Πετρέλαιο θέρμανσης: Με «τσιμπημένη» τιμή εκκίνησης ξεκινάει η διάθεση του

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Με «τσιμπημένη» τιμή εκκίνησης ξεκινάει η διάθεση του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τι τιμή θα ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης

Οριακά πάνω από το ευρώ - δηλαδή λίγα λεπτά πιο πάνω - θα διαμορφωθεί στην Κρήτη η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης από την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει να διατίθεται.

Την εκτίμηση αυτή κάνει στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, προχωρώντας στη θλιβερή διαπίστωση ότι για άλλη μια χρονιά θα ζεσταίνονται «οι έχοντες» και θα κρυώνουν οι πολλοί.

Πάντως, ήδη το σωματείο ετοιμάζεται να στείλει επιστολές σε όλους τους πρατηριούχους-μέλη του, δίνοντάς τους την οδηγία να μην αρνηθούν σε κανένα νοικοκυριό τη μεταφορά ακόμα και 100 λίτρων πετρελαίου και χάσουν οι ίδιοι από τη μεταφορά αυτή.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο συνδικαλιστής στη “Νέα Κρήτη”, «για να βοηθήσουμε τον κόσμο, που και φέτος θα δοκιμαστεί λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης»!

Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η Ν.Δ. ακολουθεί στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης πολιτική... επιδομάτων, όπως σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” ο Λυκούργος Σαμόλης, που για άλλη μια φορά τόνισε την ανάγκη κατάργησης της πολιτικής αυτής με την αντίστοιχη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα του 2007, περίπου δηλαδή γύρω στα 65 λεπτά το λίτρο.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης», είπε χαρακτηριστικά, «είναι κοινωνικό αγαθό. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι, ανεξάρτητα από το αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί. Όμως, με αυτές τις τιμές, μόνο οι έχοντες θα μπορούν να ζεσταίνονται και οι υπόλοιποι θα κρυώνουν», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του ν. Ηρακλείου.

«Λογικά, η τιμή στην Κρήτη θα είναι λίγο πάνω από το ευρώ. Δηλαδή στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Το μόνο που αλλάζει θα είναι το επίδομα θέρμανσης, που όπως λέει η κυβέρνηση θα αυξηθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι και θα δίνεται και προκαταβολή στους δικαιούχους. Αλλά το θέμα είναι ποιοι θα μπουν και πώς θα μπουν. Κάθε χρόνο ξεκινάει και σου λέει ότι θα διατεθούν 50 εκατομμύρια ευρώ και στο τέλος απορροφούνται τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί ρίχνουν μια “ρουκέτα”, ότι διαθέτουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, και στο τέλος βάζουν τα μισά και τα άλλα μισά μένουν στο κράτος. Και μπορεί και να τους συμφέρει όλο αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Λυκούργος Σαμόλης.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο σημείο αυτό ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και με την προηγούμενη, λέγοντας πως «συνεχίζουμε να ζούμε με επιδόματα. Η τιμή έπρεπε να είναι στα παλιότερα δεδομένα του 2007 και του 2008, που ήταν στα 65 λεπτά περίπου με τα δεδομένα τα σημερινά. Το δολάριο σε εκείνη την περίοδο ήταν όπως είναι και σήμερα. Και να μην υπάρχουν επιδόματα. Το επίδομα θέρμανσης είναι για όλους»...

«Θα εξυπηρετήσουμε όλους τους καταναλωτές»

«Εμείς ως πρατηριούχοι είμαστε σε ετοιμότητα. Θα εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ο Σύνδεσμος Βενζινοπωλών Ηρακλείου θα στείλει επιστολές προς όλα τα μέλη του, να εξυπηρετηθούν και οι πολύ μικρές ποσότητες λόγω της κρίσης. Όπως κάθε χρόνο που το κάνουμε και εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο. Παράπονα δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Και εξυπηρετούμε ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, παρότι το πρατήριο μπαίνει “μέσα” όταν πηγαίνει 100 λίτρα κάπου», επισήμανε ο Λυκούργος Σαμόλης, ενώ όπως είπε σίγουρα θα αναβιώσει και φέτος η... κανίστρα, αφού «ο κόσμος λέει να βάλει τη μια μέρα 20-30 ευρώ, να ξαναβάλει μετά από λίγες μέρες 20 και 30 ευρώ και πάει λέγοντας. Και σίγουρα θα έχουμε και φέτος πολύ κόσμο που θα προσπαθήσει να ζεσταθεί με τα ξύλα. Έτσι θα έχουμε και εξαγωγή συναλλάγματος. Χρήμα που θα χαθεί για τη χώρα μας με τις εισαγωγές σε ξυλόσομπες από τη Βουλγαρία»...

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τις αιτιολογίες των υψηλών τιμών από την πλευρά του κράτους, υπάρχει η εξήγηση των εμπόλεμων καταστάσεων στις χώρες παραγωγής του “μαύρου χρυσού”. Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι, αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, η τιμή μπορεί να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της τιμής καταλαμβάνεται από τους φόρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News