«Φονικός» Γεροπόταμος: Επιτέλους θα καθαριστεί

Κρήτη
«Φονικός» Γεροπόταμος: Επιτέλους θα καθαριστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχάριστα μαντάτα στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου κυριάρχησε το θέμα της πολιτικής προστασίας

Επιτέλους ξεκινούν εργασίες καθαρισμού στον Γεροπόταμο! Την ερχόμενη Δευτέρα συνεργείο με μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης θα βρεθεί στην περιοχή όπου προ μηνών γράφτηκε η ανείπωτη τραγωδία με τις τέσσερις χαμένες ανθρώπινες ζωές και θα ξεκινήσει να απομακρύνει τα κάθε λογής σκουπίδια και μπάζα που έχουν ρίξει ασυνείδητοι, μπλοκάροντας την κοίτη του ποταμού.

Η είδηση βγήκε διά στόματος του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κατά το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου κυριάρχησε το θέμα της πολιτικής προστασίας και της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού ενόψει βροχών και χειμώνα.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε επερώτηση που κατέθεσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης με θέμα “Ποια είναι η ετοιμότητα της Περιφέρειας στα Χανιά ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων;”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση δεν περιορίστηκε μονάχα στο επίπεδο ετοιμότητας στον νομό Χανίων.

Η κουβέντα, δεδομένης και της ερώτησης των συμβούλων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Ηρακλείου, άνοιξε για τα καλά, πιάνοντας συνολικά το θέμα της προετοιμασίας ενόψει χειμώνα και κακοκαιριών. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ενώ υπήρξε και μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, με έναυσμα μια χαρακτηριστική ατάκα του τελευταίου, ότι «το περσινό φαινόμενο με τις καταστροφές στα Χανιά ήταν πρωτοφανές» και πως, «άμα ξαναγίνει το ίδιο, έχουμε φύγει όλοι».

Οι ανακοινώσεις Συριγωνάκη

Στο μέτωπο του καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανακοίνωσε πως επιτέλους θα καθαριστεί ο Γεροπόταμος που έχει γεμίσει από “παγίδες” λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων που φράζουν τη ροή του ποταμού.

Όπως τόνισε ο κ. Συριγωνάκης, προχωρούν μια σειρά από εργολαβίες σε διαφορά σημεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων σε Αναποδάρη, Βιάννο, Δέρματο και Δρακουλιάρη. Ειδικότερα για τον Γεροπόταμο, όπου υπήρξαν τέσσερις ανθρώπινες απώλειες τον Φεβρουάριο, ο ίδιος τόνισε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην περιοχή το μηχάνημα της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του.

Σημείωσε μάλιστα πως το μηχάνημα θα παραμείνει και θα δουλέψει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί, δεδομένου ότι υπάρχει όχι μόνο εκτεταμένη ρύπανση, αλλά και άκρως επικίνδυνες επιχωματώσεις! Ο Νίκος Συριγωνάκης υπογράμμισε επίσης ότι καθαρίζονται ρέματα με συμπληρωματικές συμβάσεις εδώ και ενάμιση μήνα και πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογράφουν τρεις εργολαβίες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες καθαρισμών σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού.

Τα ερωτήματα Μαρκογιαννάκη

Ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά”, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ανησυχία του στον περιφερειάρχη ότι, εάν δεν παρουσιαστεί έτοιμη η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει τα πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, «οι ζημιές θα είναι πολύ περισσότερες αυτή τη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση των υποδομών με την παράλληλη περσινή επιβάρυνση που υπέστησαν».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι απαραίτητες εργασίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Σταλού, εκεί που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έπεσε μεγάλο κομμάτι του βουνού στον δρόμο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς για σημαντικό διάστημα, εξαιτίας του ότι ο δρόμος παρέμεινε κλειστός! «Ποιος εγγυάται ότι δε θα συμβεί το ίδιο και φέτος;», διερωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε τα περσινά φαινόμενα ως πρωτόγνωρα φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «εάν τύχει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με πέρυσι, καλύτερα να φύγουμε όλοι από δω»!..

Παράλληλα, ο κ. Καλογερής διαβεβαίωσε το Σώμα ότι «τα σοβαρά και επικίνδυνα ρέματα έχουν καθαριστεί».

Για «“πυρετό” παρεμβάσεων και εργασιών» στα Χανιά έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, σημειώνοντας πως «30 μηχανήματα και καινούργιες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Πλατανιά ως τα Μεσκλά».

Χρήματα και αρμοδιότητες ζήτησε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το παν είναι τα χρήματα... Κάναμε πρόταση για οικονομική ενίσχυση 60 εκατομμυρίων και μετά από μήνες μάς δίνουν 9! Πρέπει να δούμε τις προτεραιότητές μας για να προχωρήσουμε στις ανάλογες μελέτες. Όλα είναι θέμα χρημάτων. Το πρώτο που έθεσα χθες (σ.σ. προχθές) στον αρμόδιο υπουργό και τον γενικό γραμματέα ήταν οι κατολισθήσεις. Γιατί κρατούν ακόμα τα 25 εκατομμύρια ευρώ για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ; Τους ρώτησα και περιμένω απαντήσεις. Αν θέλουμε την αποκέντρωση, αν δίνουν αρμοδιότητες πρέπει να δίνουν και πόρους. Πότε δεν έγινε αυτό, με καμία κυβέρνηση από το 2011 και μετά. Δεν είναι θέμα κομματικό, αλλά αυτοδιοικητικό. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να πάμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα!».

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μανόλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εκ μέρους της περιφερειακής Αρχής και σημείωσε: «Φαίνεται καθαρά ότι η Περιφέρεια δεν έχει εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Όλα αυτά που λέτε είναι σταγόνα στον ωκεανό»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News