Κρητικό παξιμάδι: Διατροφικός θησαυρός

Κρήτη
Κρητικό παξιμάδι: Διατροφικός θησαυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί προϊόν προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης - Ποια είναι η ιστορία του

Ο καθηγητής από την Ιεράπετρα, κ. Ιωάννης Τσαγκατάκης, Χημικός, Ph.D και Προπαιδευτής Κρητικής Διατροφής, παρουσιάζει το κρητικό παξιμάδι, είτε διπυρίτη άρτο, είτε το ψωμί των φτωχών, ως το προϊόν εκείνο που χαρακτηρίζει την κρητική διατροφή και είναι το σήμα κατατεθέν για την Κρήτη μας.

Το παξιμάδι είναι μοναδικό προϊόν της κρητικής ευφυΐας αλλά και σήμα κατατεθέν της Κρήτης, μιας και είναι προϊόν προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), δηλαδή παράγεται αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή της Κρήτης και κατέχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η συνταγή παρασκευής, η χρήση, η ποιότητα, η φήμη και άλλα. Παρασκευάζεται όμως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από όπου πρέπει να παίρνει και το αντίστοιχο προσωνύμιο ή τη χρήση της φράσης «τύπου Κρήτης».

Η λέξη παξιμάδι αν και φαίνεται να είναι τροφή από τα αρχαία χρόνια, λέγεται ότι προέρχεται από τον αρτοποιό, γαστρονόμο και εφευρέτη του, Παξαμά ή Πάξαμο από τη Βοιωτία τον 1ο αιώνα μ. Χ.

«Στη συνέχεια επονομάστηκε παξαμίτης μέχρις ότου λάβει τη σημερινή ονομασία του. Όμως πιο σωστά λέγεται «διπυρίτης άρτος» από τον τρόπο παρασκευής του (διπλοφούρνισμα), δηλαδή μπαίνει δύο φορές στην πυρά, μια για την παραγωγή του ψωμιού και μια για την ξήρανσή του σε χαμηλή θερμοκρασία (αποβολή υγρασίας).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News