Τuta: Ανθεκτική σε όλα τα εντομοκτόνα - Η ντομάτα έχει «ανίκητο εχθρό»

Κρήτη
Τuta: Ανθεκτική σε όλα τα εντομοκτόνα - Η ντομάτα έχει «ανίκητο εχθρό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον “εχθρό” της ντομάτας

Σε όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα έχει ανθεκτικότητα η Tuta absoluta, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δεκαετούς έρευνας.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο κατέθεσε, στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, ο “εντεταλμένος” ερευνητής στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Μανόλης Ροδιτάκης, που μίλησε για τους δύο μεγάλους εχθρούς της ντομάτας, δηλαδή την Τuta absoluta και τον αλευρώδη Bemisia tabaci, που μεταφέρει ιώσεις.

Ο Μανόλης Ροδιτάκης ξεκαθάρισε ότι, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες αλλά και τα ιστορικά δεδομένα, έχει αποδειχτεί και για τους δύο αυτούς σοβαρούς εχθρούς της ντομάτας πόσο εύκολο είναι να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, με συνέπεια να γίνει εξαιρετικά δύσκολη η καταπολέμησή τους.

 Εξήγησε, επίσης, ότι η ανθεκτικότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης χρήσης εντομοκτόνων από τους παραγωγούς, ενώ τόνισε ότι δυστυχώς, υπό τον φόβο της καταστροφής, οι παραγωγοί επιστρέφουν στη χρήση των χημικών, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι παραγωγοί χρειάζονται υποστήριξη για να προχωρήσουν σε ένα νέο σύστημα καταπολέμησης τέτοιων εχθρών των καλλιεργειών τους, ενώ οι ερευνητές βρίσκονται σε αναμονή συνεργασίας μεταξύ υπουργείου, ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και παραγωγών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Φαιστού, της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Κουντούρας στα Χανιά, αρχές Νοεμβρίου, θα βρεθούν στην Αθήνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για να του θέσουν επιτακτική - μαζί με άλλα θέματα - την ανάγκη για ένταξη και της θερμοκηπιακής ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για την ουσιαστική αντιμετώπιση της Τouta absoluta.

Εναλλακτικές μέθοδοι

Ο κ. Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης και καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισηγητής του συνεδρίου, έκανε αναφορά στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού εντόμων που έχουν ιδιαίτερη γεωργική σημασία για τη χώρα μας, καθότι προκαλούν μεγάλες απώλειες στο εισόδημα του παραγωγού. Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας ομάδας εντόμων, τα λεγόμενα “ωφέλιμα έντομα”, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επίσης σημασία, αφού περιορίζουν τους πληθυσμούς των βλαβερών. «Επιδιώκουμε στη σύγχρονη γεωργία και φυτοπροστασία να συνδυάσουμε τη χρήση εντομοκτόνων στον ελάχιστο δυνατό βαθμό με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως είναι αυτή της αξιοποίησης των ωφέλιμων εντόμων», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έντομα που ταλαιπωρούν τη Ροδόπη, όπως είναι το κουνούπι και το πράσινο σκουλήκι, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. «Η αντιμετώπιση των κουνουπιών συνίσταται στην αντιμετώπιση των προνυμφών τους που ζουν στα νερά. Άρα οι ψεκασμοί τους θα πρέπει να γίνονται στις υδάτινες επιφάνειες. Εκεί χρειάζεται σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τόσο τις ουσίες που χρησιμοποιούνται όσο και τον χρόνο κατά τον οποίο γίνονται οι επεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωβαίος. Παρακολούθηση των πληθυσμών συνίσταται και σε ό,τι αφορά το πράσινο σκουλήκι με τη χρήση κατάλληλων παγίδων και έγκαιρων επεμβάσεων όταν πρωτοεμφανίζονται οι πληθυσμοί. Σημασία, και σε αυτή τη περίπτωση, έχει η χρήση και εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης, όπως είναι η μαζική παγίδευση.

Κατά τα λεγόμενα του καθηγητή, βασική αρχή για την αντιμετώπιση των εντόμων είναι ο συνδυασμός διαθέσιμων μεθόδων, βελτίωση των υπαρχόντων και ελαχιστοποίηση της χρήσης των χημικών με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ωφέλιμους οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτό.

Πάνω από 170 οι εργασίες του συνεδρίου

O πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Νίκος Κολάτσος, μίλησε για πάνω από 170 εργασίες που θα παρουσιαστούν είτε προφορικά είτε σε μορφή πόστερ. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στη δημιουργία δύο στρογγυλών τραπεζών, όπου θα συζητηθούν προβλήματα που εκ των προτέρων έχουν τεθεί και αφορούν τη Ροδόπη. Η μία θα πραγματευτεί τα έντομα “καραντίνας”, αυτά δηλαδή που δεν υπάρχουν στην περιοχή αλλά απειλούν γειτονικές περιοχές με κίνδυνο να μεταφερθούν και να προσβάλουν τοπικές καλλιέργειες, ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των κουνουπιών, με φιλοξενούμενο τον εκτελεστικό διευθυντή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Καλιφόρνιας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News