Κραυγή αγωνίας από τους πτηνοτρόφους: «Μας "γονάτισε" η γρίπη των πτηνών»

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας από τους πτηνοτρόφους: «Μας "γονάτισε" η γρίπη των πτηνών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα «κόκκινα» δάνεια

Κραυγή αγωνίας για τα πανωτόκια που τους πνίγουν βγάζουν μέσα από την επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πτηνοτρόφοι της χώρας, που επιβαρύνθηκαν με επιτόκια λόγω της γρίπης των πτηνών και της κρίσης στην αγορά από το 2006 και μετά.

Η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών ζητά απ' τον πρωθυπουργό παρέμβαση δική του προκειμένου να βρεθεί λύση με τα χρέη των μονάδων τους και να γλιτώσουν την καταστροφή, όπου και οδηγούνται από τότε με μαθηματική ακρίβεια!

Σύμφωνα με την ΠΕΟΠΠ, τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν το 2006 για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και «την κάλυψη της τεράστιας ζημιάς η οποία προκλήθηκε στον κλάδο από άστοχες ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί».

«Το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από τη λήξη των παραπάνω δανείων μέχρι σήμερα, παρότι υπήρχε η διαβεβαίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα διαγραφούν οι καταλογισθέντες τόκοι με παράλληλη γενναία ρύθμιση των αρχικών χορηγηθέντων ποσών, δυστυχώς οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να ξεκινά μια σωρεία ειδοποιήσεων είτε τηλεφωνικών επαφών από τις τράπεζες - ή μέσω δικηγόρων στους οποίους έχουν αναθέσει την είσπραξη - σε δανειολήπτες παραγωγούς για εκβιαστική εξόφληση σε χρόνο-εξπρές των ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και για βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ προκειμένου να ξεκινήσει το μέτρο των κατασχέσεων», επισημαίνει η οργάνωση των πτηνοτρόφων.

Η επιστολή των πτηνοτρόφων

Αναλυτικότερα, η επιστολή των πτηνοτρόφων, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει: «Όπως σας είναι γνωστό, σύμφωνα με τις αριθ. 2/22213/0025/1ρ. 04.2006 ΦΕΚ Β’ 579/2006 κ’ 2/44411/0025/8.8.2006 αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών χορηγήθηκαν έντοκα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους αγρότες πτηνοτρόφους (φυσικά πρόσωπα αποκλειστικά πρωτογενούς παραγωγής) για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν για την κάλυψη της τεράστιας ζημιάς η οποία προκλήθηκε στον κλάδο από άστοχες ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί. Την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 ΦΕΚ Β’ 2375/2007 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, χορηγήθηκαν σε όλους τους κτηνο-πτηνοτρόφους της χώρας άτοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά και την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών, τα οποία στη συνέχεια έγιναν έντοκα. Με την πάροδο του χρόνου, η Πολιτεία παρέτεινε τη λήξη των παραπάνω δανείων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη ζημιά την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί, παράλληλα δε διαβεβαίωνε ότι θα γίνει γενναία τακτοποίηση αυτών.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω δάνεια χορηγήθηκε από την πρώην ΑΤΕ και ελάχιστοι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε άλλες τράπεζες. Με την παύση λειτουργίας της ΑΤΕ και την έναρξη της εκκαθάρισής της, πολλά από τα παραπάνω δάνεια μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα παρέμειναν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση.

Αρχικά τα συνολικό χορηγηθέν ποσό και των δύο δανείων δεν ήταν σημαντικό, όπως και ο ίδιος δύναστε να διαπιστώσετε, άλλα με την πάροδο του χρόνου και τα επιβληθέντα επιτόκια είναι αδύνατον να αποπληρωθεί, εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας, της τεράστιας φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των τελευταίων ετών, καθώς και της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής, σε αντίθεση με τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, οι οποίες έχουν μειωθεί.

Το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από τη λήξη των παραπάνω δανείων μέχρι σήμερα, παρότι υπήρχε η διαβεβαίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα διαγραφούν οι καταλογισθέντες τόκοι με παράλληλη γενναία ρύθμιση των αρχικών χορηγηθέντων ποσών, δυστυχώς οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να ξεκινά μια σωρεία ειδοποιήσεων είτε τηλεφωνικών επαφών από τις τράπεζες - ή μέσω δικηγόρων στους οποίους έχουν αναθέσει την είσπραξη - σε δανειολήπτες παραγωγούς για εκβιαστική εξόφληση σε χρόνο-εξπρές των ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και για βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ προκειμένου να ξεκινήσει το μέτρο των κατασχέσεων.

Γι’ αυτό σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα ώστε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός ο οποίος γίνεται εις βάρος των παραγωγών. Παράλληλα να γίνει οριστική διευθέτηση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνο-πτηνοτρόφους, που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά τη φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, την οποία και εσείς ο ίδιος αναγνωρίσατε.

Κύριε πρωθυπουργέ, Αν πραγματικά πιστεύετε στα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή δώστε λύση στο θέμα αυτό, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ αργά».

ΑΠΕΙΛΗ

Φόβος για μετάλλαξη του ιού

Την ίδια ώρα βέβαια, πάντοτε υπάρχει φόβος να μεταλλαχθεί ο ιός και να προσβάλει ανθρώπους. Όπως είχαμε γράψει τον περασμένο Φεβρουάριο, σαν να μην έφτανε ο Η1Ν1, επιστρέφει τώρα και η απειλή της γρίπης των πτηνών ή πουλερικών, που μπορεί κάποια στιγμή να μεταλλαχθεί και σε γρίπη των ανθρώπων. Μιλάμε για τη γειτονική Βουλγαρία, όπου - όπως αποκάλυψε τότε το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - εντός του 2018 καταγράφηκαν 28 εστίες της γρίπης των πτηνών. Και μάλιστα η τελευταία καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018. Η εφημερίδα μας, τότε, είχε επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο και πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη, ο οποίος και είχε τότε επισημάνει: «Έχουμε προβλήματα πάρα πολλά από νέα νοσήματα που υπάρχουν λόγω της αλλαγής του κλίματος. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της κινητικότητας ανθρώπων-ζώων και της μεταφοράς υλικών, έχουμε μεταφορές νοσημάτων και αυτό συμβαίνει και με κάποια νοσήματα τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τα ίδια τα ζώα. Η γρίπη των πτηνών είναι ένα εφιαλτικό νόσημα για τα πτηνά, και σε μια χώρα όπως τη δική μας, που έχουμε αυτάρκεια σε αυτό το κομμάτι της γεωργικής παραγωγής, δεν είναι να σκέφτεται κανείς ότι μπορεί να μπει η γρίπη των πτηνών. Γιατί τη γρίπη αυτή στην Κτηνιατρική τη λέμε πανώλη... Που σημαίνει ότι αυτό σαν πρόβλημα δημιουργεί σε 48 ώρες θνησιμότητα 95%»!

Στο ερώτημα αν η γρίπη των πτηνών μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο, ο γνωστός κτηνίατρος δηλώνει: «Μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε μετάλλαξη του ιού και να προσβληθεί και ο άνθρωπος. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα. Μεταλλάσσονται δηλαδή. Δημιουργούνται νέα στελέχη. Και πάντα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης τόνισε την ανάγκη «να δουλεύει ο μηχανισμός των συνόρων και να επιτηρούνται όλοι οι περιορισμοί. Γιατί σε αυτά τα πράγματα τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων είναι εφιαλτικά σενάρια. Ευτυχώς, πάντως, στην πτηνοτροφία, επειδή είναι πολύ ισχυρό το σύστημα και πολύ οργανωμένο στη χώρα μας, δεν έχει αφήσει το εισαγωγικό κομμάτι να σκοτώσει την ντόπια παραγωγή. Σε άλλα ζώα όμως, που έχουμε χάσει τον έλεγχο και έχουν πάρει κεφάλι τα συστήματα εισαγωγής, ασφαλώς και έχουν όλη την πολυτέλεια και σκοτώνουν την τοπική παραγωγή. Το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News