Κρήτη

Iδιοκτήτες αυθαιρέτων: Λυπητερή μετά την νομιμοποίηση των σπιτιών

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για όσους αγνόησαν να δηλώσουν αλλαγές εμβαδού

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ, βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους, παραβλέποντας, στην πλειοψηφία τους από άγνοια της νομοθεσίας, την υποχρέωσή τους να δηλώσουν την αλλαγή του εμβαδού στους Δήμους. Μάλιστα, τώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους και δε δήλωσαν την αλλαγή του εμβαδού στους Δήμους, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλη Ακίνητης Περιουσίας πενταετίας και με “καπέλο”.


Πρόκειται για μια υποχρέωση που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών την αγνοούσε, με αποτέλεσμα να έχουν σωρευθεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Μετά τον υπολογισμό των αναδρομικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας αυξημένο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εισπράττεται από τον αρμόδιο Δήμο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, εφόσον το ακίνητο ρευματοδοτείται. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σημειώνουν πως η διαδικασία για τη χορήγηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ μέσα από τους Δήμους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.


Για άδικο “χαράτσι” κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες, που στο μεταξύ τονίζουν πως σε ό,τι αφορά το ΤΑΠ η διαδικασία χορήγησης βεβαιώσεων από τους Δήμους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και φτάνει έως τους 8 μήνες αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ή και πώλησης.
«Πρόκειται για μια άδικη και πρόσθετη επιβάρυνση. Έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από την αρχή, οπότε και με το που τακτοποιούσαν το αυθαίρετο να έκαναν και τη δήλωση στον Δήμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες να ξέρουν ότι, όταν τους μένει ξενοίκιαστη μια κατοικία ή ένα μαγαζί, θα πρέπει να πηγαίνουν στον Δήμο της περιοχής τους και να δηλώνουν ότι έφυγε ο ενοικιαστής τους για να μη χρεώνονται με δημοτικά τέλη. Είναι σημαντικό για το κράτος να ρυθμίσει και για όσους έχουν οφειλές από δημοτικά τέλη να ξεκαθαρίσει το θέμα διαπαντός ό,τι οφείλουν μέχρι πενταετίας και όχι μέχρι δεκαετίας, που χρεώνουν πάρα πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα», είπε ο δικηγόρος-πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

200% πρόστιμο


Ωστόσο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των οικιστών Μιχάλης Βλαχάκης είπε πως «το θέμα είναι ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την τακτοποίηση του αυθαιρέτου του αλλά δεν του είπε κάποιος ότι πρέπει να πάει στο ΤΑΠ, πληρώνει 200% πρόστιμο. Δηλαδή, εάν έχεις τρία χρόνια διαφορά, θα πληρώσεις 1.200 ευρώ. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί και το ότι, εάν πάτε στο ΤΑΠ να ζητήσετε ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι δε χρωστάτε, θα κάνετε τουλάχιστον 6 με 8 μήνες να το πάρετε. Παράλληλα να πούμε πως, ενώ το ΥΠΕΚΑ δέχεται ό,τι παραστατικά τού στέλνει ο πολιτικός μηχανικός, όπως επίσης αποδέχεται και την υπογραφή του, πληρώνεις το πρόστιμο που σου βγαίνει και τακτοποιείς το αυθαίρετο, ο Δήμος Ηρακλείου και ο κάθε Δήμος, από την άλλη, όταν πας, δεν τα αποδέχονται όλα αυτά».


Μέχρις στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη στη Βουλή ή εάν οι Δήμοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία του πλαισίου αποπληρωμής των σχετικών ποσών, ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει προτείνει την αυτόματη αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ βάσει των στοιχείων που κατέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην πληροφοριακή βάση του, χωρίς όμως αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια