Χάρης Καββαδίας: Αποκαλύπτει το «μυστικό» της επιτυχίας της «Megaplast»

Κρήτη
Χάρης Καββαδίας: Αποκαλύπτει το «μυστικό» της επιτυχίας της «Megaplast»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποκαλύπτεται» στο Γιώργο Σαχίνη και τις «Αντιθέσεις»

Εδώ και αρκετές δεκαετίες αποτελεί έναν κολοσσό στη βιομηχανία των πλαστικών. Θεωρείται από πολλούς ηγέτης στην παραγωγή των Διάτρητων & Ενισχυμένων Stretch Films στην αγορά των καινοτόμων προϊόντων της εύκαμπτης συσκευασίας. Ο λόγος για την εταιρεία “Μegaplast” και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Χάρη Καββαδία.

Μιλώντας ως καλεσμένος στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Γιώργο Σαχίνη, ο κ. Καββαδίας περιγράφει το μυστικό επιτυχίας της εταιρείας του και συγκεκριμένα το κερδοφόρο και επιτυχημένο μοντέλο που ακολουθεί η “Μegaplast” όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη σημερινή επιχειρηματικότητα. Αναλύει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του επιχειρείν στην Ελλάδα τού χθες και του σήμερα. Το πώς κατά τη γνώμη του η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά την κρίση, μπορεί να πάει μπροστά ώστε να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, ενώ δεν παραβλέπει να σταθεί στα θέματα της ελληνικής γραφειοκρατίας και της φορολογικής αστάθειας, που στέκονται πάντα εμπόδιο στις νέες επενδύσεις. Για να καταλήξει στο ότι εκείνοι που θα πρέπει τελικά να φροντίζουν για την υγιή επιχειρηματικότητα είναι πρωτίστως οι πολιτικοί και εν συνεχεία οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Επιτυχημένος

Αν και ακολουθεί χαμηλούς τόνους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Καββαδίας θεωρείται ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Γεννημένος στο εξωτερικό, επέστρεψε σε πολύ μικρή ηλικία στην πατρίδα και έκτοτε βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Κρήτη. Ο κ. Καββαδίας γεννήθηκε στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Ζαΐρ από μια οικογένεια που ακολούθησε την κουλτούρα του επιχειρείν στη νότια ήπειρο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Κρήτη, γενέθλια χώρα της οικογένειάς του, στην ηλικία των 10 χρόνων.

Ο πατέρας του είχε εργοστάσιο πλαστικών, όπου έφτιαχνε στυλό κάτω από την επωνυμία “BIG”, καθώς και διάφορα άλλα είδη οικιακής χρήσης. Μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Από τα παιδικά του χρόνια αποκόμισε, όπως λέει, όμορφες αναμνήσεις που έμειναν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του.

Αποφάσισε να στραφεί στον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς είχε την τύχη να ζήσει κοντά στην οικογένεια Καράτζη. Μάλιστα, όπως είπε, διδάχθηκε σημαντικά πράγματα και έλαβε πολλά ερεθίσματα από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Καράτζη, που τον ώθησαν να ασχοληθεί μετέπειτα με την επιχειρηματικότητα.

«Είχα την τύχη να ασχοληθώ με το εξαγωγικό εμπόριο. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ από τη μια με έναν μηχανισμό παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, και από την άλλη με τον κόσμο ώστε να ανοίξω από μικρή ηλικία το πεδίο στο οποίο θα στήριζα την καριέρα μου. Θυμάμαι στα 18 μου ήμουν από τα λίγα παιδιά που είχαν ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Η δυνατότητα να δω τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικούς τρόπους σκέψης με βοήθησε να αντιληφθώ πώς λειτουργούν διαφορετικά μοντέλα σε επίπεδο κοινωνίας, μέσα από τα οποία οι πολίτες μπορούν να ζήσουν παραγωγικά, πράγμα αρκετά πολύτιμό για τη μετέπειτα προσωπική μου ανάπτυξη», ανέφερε, περιγράφοντας το πώς ξεκίνησε τα βήματά του.

Σπούδασε και η διασύνδεση της θεωρίας και της πράξης τού έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία, φτάνοντας στο σημείο σήμερα η εταιρεία του να αποτελεί ένα αξιόλογο παραγωγικό κύτταρο στην κοινωνία.

Καινούργια προϊόντα και νέες υπηρεσίες - «Παρακολουθούμε από κοντά τις μεγάλες αλλαγές»

Ερωτώμενος για το τι θα επιφέρει η αναδιάρθρωση στη βιομηχανία πλαστικών, κάτι που βρίσκεται στα σκαριά, και για το εάν η “Megaplast” είναι έτοιμη να ακολουθήσει τις αλλαγές αυτές, ο κ. Καββαδίας τόνισε: «Είναι από τα βασικά θέματα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα. Καταλαβαίνουμε τις αλλαγές στην τεχνολογία, σε επίπεδο αγοράς, κουλτούρας του καταναλωτή, σε επίπεδο νομοθεσίας και σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Σαν εταιρεία έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε νέα πράγματα. Καινούργια προϊόντα και νέες υπηρεσίες. Όλο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο μας. Και να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη λειτουργία και τα προϊόντα μας στα νέα δεδομένα. Θα δείτε ότι πάρα πολλά funds σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις οι οποίες προάγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ο πλανήτης μας έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Είναι χρέος μας να παράγουμε πιο πράσινες και πιο φιλικές στο περιβάλλον υπηρεσίες».

Ο κ. Καββαδίας τόνισε παράλληλα ότι «το πλαστικό είναι ένα μαγικό προϊόν με μαγικές ιδιότητες. Το αποτύπωμά του σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασίας σε επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι χαμηλότερο και θα είναι κρίμα να μην έχει την τύχη που του αρμόζει». Ο ίδιος, ωστόσο, καταλήγει στο ότι το πλαστικό θα μπορούσε να λειτουργεί μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα που θα ρυπαίνει ελάχιστα το περιβάλλον, εάν και εφόσον κάποιοι ασυνείδητοι, όπως είπε, σταματήσουν να το χρησιμοποιούν με τον λάθος τρόπο.

“Megaplast”: Οι άνθρωποι το μυστικό της επιτυχίας

Η “Megaplast” έχει δικό της κέντρο έρευνας πάνω στην καινοτομία. Το μυστικό επιτυχίας της εταιρείας ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Καββαδίας, είναι οι άνθρωποί της. Εξαίροντας τη συλλογική δουλειά που γίνεται στην εταιρεία από ένα εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Καββαδίας συμπλήρωσε ταυτόχρονα πως «χωρίς ηγεσία, όμως, δεν υπάρχει συλλογική προσπάθεια», τονίζοντας ότι «η προσπάθεια αυτή έγκειται πάντα στη δυνατότητά μας να διαφοροποιούμε πλήρως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και να μπορούμε να φτάνουμε στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο με μια διαφορετική πρόταση σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας. Αυτό για να μπορέσουμε να το κάνουμε έχουμε φτιάξει μια πολύ διαφορετική δομή. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον μηχανισμό ανάπτυξης νέων προϊόντων, στην έρευνα, στην καινοτομία, αλλά και στις στρατηγικές συνεργασίες. Όπως επίσης και στη δυνατότητά μας να επικοινωνούμε την αξία που παράγουμε στις αγορές μας. Γι’ αυτό και έχουμε θυγατρικές σε αρκετές χώρες».

Ο ίδιος, ωστόσο, αποκάλυψε και τη σκέψη το επόμενο εργοστάσιο της εταιρείας να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως, μεταξύ άλλων κριτηρίων που καθιστούν την Ελλάδα επενδυτικά ελκυστική, είναι και το ότι πίσω από την επιτυχία μιας εταιρείας κρύβονται τα στελέχη, σημειώνοντας πως η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας δε συγκρίνεται με άλλες χώρες. Το παράδοξο όμως, όπως ανέφερε, είναι ότι στη χώρας μας, ενώ γίνεται προσπάθεια, πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η μικρή προσπάθεια φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, υπογράμμισε πως «οι επιχειρήσεις είναι ο μεγάλος μηχανισμός για να μπορεί μια χώρα να πληρώνει συντάξεις, για να υπάρχουν νοσοκομεία, άμυνα και γενικότερα για να μπορεί να επιβιώνει μια κοινωνία», τονίζοντας πως «χωρίς υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν όλα αυτά», εξού και, όπως δήλωσε, «θα πρέπει οι πολιτικοί μας να υποστηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, προκειμένου η χώρα μας να έχει προοπτική και μέλλον, διότι χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα η Ελλάδα θα εξαφανιστεί».

Συνεχίζοντας την κουβέντα, ο κ. Καββαδίας τόνισε την ανάγκη να επέλθει φορολογική σταθερότητα στη χώρα με τη δημιουργία ενός ελκυστικού φορολογικού συστήματος, την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, αλλά και την ανάγκη να μπει τέλος στο πελατειακό καθεστώς, θέματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ελληνική κοινωνία και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη «να δούμε όλες τις δυσλειτουργίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν χώρα, αναφέροντας και πάλι τη σημαντικότητα της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί τη δύναμή μας», όπως είπε. Την ανάγκη να δοθεί περισσότερο βάρος στην τεχνογνωσία, την έρευνα και την καινοτομία, τις οποίες μπορούμε να παράξουμε, “παντρεύοντας”, όπως υπογράμμισε, την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή. Την ανάγκη «να απλοποιήσουμε το νομικό πλαίσιο για να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να φτιάξουμε τις απαραίτητες εκείνες υποδομές και προοπτικές, ώστε «ο σπόρος», όπως τόνισε, «να μπορέσει να ανθίσει» και η χώρα μας να ξαναγίνει και πάλι παραγωγική και κατά συνέπεια ανταγωνιστική.

Αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια και το πλήγμα που υπέστησαν αρκετοί επαγγελματίες, που “βούλιαξαν” μέσα στην κρίση, αρκέστηκε να τονίσει πως, όταν πέφτουμε, «οφείλουμε να ξανασηκωθούμε», επισημαίνοντας πως η εταιρεία του δεν υπερδανείστηκε και συνεχίζει να παραμένει και κερδοφόρα λόγω και των εξαγωγών. Ωστόσο, δεν έκρυψε το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης και ενώ καταρρέει όλο το σύστημα γύρω του, και εκείνος αισθάνθηκε τον φόβο μήπως κάτι δεν πάει καλά. Όμως, όπως τόνισε, η προσπάθεια στηρίχτηκε, η εταιρεία μεγάλωσε μέσα στην κρίση και έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους να εργαστούν σε αυτή.

24 χρόνια επιτυχίας

Η “Megaplast” ιδρύθηκε το 1995 και προμηθεύει τις αγορές με ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υλικών εύκαμπτης συσκευασίας.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 24 επιτυχημένα χρόνια πορείας, η Megaplast αγωνίζεται συνεχώς να επιτύχει την τελειότητα, ώστε να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της, να χτίσει ισχυρές ενδο-επιχειρησιακές και εξω-επιχειρησιακές σχέσεις με σεβασμό στις κοινωνικές, ηθικές και περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις.

Το 98% των προϊόντων της “Megaplast” εξάγονται. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της μέσω των θυγατρικών της στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο διανομέων στην Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή σε τοπικό επίπεδο.

Η “Megaplast” είναι μια επιχείρηση που εδρεύει στην Κρήτη, αλλά το βλέμμα της είναι στραμμένο στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, οπότε και μέσα από την έρευνα και την καινοτομία της αποτελεί μια από τις καλύτερες εταιρείες στο είδος της.

Η συζήτηση στην εκπομπή “Αντιθέσεις” ξεκίνησε με την ερώτηση: «Tι εστί σήμερα ένας καταξιωμένος Έλληνας επιχειρηματίας;». Αναλύοντας το θέμα αυτό μέσα από την δική του οπτική, ο κ. Καββαδίας απάντησε πως «η επιχειρηματικότητα είναι κάτι πολύ όμορφο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να υπάρχουμε σαν χώρα. Οι άνθρωποι που στην ουσία παράγουν πλούτο είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Η έννοια όμως είναι κάπως παρεξηγημένη σε αυτή τη χώρα και έχει συνδεθεί με μια μορφή επιχειρηματικότητας, η οποία δεν είναι υγιής. Στη διασύνδεση του κράτους με το επιχειρείν, δυστυχώς, παραποιείται η έννοια της επιχειρηματικότητας και παράγεται πάρα πολύς πλούτος για κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρηματίες που μέσα από ένα αξιακό σύστημα το οποίο πρεσβεύουν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πλούτο για όλη την κοινωνία. Αυτή η δεύτερη μορφή επιχειρηματιών θα πάνε μπροστά τη χώρα μας και θα της δώσουν τη δυνατότητα να έχει προοπτική και να βγει από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε μπει τα προηγούμενα χρόνια».

Σχολιάζοντας τις καταστάσεις που οδήγησαν στο μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία, ο κ. Καββαδίας τόνισε ότι «μέσα από τον εύκολο δρόμο και μέσα από τη διαπλοκή, κάποιοι επιχειρηματίες ήταν πολύ κοντά στο κράτος. Το σύστημα πολλές φορές σπρώχνει προς τον εύκολο πλουτισμό. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος, ο οποίος θέλει πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο ώστε να φτιάξει το “χωράφι” μέσα στο οποίο ο “σπόρος” της επιχειρηματικότητας θα μπορέσει να καλλιεργηθεί, να ανθίσει και να παράγει. Αυτό είναι το σημαντικό και στην παρούσα φάση λείπει από τη χώρα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News