Την Πέμπτη τελικά τα λεφτά στους λογαριασμούς των αγροτών

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Την Πέμπτη τελικά τα λεφτά στους λογαριασμούς των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα ωρών για τους αγρότες να δουν «ζεστό» χρήμα στις τσέπες τους

Αύριο Πέμπτη πιστώνονται, τελικά, οι λογαριασμοί των παραγωγών της χώρας, σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη προς την εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Κουμαντάκη το απόγρυμα της Τρίτης.

Ο Ηρακλειώτης γεωπόνος και στέλεχος του Οργανισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση διερωτήθηκε μάλιστα για την πηγή των πληροφοριών που μπορεί να είχαν οι αγροτοσυνδικαλιστές εκείνοι που εκτίμησαν τις προηγούμενες μέρες ότι τα χρήματα θα μπουν σήμερα Τετάρτη στα βιβλιάρια των παραγωγών.

«100% τα χρήματα θα μπουν την Πέμπτη (σ.σ. αύριο)», τόνισε κατηγορηματικά. Βέβαια, εφόσον μπουν αύριο Πέμπτη, θα είναι ακόμα πιο σίγουρο το γεγονός ότι αμέσως θα πληρωθούν μόνο οι παραγωγοί που διαθέτουν βιβλιάρια στην Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιποι θα πληρωθούν μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, δηλαδή από την Τρίτη και μετά. Και αυτό διότι υπάρχει το περίφημο “βαλέρ” για όλες τις τράπεζες, πλην της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποκαθιστά τον ρόλο της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος στη διανομή των επιδοτήσεων. Συνολικά από τη βασική ενίσχυση - σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ - θα εισρεύσει γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, αφού μπαίνει το 70% της βασικής ενίσχυσης, αναμένεται να έρθουν τώρα γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο χώρας.

Το υπόλοιπο 30% της βασικής συν το “πρασίνισμα”, δηλαδή το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, η χώρα είναι υποχρεωμένη να το καταβάλει το αργότερο ως το τέλος της χρονιάς.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης όμως έδωσε στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία που αφορούν στους δικαιούχους, και οι οποίοι από χρόνο σε χρόνο αριθμητικά μειώνονται. Συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Κουμαντάκη σημείωσε τα εξής: «Αιτήθηκαν για επιδότηση 646 χιλιάδες παραγωγοί σε σχέση με 648.000 παραγωγούς της περυσινής χρονιάς. Δηλαδή, είχαμε μια μικρή μείωση 2.000 λιγότερες αιτήσεις φέτος από πέρυσι. Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο, μια παρατήρηση, η οποία συμβαίνει κάθε χρόνο. Έχω μια ελαφρά μείωση η οποία οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού ή σε κάποιους άλλους λόγους»...

Έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε: «Βρέθηκαν κάποια ευρήματα στους ελέγχους. Κάποιοι παραγωγοί, για παράδειγμα, δεν πληρούσαν το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Υπάρχουν αυτοί οι παραγωγοί που ακόμα το όριο της επιδότησής τους δεν έχει φτάσει στο όριο των 250 ευρώ. Αν θυμάστε, υπάρχει αυτό το όριο για τη χώρα μας, ότι πρέπει να υπερβαίνουν οι επιδοτήσεις τα 250 ευρώ για να πληρωθούν. Αυτοί προφανώς δε θα δουν τώρα 150 ή 200 ευρώ. Αν όμως συμπληρωθεί το ποσό των 250 ευρώ, θα πληρωθούν»...

Να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα 250 ευρώ ως όριο μπορεί ένας παραγωγός να μην τα συμπληρώνει στην προκαταβολή και να τα συμπληρώνει μαζί με την πληρωμή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Οπότε στη δεύτερη πληρωμή του Δεκεμβρίου να τα πάρει μαζεμένα όλα τα χρήματα της επιδότησής του. Βέβαια, το όριο αυτό μπήκε από την ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια και δεν επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχει ως συνέπεια μέχρι σήμερα, χιλιάδες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα να έχουν μείνει εκτός επιδοτήσεων, κάτι που έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως άδικο.

«Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν ακόμα εκκαθάριση στη φορολογία εισοδήματος και άρα υπάρχει εκκρεμότητα για το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Όμως νομίζω ότι όλα βαίνουν καλώς. Η δυνατότητα που δίνουμε στους παραγωγούς τις επόμενες μέρες είναι να μπορούν να κάνουν υποβολή διοικητικών πράξεων αν έχουν αντιρρήσεις ή να κάνουν κάποιες διορθώσεις», είπε ο κ. Αποστολάκης. Και κατέληξε λέγοντας ότι στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει η “Ειδική Καρτέλα Αγρότη”, όπου μπορεί να μπει ο ενδιαφερόμενος με τους κωδικούς TAXISnet και εκεί μπορεί να δει τις πληρωμές του και αν υπάρχει μείωση, αν υπάρχει “εύρημα”, αν υπάρχει οτιδήποτε»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News