Κρήτη

28η Οκτωβρίου: Με τι καιρό θα γίνουν οι παρελάσεις;

Ήπια και περιορισμένη αλλαγή το διήμερο 21-23 Οκτωβρίου, κυρίως στην βόρεια πλευρά της Κρήτης

Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, μετεωρολόγο Msc, εμφανίζεται μια πιθανότητα για μια πιο οργανωμένη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, σταδιακά από την επόμενη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και «ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο και στα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών».

Αν και είναι νωρίς, με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα καλό θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού και για την Παρασκευή καθώς και για το τριήμερο που ακολουθεί με τις θερμοκρασίες και μόνο να μας θυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε φθινοπωρινή περίοδο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θερμοκρασία, είναι ξεκάθαρη η τάση για σημαντική πτώση προς τα τέλη του μήνα, η οποία θα κορυφωθεί αρχές Νοεμβρίου.

 Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, τουλάχιστον, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον καιρό της υπόλοιπης χώρας μας και θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει πιθανότητα μόνο για κάποιες μπόρες, τοπικές βροχές και ομίχλες.

Στην Κρήτη όμως η πρόσκαιρη ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο (και όμως ο Ετησίας, το κοινώς γνωστό Μελτέμι, παραμένει αγέρωχα να επανεμφανίζεται στα τέλη Οκτωβρίου) καθώς και η ψυχρότερη αέρια μάζα στην κατώτερη ατμόσφαιρα που αποκαθίσταται από τα ξημερώματα της Τρίτης επιφυλάσσουν ένα διήμερο με λίγες τοπικές βροχές στις 23-23 Οκτωβρίου, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του νησιού.

Αναφορικά με τις επόμενες μέρες, ήπια αλλά και περιορισμένη τοπικά αναμένεται να είναι η αλλαγή του καιρού για το νησί μας στο επόμενο διήμερο. Δεν αναμένεται ιδιαίτερη ένταση των καιρικών φαινομένων αλλά θα έχουν ένα τοπικό και περιορισμένο σε διάρκεια και ένταση χαρακτήρα.

Οι Βόρειοι άνεμοι αν και ενισχύονται θα προκαλέσουν κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες του νησιού αλλά η ένταση τους στα νότια δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 Μποφώρ.

Τώρα, το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν στα δυτικά του νησιού μέχρι και τα 7 μποφόρ και καλεί τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών στην περιοχή να μην τα χρησιμοποιήσουν.

«Το κεντρικό λιμεναρχείο έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν πλοίο ή πρόσωπα που κινδυνεύουν».

Η θερμοκρασία, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες θα παραμείνει να μας θυμίζει τη φθινοπωρινή περίοδο ευνοώντας και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας τα οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι ωφελούν τη φύση σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Η επέκταση ενός Βαρομετρικού υψηλού που επεκτείνεται από τη Σιβηρία προς τη χώρα μας παρεμποδίζει την κίνηση των Βαρομετρικών χαμηλών τα οποία θα μπορούσαν ίσως να προκαλέσουν μία σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού για ολόκληρη την Ελλάδα.

Καλές θα είναι οι καιρικές συνθήκες για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο την τρέχουσα εβδομάδα με χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας τα οποία θα προκαλούν και τοπικές ομίχλες. Στην Κρήτη όμως  η πρόσκαιρη ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο (και όμως ο Ετησίας, το κοινώς γνωστό Μελτέμι, παραμένει αγέρωχα να επανεμφανίζεται στα τέλη Οκτωβρίου) καθώς και η ψυχρότερη αέρια μάζα στην κατώτερη ατμόσφαιρα που αποκαθίσταται από τα ξημερώματα της Τρίτης επιφυλάσσουν ένα διήμερο με λίγες τοπικές βροχές, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του νησιού. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης ενώ η θερμοκρασία υποχωρεί σε λίγο χαμηλότερα έως και πιο Φθινοπωρινά επίπεδα.

Για σήμερα Δευτέρα αναμένεται καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους στα βόρεια και ορεινά τμήματα του νησιού και τους ανέμους να διατηρούν Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα κυμαίνονται στα 2 – 3 Μποφώρ. Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης οι νεφώσεις στα βόρεια τμήματα της Κρήτης θα είναι περισσότερες και αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως σε δυτικές περιοχές καθώς και  στην ενδοχώρα του νησιού με τις πιθανότητες να είναι πιο περιορισμένες για τα ανατολικά και τα νότια τμήματα. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν με την ένταση τους να φθάνει στα 4 – 5 Μποφώρ, κατά τόπους έως και τα 6 Μποφώρ κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 16°C για τα πεδινά και παράκτια τμήματα (στα ορεινά θα είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα) και τη μέγιστη κοντά στους 23°C για τα βόρεια τμήματα ενώ στα νότια θα είναι και πάνω από τους 26°C.

Παρόμοιο, αν και λίγο πιο ήπιο, με περιορισμένες τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και στην ενδοχώρα του νησιού,  θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού και για την Τετάρτη .  Πιο βελτιωμένη θα είναι η εικόνα του καιρού από την Τετάρτη το απόγευμα μιας και εξασθενεί σταδιακά και το Βόρειο ρεύμα.

Από την Πέμπτη αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες στο νησί μας με λίγες νεφώσεις στα ορεινά και τους ανέμους να εξασθενούν τις βραδινές ώρες, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα υγρασίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυμαίνονται στα 3 έως και 4 Μποφώρ κατά τόπους.

Για αναλυτική πρόβλεψη του καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια