Αγουρέλαιο: Μέχρι 6 ευρώ το κιλό πουλήθηκε στην Κρήτη – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Κρήτη
Αγουρέλαιο: Μέχρι 6 ευρώ το κιλό πουλήθηκε στην Κρήτη – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα κινηθούν οι τιμές στη διάθεση του ελαιολάδου

Τιμές παραγωγού που ξεκινούν από 3,35 και φτάνουν τα 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3 έχουν πληρώσει ήδη τρεις ελαιουργοί της Μεσαράς, για να αγοράσουν αγουρέλαιο σε περιορισμένες, προς το παρόν, ποσότητες από ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Έχουν αγοράσει όμως αγουρέλαιο και με 3,20 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές από ελαιοπαραγωγούς στις Δαφνές.

Επίσης, υψηλότερες είναι οι τιμές παραγωγού στο βιολογικό αγουρέλαιο.

Μεγαλοπαραγωγός από τα Βασιλικά Ανώγεια της Μεσαράς, χανιώτικης καταγωγής, που διαθέτει χιλιάδες ρίζες στην περιοχή και χιλιάδες άλλες στα Χανιά, μετέφερε και πούλησε σε έμπορο των Χανίων βιολογικό αγουρέλαιο στα 6 ευρώ το κιλό!

Όλες αυτές είναι πληροφορίες που κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, κυρίως από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο αγουρέλαιο και δείχνουν ενδιαφέρον για όσο γίνεται πιο πρώιμη παραγωγή ελαιολάδου.

Άλλωστε, αυτό είναι και το αγουρέλαιο. Παράγεται, δηλαδή, από άγουρο καρπό ελιάς.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το άγουρο λάδι έχει βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.

Η γεύση του είναι πιο πικρή.

Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάνουν κάθε χρόνο το αγουρέλαιο να πληρώνεται σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με το ελαιόλαδο που παράγεται μόλις “λαδώσει” η ελιά και βέβαια, όπως επανειλημμένως λένε οι ιδιώτες έμποροι, μπορεί η τιμή παραγωγού στο αγουρέλαιο να δημιουργεί εντυπώσεις κάθε χρόνο ανά την Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται και τόσο αντιπροσωπευτική για τον μετέπειτα καθορισμό των τιμών.

Η τιμή εκκίνησης στο φρέσκο

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως τόσο με αγρότες και ελαιουργούς, όσο και με τον πρόεδρο του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου και δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, γεωπόνο Μανόλη Φραγκάκη, θέτοντας το ερώτημα: «Αν σήμερα αγόραζαν συμβατικό ελαιόλαδο στην Κρήτη, σε ποια τιμή περίπου θα μπορούσε να “πατήσει” για να κάνει το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου;».

Τόσο ο πρόεδρος Βαγγέλης Πρωτογεράκης, όσο και το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος Μάκης Αφθονίδης μάς μίλησαν για τιμές που θα μπορούσαν, με βάση τις διεθνείς συγκυρίες, να ξεκινήσουν από τα 2,80 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών ή να πιάσουν και τα 3 ευρώ το κιλό για λάδια εξαιρετικής ποιότητας.

Ο δε Μανόλης Φραγκάκης στο αντίστοιχο ερώτημά μας δε θα “έβλεπε” σήμερα την τιμή παραγωγού να πέφτει κάτω από τα 2,70 ευρώ το κιλό.

Βέβαια, όλοι τους ξεκαθάρισαν ότι αναφέρονται σε ποιοτικά λάδια. Και τέτοια λάδια ήδη σε πολύ περιορισμένες προς το παρόν ποσότητες έχουν αρχίσει να παράγονται από περιοχές της Μεσαράς.

«Φέτος, οι πρώτες ποιότητες, απ’ ό,τι έμαθα, δεν ήταν πολύ καλές. Αλλά στο βιολογικό έχουν αρχίσει να μαζεύουν λάδι και κάθε χρόνο οι τιμές παραγωγού στο βιολογικό φτάνουν μέχρι και 5 ευρώ το κιλό στην περιοχή της Μεσαράς, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές», λέει συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

«Φανταστείτε ότι εμείς και τα παλιά λάδια, όταν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία του βιολογικού ελαιολάδου, τα αγοράζαμε μέχρι και 3,70 ευρώ το κιλό», λέει για άλλες χρονιές. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα που μιλάμε, εγώ δε θα αγόραζα συμβατικό, υπό τον φόβο των ψεκασμών κατά του δάκου»...

Για την τιμή παραγωγού λέει ότι «στα παλιά λάδια είμαστε ακόμα στα 2,70 ευρώ το κιλό. Στο φρέσκο λάδι, εξαρτάται από την ποιότητα. Δεν ξέρουμε ακόμα την ποιότητα. Στην Ισπανία τα πρώτα λάδια δεν είναι καλά. Εμείς τα καλά λάδια τα χρειαζόμαστε. Έτσι, μπορεί να είναι και 2,80 ευρώ το κιλό, αλλά μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα πάντα με την ποιότητα που θα βρούμε»...

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι κατά τη γνώμη του σήμερα η χειρότερη τιμή που θα μπορούσε να δοθεί δε θα έπεφτε κάτω από τα 2,80 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3. «Βέβαια, όταν βγουν αργότερα μεγαλύτερες ποσότητες, πιθανόν να πέσουν οι τιμές. Έχουμε και αποθέματα, αλλά τα περισσότερα είναι σε κακές ποιότητες. Δυστυχώς και φέτος υπάρχει πρόβλημα στη δακοκτονία», όπως λέει.

«Πάνω από τα 2,80 ευρώ το κιλό σήμερα που μιλάμε θα περνούσε η τιμή παραγωγού στο φρέσκο λάδι», εκτιμά από την πλευρά του και το μέλος της διοίκησης των ελαιουργών και απερχόμενος πρόεδρός τους Μάκης Αφθονίδης.

«Όλα όμως εξαρτώνται από την ποιότητα, γιατί δυστυχώς έχουμε πολύ πέσει στην ποιότητα σε σχέση με τα προηγούμενα 5 έως και 10 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι ανταγωνιστές έχουν καταφέρει και έχουν ανέβει σημαντικά. Εμείς πάντα είμαστε λίγο παραπάνω. Αλλά η διαφορά ποιότητας δε δικαιολογεί τη διαφορά της τιμής που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.

«Βέβαια, όλα είναι θέματα προσφοράς και ζήτησης. Αν αμολήσουν τα αποθέματα που υπάρχουν οι ανταγωνιστές στην αγορά, θα έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου Μανόλης Φραγκάκης τονίζει: «Εγώ πιστεύω ότι σήμερα θα ξεκινούσαμε από τα 2,70 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές. Βέβαια, έχουμε και πάλι προβλήματα με τον δάκο. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια ύφεση».

Ο ίδιος θεωρεί ότι στο φουλ η ελαιοσυλλογή θα αρχίσει αρχές Νοεμβρίου, με την ελπίδα πάντοτε να... προλάβουμε τον δάκο...

Μεγάλη αύξηση παραγωγής παγκοσμίως

Από 280.000 έως 320.000 τόνοι ελαιολάδου αναμένεται να παραχθούν φέτος στην Ελλάδα, έναντι 200.000 τόνων ή και παρακάτω της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Κρητικού Ελαιολάδου. Αύξηση αναμένεται στην Κρήτη αλλά και παγκοσμίως. Η Ισπανία μόνο περιμένει μείωση, αλλά έχοντας... άνω των 600.000 τόνων αποθέματα ελαιολάδου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News