Ποια λαχανικά φυτεύουμε αυτή την εποχή;

Κρήτη
Ποια λαχανικά φυτεύουμε αυτή την εποχή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για τη φύτευση των φθινοπωρινών κηπευτικών από τον Άρη Κοζή

Η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα έρχεται την περίοδο αυτή κάπως να “μετριάσει” την έλλειψη βροχών. Και σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, κάνει πολύ ευνοϊκές τις συνθήκες για να καλλιεργήσουμε τα φθινοπωρινά μας κηπευτικά, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Ηρακλειώτης γεωπόνος Αριστείδης Κοζής, εξηγώντας ότι σήμερα μπορούμε να φυτέψουμε όλα τα φθινοπωρινά είδη και από τον επόμενο μήνα και πατάτες. Και βέβαια, οι συμβουλές του γεωπόνου δεν περιορίζονται μόνο προς τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά περιλαμβάνουν και όλους τους ανθρώπους, ακόμη και στην πόλη, που θα ήθελαν να καλλιεργήσουν στον κήπο τους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στις γλάστρες!

«Το φθινόπωρο πάντα προσφέρεται για να φυτεύσουμε τα λαχανικά μας, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο... Και επίσης μετά σέλινο, μαϊντανό και άνηθο, αλλά και κρεμμυδάκια, πράσα, σκόρδα, κουκκιά και μαρούλια, που είναι ο “βασιλιάς” της σαλάτας, ραδίκι, γούλα, αντίδι, σπανάκι κ.λπ. Όλα αυτά μπορούμε να τα φυτέψουμε σαν φυτά ή σαν σπόρο», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.

Και αναφερόμενος στην προετοιμασία του εδάφους, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «πάντα θα χρειαστούμε εμπλουτισμό του εδάφους με κοπριά κομπόστ και βιολογικό λίπασμα. Επειδή αυτή την εποχή έχει υγρασίες και είναι πολύ ευνοϊκές για την κάμπια, χρησιμοποιούμε βάκιλο για να μην έχουμε προβλήματα».

Λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα, από τη στιγμή που θα φυτευτούν ως φυτά, χρειάζονται 2,5 μήνες περίπου προκειμένου να μας δώσουν καρπούς.

Εξάλλου, ο κ. Κοζής μάς είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον “βασιλιά” των λαχανικών, που είναι η αγκινάρα, η οποία και φυτεύεται επίσης αυτή την εποχή».

Ανέφερε βέβαια ότι, αν φυτέψουμε κάνοντας σπορά αντί για τη χρησιμοποίηση φυτωρίων, σίγουρα η δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι πολύ περισσότερη και ο χρόνος αναμονής μέχρι να βγουν τα φυτά σαφώς μεγάλος.

«Χρειαζόμαστε πιο βαθύ σκάψιμο και πρέπει να πάρουμε και τα μέτρα μας για να μη μας φάνε τους σπόρους τα μυρμήγκια και τα πουλιά. Θέλει μια ιδιαιτερότητα ο σπόρος. Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές τώρα για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Και ο κόσμος, εκτός από τον κήπο του και το χωράφι του, θα μπορέσει να φυτέψει και στις γλάστρες του, στις ζαρντινιέρες του, στην αυλή του, στην ταράτσα του, παντού»...

Να σημειώσουμε όσον αφορά στην απειλή από τα πουλιά, ότι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί σήμερα είναι γύρω από τις φυτεύσεις να τοποθετούν CD. Τα δισκάκια αυτά γυαλίζουν στον ήλιο και τρομάζουν τα πουλιά, που δεν πάνε κοντά τους να τσιμπήσουν τα νεαρά φυτά ή να φάνε τους σπόρους. Ή τα κρεμάμε κάπου ή τα αφήνουμε πάνω στο χώμα ανάποδα από την πλευρά που γυαλίζει.

Στο σημείο αυτό, ο Αριστείδης Κοζής εκφράζει την ευχή μέσα στον Νοέμβριο να έρθουν και οι πολυπόθητες βροχές, ώστε να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα από την παρατεταμένη ανομβρία. Στο μεταξύ, λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα, από τη στιγμή που θα φυτευτούν ως φυτά, χρειάζονται 2,5 μήνες περίπου προκειμένου να μας δώσουν καρπούς.

«Ουσιαστικά, ο εχθρός τους είναι η κάμπια, που αντιμετωπίζεται με τον βάκιλο. Και αν δούμε τίποτα που να δυσκολεύει την καλλιέργεια, ας χρησιμοποιήσουμε και ένα χαλκούχο σκεύασμα, που είναι ακίνδυνο, σε συνδυασμό με τον βάκιλο, που είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της κάμπιας», είπε ο κ. Κοζής.

ΠΟΤΙΣΜΑ

«Με μέτρο το νερό...»

Και βέβαια, όπως μας είπε ο κ. Κοζής, καλό είναι «να κάνουμε σταθερά ποτίσματα και όχι καταχρήσεις στο νερό, γιατί δημιουργούμε ασθένειες στη ρίζα τους»...

Σε ό,τι αφορά τα κουκκιά, ο Αριστείδης Κοζής λέει ότι «σήμερα τα φυτεύουμε και τα συγκομίζουμε από τον Φεβρουάριο και μετά. Αν τα κόψουμε βέβαια νωπά. Γιατί για να τα ξεράνουμε, τα αφήνουμε περισσότερο χρόνο πάνω στα φυτά να ξεραθούν».

Τέλος, μέσα στον Νοέμβριο φυτεύονται και οι πατάτες.

«Η πατάτα για τους επαγγελματίες αγρότες για να φυτευτεί χρειάζεται βαθιά άροση. Για τους ερασιτέχνες όμως που θέλουν να βάλουν στον κήπο τους, είναι παιχνίδι. Αρκεί να σκάψουν σε βάθος 10-15 πόντων και να κάνουν πάνω από την πατάτα τα λεγόμενα “σαμάρια” για να βγει ο καρπός. Μετά που θα αρχίσει να ανοίγει, τη σκεπάζουμε για να δημιουργηθούν τα σαμάρια και να μπορέσει να κάνει την παραγωγή της η πατάτα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News