Εργαζόμενοι ΟΑΚ: Παραμένουν σε μετέωρο καθεστώς

Κρήτη
Εργαζόμενοι ΟΑΚ: Παραμένουν σε μετέωρο καθεστώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέριμνα από την κυβέρνηση ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης

Μέριμνα από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στον ΟΑΚ Α.Ε., που είναι σε ένα μετέωρο καθεστώς, ζητούν με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους συμβασιούχους στο έργο του Αποσελέμη.

Συμβασιούχοι, οι οποίοι ζουν κάθε χρόνο με την αγωνία της ανανέωσης των συμβάσεων τους και είχαν θέσει προσωπικά την υπόθεσή τους τον περασμένο Μάιο στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εισπράττοντας υποσχέσεις για τη μονιμοποίησή τους.

Στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί μας, στις αρχές Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί και το φράγμα Αποσελέμη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρώην πρωθυπουργού, πέραν αυτού καθαυτού του ολοκληρωμένου πλέον έργου, είχε βρεθεί επίσης το προσωπικό των εγκαταστάσεων, για το οποίο ενημερώθηκε ότι εργάζεται με ετήσιες συμβάσεις στο διυλιστήριο. Εισπράττοντας την αγωνία των εργαζομένων, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί τότε, ανεβαίνοντας στην Αθήνα, θα ενημερώσει την αρμόδια υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να εκδώσει σχετική προκήρυξη για μονιμοποίηση των υπαλλήλων. Προφανώς, και αφού έχει μεσολαβήσει βεβαίως και η αλλαγή κυβέρνησης, δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον Αποσελέμη να συνεχίζουν στο ιδιότυπο αυτό καθεστώς αγωνίας και εργασιακής “ομηρίας”.

 Το θέμα των εργαζομένων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. τέθηκε με κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, με ερώτηση που υπέβαλε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, και Υποδομών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, τον Σεπτέμβριο του 2006 προσελήφθησαν, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, εννέα άτομα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων, για την επίβλεψη της κατασκευής και μελέτης των έργων της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Ύδρευσης Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών ανανεώνονται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι να παρέχουν μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια, τις υπηρεσίες τους.

Από 01/01/2014, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, οι αρμοδιότητες, το προσωπικό και τα έργα της πρώην ΕΥΔΕ Αποσελέμη έχουν μεταφερθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 31 του άρθρου 3 του Νόμου 4138/2013.

Το εν λόγω προσωπικό μεταφέρθηκε στον ΟΑΚ Α.Ε. και κατατάχθηκε σε οργανικές θέσεις, ως αποσπασμένο από το ΥΠΥΜΕΔΙ με σύμβαση ορισμένου χρόνου, και έχει ως αντικείμενο την επίβλεψη-διαχείριση συμβάσεων σημαντικών συγχρηματοδοτούμενων και λοιπών υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων που εκτελεί ο Οργανισμός.

Εκτός από αυτούς τους εργαζόμενους, στον ΟΑΚ Α.Ε. υφίσταται και άλλη μια κατηγορία εργαζομένων, που προσελήφθησαν στα πλαίσια του έργου “Ύδρευση Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη, εργασίες εκτροπής/μεταφοράς υδάτων και κατασκευής αγωγών και διυλιστηρίων”, οι οποίοι εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αδιαλείπτως από το έτος 2016.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει εξειδικευμένη εμπειρία και ουσιαστική γνώση τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών, αλλά και των επιτόπου συνθηκών.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι τόσο η πρώτη κατηγορία συμβασιούχων, όσο και η δεύτερη προασπίζουν τον κοινωνικό ρόλο και τον δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, συμμετέχουν αδιάκοπα στην κοινή προσπάθεια υλοποίησης και λειτουργίας των έργων, για τα οποία απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, προσόντα τα οποία διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι τα έργα Αποσελέμη θα καλύπτουν διαχρονικά τις ανάγκες ενίσχυσης της υδροδότησης των πόλεων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει ο ΟΑΚ Α.Ε. να διαθέτει το κατάλληλο μόνιμο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις, και ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από την πιθανή έλλειψη τού ως άνω εξειδικευμένου προσωπικού.

Αναφέρει ακόμη μέσω της ερώτησης ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη ευαισθησία σε θέματα εργασιακά, εξέταζε το ενδεχόμενο προκήρυξης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μόνιμη εργασιακή τους σχέση.

Ο κ. Βαρδάκης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να βάλουν τέλος στην ανασφάλεια που βιώνουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια οι εννέα συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Επίσης, τους καλεί να μεριμνήσουν και για τους 19 εργαζόμενους που προσφέρουν στον Οργανισμό τις υπηρεσίες τους από το 2016.

Την αποψίλωση του ΟΑΚ Α.Ε. από το στελεχιακό δυναμικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και τις ανησυχίες που δημιουργούνται για την ικανότητα του φορέα να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διαχειρίζεται αυτή την περίοδο μεγάλα και σημαντικά έργα για το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας ότι «οφείλει ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, καθώς και για το εάν θα παρατείνει την απόσπαση των υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον ΟΑΚ Α.Ε.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News