Κρήτη

Λάδι: Ανησυχία για τις τιμές - «Δε θα ξεπεράσει τα 2,60€ το κιλό»

Κατώτερες εγγυημένες τιμές ζητούν αγρότες και παραγωγοί

Ανυποχώρητοι στο αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας μας δηλώνουν οι συνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλη Καρκαβάτσο, να κάνει στη “Νέα Κρήτη” ειδική αναφορά στο ελαιόλαδο, στο οποίο, όπως λέει, οι μόνοι χαμένοι είναι αυτοί που το παράγουν, αφού αναγκάζονται να το διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το παγκρήτιο όργανο των Αγροτικών Συλλόγων που ανήκει στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με αποκορύφωμα την πανελλαδική συνάντηση (μάλλον στη Λάρισα), για να γίνει η καταγραφή των αιτημάτων και να καθοριστούν οι παναγροτικές κινητοποιήσεις από την Κρήτη ως τον Έβρο!


«Θα είναι το πρώτο ζήτημα στην κορφή της διεκδίκησης το ζήτημα των τιμών του λαδιού. Και θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που φρενάρουν την εξέλιξη του λαδιού», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Καρκαβάτσος. «Ο Βορίδης για παράδειγμα, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη στη Βουλή, για τον καθορισμό κατώτατων εγγυημένων τιμών, του είπε χαρακτηριστικά: “Μα για όλα τα προϊόντα ζητάτε κατώτατες εγγυημένες τιμές; Αυτό δε γίνεται, γιατί είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιτρέπεται”. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την πολωνική κυβέρνηση να έχει εφαρμόσει τις κατώτατες εγγυημένες τιμές για ορισμένα δικά της προϊόντα»!

Χαμηλές οι τιμές


Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής διευκρινίζει ότι δε βάζει στην ίδια κατηγορία όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. «Εγώ μιλάω για τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτοί είναι που έχουν το υψηλότερο και το δυσβάσταχτο κόστος και όχι οι μεγαλοαγρότες», σύμφωνα με τον ίδιο. «Εγώ ας πούμε με μια μικρή εκμετάλλευση πώς μπορώ να βάλω εργάτη να μαζέψω τις ελιές μου; Τι θα μου μείνει στο τέλος σε αγροτικό εισόδημα αν βάλω και εργάτη; Βέβαια, θα αναγκαστώ να βάλω και δε θα έχω εισόδημα. Αυτή είναι η αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά, και ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται σε σωστές εργασιακές σχέσεις και σε ανθρώπινα μεροκάματα για τους εργάτες γης, που δε θα πέφτουν κάτω από τα 40 ευρώ, αλλιώς θα μιλάμε για μεροκάματα πείνας και εκμετάλλευσης, οπότε εκεί πλέον υπάρχουν άλλα ζητήματα.
Μάλιστα, ο Μανόλης Καρκαβάτσος υποστηρίζει ότι ειδικά φέτος οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές. «Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι... Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το λάδι δε θα ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές και μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Η Ισπανία λέει ότι θα παραδώσει λάδι στις 30/12/2019 με 2,5 ευρώ»...


Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη υπάρχει ξεσηκωμός για τις τιμές. Την περασμένη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, 30.000 ελαιοπαραγωγοί (με βάση τα στοιχεία των οργανώσεων) ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», περνώντας μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας. Προβλήθηκαν μια πληθώρα αιτημάτων και διεκδικήσεων με άξονες την υπεράσπιση της παραδοσιακού τύπου ελαιοκαλλιέργειας, τη διεκδίκηση βιώσιμων τιμών και εισοδήματος, την απόσυρση των πρόσφατων δασμών 25% από τον Τραμπ, την αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε., τη θέσπιση ενός νέου εμπορικού προτύπου, την ενεργοποίηση της “αυτορρύθμισης” και τη διευκόλυνση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.
Στην κινητοποίηση μετείχαν ενωμένες όλες οι αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, UPA, ASAJA και COAG, όπως και το δίκτυο των Συνεταιρισμών.
«Στην Ισπανία ο μέσος όρος των στρεμμάτων ελαιοπαραγωγής είναι τα 160 στρέμματα. Και στην Ελλάδα είναι 40-50 στρέμματα. Έχουν μηχανοποιημένη καλλιέργεια. Έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν με χαμηλότερες τιμές στα εφόδια. Άρα εδώ εμείς είμαστε καταδικασμένοι. Και πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για να επιβιώσουμε: την κατοχύρωση της κατώτερης εγγυημένης τιμής», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο συνδικαλιστής.

Πάνε για εκλογές οι αγρότες του Α.Σ. Αστερουσίων

Στο μεταξύ, οι αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων θα προβούν σε εκλογές. Πραγματοποιήθηκε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, η οποία, έπειτα από απολογισμό της θητείας 2016-2019 του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αρχαιρεσίες, σύμφωνα με το καταστατικό, και εξέλεξε Εφορευτική Επιτροπή. Η Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε, σύμφωνα με το καταστατικό, «οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τις παρακάτω μέρες στις εξής τοποθεσίες:
- Τετάρτη 16/10 (σ.σ. αύριο), μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ., στον Πύργο (αίθουσα Δημαρχείου).
- Πέμπτη 17/10 (σ.σ. μεθαύριο), μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ., στα Πραιτώρια (παλιό δημοτικό σχολείο).
- Παρασκευή 18/10, μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ., στο Τεφέλι (καφενείο Νίκου Βουγιούκα).
- Σάββατο 19/10, μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ., στο Μεσοχωριό (καφενείο Σταύρου).
- Κυριακή 20/10, μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ., στον Χάρακα (πρώην καφετέρια “ΜΠΟΚΟΚΟ”).
Καλούμε κάθε μέλος του Αγροτικού Συλλόγου να συμμετέχει στις εκλογές, και κάθε παραγωγό αγροτοκτηνοτρόφο που το επιθυμεί να γίνει μέλος του Συλλόγου, επιτόπου, και να ψηφίσει, καταβάλλοντας 2 ευρώ για την εγγραφή του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια