Ανάπλαση Λ.Δικαιοσύνης: Τέλος ο εργολάβος – Το πολύπαθο έργο… έμεινε μισό

Κρήτη
Ανάπλαση Λ.Δικαιοσύνης: Τέλος ο εργολάβος – Το πολύπαθο έργο… έμεινε μισό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εφετείο Χανίων επικύρωσε την έκπτωσή του και ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να βρει λύση για την ολοκλήρωση του “βαλτωμένου” έργου

Οριστικά τέλος από τη “βαλτωμένη” εδώ και μήνες ανάπλαση στο κέντρο του Ηρακλείου ο ανάδοχος με τη δικαστική πλέον “βούλα”, και πλέον η δημοτική Αρχή Ηρακλείου καλείται να βρει λύση για να προχωρήσει και να μην... ξεμείνει στη μέση το εμβληματικό, όπως το έχει χαρακτηρίσει, έργο για την πόλη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το Διοικητικό Εφετείο Χανίων, στο οποίο είχε προσφύγει ο εργολάβος κατά της απόφασης έκπτωσής του από τον Δήμο, απέρριψε το αίτημά του και επικύρωσε την έκπτωσή του από το έργο.

Η εξέλιξη, που λογικά θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου (όπου δεσπόζουν, επίσης, από πλευράς ενδιαφέροντος η “απόβαση” των κατοίκων της Ν. Αλικαρνασσού για τα σχολεία και η προτεινόμενη απαγόρευση των ηλεκτροκίνητων πατινιών), σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τον ανάδοχο.

Ο ίδιος αποχωρεί, αποξενώνεται πλέον - όπως είναι ο σχετικός όρος - από την ανάπλαση που έχει σημειωτέον υλοποιηθεί μόλις σε ένα ποσοστό 40% και πλέον αναζητείται η φόρμουλα για το πώς θα ολοκληρωθεί το έργο.

Θεωρητικά, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεσή του τρεις επιλογές: Να πάει σε ορισμό νέου αναδόχου, κάνοντας κρούση στον 2ο μειοδότη του διαγωνισμού και, αν αυτός αρνηθεί, στον 3ο (και πάει λέγοντας)... Να προκηρύξει νέο διαγωνισμό από την αρχή. Ή να επιστρατεύσει (αν είναι εφικτό διαδικαστικά και πρακτικά κάτι τέτοιο) τις δικές του υπηρεσίες και να τελειώσει το έργο με αυτεπιστασία.

Οι μειοδότες

Η λογική επιλογή είναι φυσικά η πρώτη. Δηλαδή να προσφύγει ο Δήμος στους επόμενους υποψήφιους αναδόχους, που είχαν μειοδοτήσει πίσω από τον αρχικό ανάδοχο, ώστε να μη χαθεί χρόνος, για την ακρίβεια... χρόνια, σε ένα έργο που εντωμεταξύ θα έχει μείνει “καρκίνωμα” στην πόλη.

Αυτή, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί, είναι και η λύση στην οποία προσανατολίζεται η πλευρά της δημοτικής Αρχής. Όμως ο δρόμος, εφόσον βέβαια τεκμηριωθεί από νομικής πλευράς ότι μπορεί να δρομολογηθεί αυτή η λύση, δεν είναι εύκολος! Ίσα-ίσα, είναι ερωτηματικό αν οι επόμενοι κατά σειρά υποψήφιοι θα αποδεχτούν να πάρουν ένα “βαλτωμένο” έργο και να ολοκληρώσουν ένα μεγάλο αντικείμενο εργασιών σε στενά χρονικά όρια και με μεγάλες εκπτώσεις, που και αυτοί είχαν προσφέρει στον διαγωνισμό, όπως το είχε πράξει ο αρχικός ανάδοχος, που κατά κοινή ομολογία και διαπίστωση... διαπίστωσε στην πορεία ότι δεν του έβγαιναν οικονομικά τα “κουκκιά” με βάση την τόσο μεγάλη εργολαβική έκπτωση.

Το χρονικό

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Εδώ και μήνες, ο μεγαλεπήβολο, “εμβληματικό”, όπως το έχει χαρακτηρίσει η δημοτική Αρχή, έργο της ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους έχει πέσει σε απόλυτο τέλμα. Οι εργασίες έχουν σταματήσει. Οι εργασίες σε Έβανς, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και 1821, μάλιστα, δεν ξεκίνησαν ποτέ. Και ο ανάδοχος εργολάβος, που έχει πάρει (μειοδοτώντας με τεράστια έκπτωση 65%) το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο, κηρύχθηκε έκπτωτος από τον Δήμο στις αρχές Ιουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε διαδοχικά τότε τόσο το αίτημα του εργολάβου για αναβολή της λήψης απόφασης, όσο και την ένσταση που είχε υποβάλει ο ανάδοχος κατά της απόφασης κήρυξής του ως έκπτωτου.

«Έκτοτε, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έκπτωση του αναδόχου, στον Δήμο Ηρακλείου τηρούν στάση αναμονής.

Ο εργολάβος, ως γνωστόν, προσέφυγε δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, επιχειρώντας από τη μεριά του να ανατρέψει την έκπτωσή του.

Στη Λότζια περίμεναν εδώ και καιρό να βγει η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απόφαση βγήκε και είναι απορριπτική για τον ανάδοχο, κάτι που σημαίνει πως εκπίπτει οριστικά από το έργο και ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να κινήσει τις επόμενες διαδικασίες.

Το πρώτο βήμα είναι φυσικά να διευθετηθεί η λεγόμενη εκκαθάριση του έργου, που αφορά στο ξεκαθάρισμα μεταξύ Δήμου και έκπτωτου εργολάβου για το τι εργασίες έχει κάνει, τι εκκρεμεί, τι θα καταπέσει από την εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει, τι έχει να πληρωθεί κ.λπ.

Από εκεί και μετά θα πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου, με επικρατέστερο και πλέον λογικό σενάριο αυτό της πρόσκλησης του επόμενου μειοδότη στον διαγωνισμό.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται θεσμικά σε αυτήν την περίπτωση. «αν, μετά την οριστικοποίηση της έκπτωσης αναδόχου, η προϊσταμένη Αρχή αποφασίσει την ολοκλήρωση του έργου, προσκαλεί τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη του διαγωνισμού, στον οποίο αναδείχτηκε ο έκπτωτος ανάδοχος και του προτείνει να αναλάβει αυτός το έργο ολοκλήρωσης της έκπτωτης εργολαβίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και βάσει της προσφοράς που υπέβαλε στον διαγωνισμό. Η σύμβαση εκτέλεσης συνάπτεται εφόσον εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης περιέλθει στην προϊσταμένη Αρχή έγγραφη και ανεπιφύλακτη αποδοχή της. Η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας θεωρείται ως απόρριψη της πρότασης.

Αν ο ανωτέρω μειοδότης δε δεχτεί την πρόταση σύναψης σύμβασης, η προϊσταμένη Αρχή προσκαλεί τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη, ακολουθώντας κατά τα λοιπά την ίδια διαδικασία. Εφόσον και αυτός απορρίψει την πρόταση, η προϊσταμένη Αρχή για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο προσφεύγει κατά την κρίση της είτε στην ανοικτή δημοπρασία, είτε στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, κατά τις οικείες διατάξεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News