Ρακή: Πολιτική λύση στο... «βράσιμο» της

Κρήτη
Ρακή: Πολιτική λύση στο... «βράσιμο» της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπιασε τόπο η προσπάθεια των καζανάρηδων στα συναρμόδια υπουργεία

Χωρίς περιορισμούς - γραφειοκρατικούς και άλλους - θα μπορούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί και οι αμπελουργοί φέτος να δικαιολογούν την απόσταξη μεγαλύτερων ποσοτήτων σε σχέση με τις προβλεπόμενες, προκειμένου να ξεμπλοκάρει όλο το σύστημα των αμπελουργικών προϊόντων.

Τη δέσμευση αυτή έδωσαν στους αποσταγματοποιούς οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα.

Μάλιστα, εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, που κάνει λόγο για πολιτική λύση.

Λύση, δηλαδή, στο ζήτημα της δήλωσης συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών που συναποφασίστηκε και δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων και αντιπροσωπία των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρου), στο υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε σε δήλωσή της: «Με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την αναγκαία ενσωμάτωση των Κανονισμών 2018/273 και 2018/274 για την αποφυγή καταδίκης της χώρας μας, αλλά και τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, των αμπελοκαλλιεργητών και των παραδοσιακών αποσταγμάτων, διευθετήθηκε για τη φετινή χρονιά το ζήτημα της δήλωσης συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών της τρέχουσας περιόδου».

 Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη υπήρξε σαφής δέσμευση απ’ όλες τις πλευρές για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τη λήξη της αμπελοκαλλιεργητικής περιόδου.

 «Υπήρξε ανταπόκριση»

 Μιλώντας, συγκεκριμένα, στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς, Τάσος Βρέντζος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «επειδή η χρονιά είχε ακραία καιρικά φαινόμενα, κατάφεραν να δώσουν λόγω κλιματικής αλλαγής και κακών συνθηκών μια παρέκκλιση, ώστε να μπορεί να “βράσει” ο κάθε καζανάρης και αμπελουργός κατά βούληση κάποια κιλά... χωρίς τις δεσμεύσεις. Να μπορεί δηλαδή να βγάλει κάποια κιλά ρακή χωρίς να έχει τιμολόγια από οινοποιεία. Και να μπορεί να πουλήσει στο όνομά του κάποιες ποσότητες τσικουδιάς ή τσίπουρου χωρίς περιορισμούς...».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Τάσος Βρέτζος, η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική τόσο για τον αποσταγματοποιό όσο και για τον αμπελουργό, αφού στην πραγματικότητα ένας αποσταγματοποιός είναι και αμπελουργός για να μπορεί να εκδίδει άδεια για τη λειτουργία του καζανιού. «Πρέπει να έχεις αμπέλια για να αποστάξεις. Δεν έχεις δικαίωμα να αποστάξεις αν δεν έχεις αμπέλια», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου, που βρέθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος κ. Παπαγρηγορίου.

Μάλιστα, ο Τάσος Βρέντζος εκθειάζει για το θετικό αυτό αποτέλεσμα και βουλευτές της Ν.Δ. από την Κρήτη, που προσπάθησαν και οι ίδιοι να επηρεάσουν θετικά τα συναρμόδια υπουργεία υπέρ της κρητικής ρακής και του τσίπουρου, την ώρα που τα συμφέροντα των ποτοποιών είναι πολύ ισχυρά και κάθε τόσο εμφανίζονται μπροστά μας και μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Αγώνας για τις επόμενες χρονιές

Στο μεταξύ, τα σχέδια των αποσταγματοποιών της Κρήτης δε σταματούν εδώ. «Επόμενο στάδιο είναι, μόλις λήξει η περίοδος απόσταξης, να ανέβουμε και πάλι στην Αθήνα και, με πρόταση που έχουμε ήδη δουλέψει, να αναμορφώσουμε μαζί με τους ειδικούς τεχνικούς της ΔΑΟΚ Αθηνών τη συνολική πρόταση, σε πλαίσια τέτοια που να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ανάλογα προβλήματα...».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των καζανάρηδων ξεκαθαρίζει ότι «αυτή η απόφαση που πάρθηκε είναι μια κατ’ εξαίρεση απόφαση που ισχύει μόνο για φέτος. Αλλά θα πρέπει να αγωνιστούμε μέσα στο χειμώνα για να ξέρουμε τι κάνουνε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή. Έχουμε δέσμευση από όλους τους αρμόδιους παράγοντες να πάμε από τον Δεκέμβριο και μετά και να αρχίσουμε την όλη διαδικασία, για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή, και όσο μας πάρει...».

Τέλος, για την παραχθείσα ποσότητα της τσικουδιάς φέτος, ο ίδιος εκτιμά ότι σε σχέση με πέρυσι αναμένεται ότι τα αποθέματα που θα βγουν θα είναι λιγότερα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. «Μειωμένες ποσότητες, μειωμένες παραγωγές, αλλά σε ποιότητες και πάλι εξαιρετικές», καταλήγει ο Τάσος Βρέντζος.

 Διορθώνονται τα κακώς κείμενα προς όφελος των αποσταγματοποιών

Χωρίς περιορισμούς - γραφειοκρατικούς και άλλους - θα μπορούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί και οι αμπελουργοί φέτος να δικαιολογούν την απόσταξη μεγαλύτερων ποσοτήτων ρακής σε σχέση με τις προβλεπόμενες, προκειμένου να ξεμπλοκάρει όλο το σύστημα των αμπελουργικών προϊόντων.

Πολιτική η λύση για φέτος, αναφέρει σε ανακοίνωση της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Την ικανοποίηση του εκφράζει μιλώντας στον 98.4 ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών Τάσος Βρέντζος καθώς η προσπάθεια του κλάδου αποδίδει καρπούς.

Επόμενα βήματα μετά το τέλος της αποσταγματοποιητικής  περιόδου και με δεδομένο ότι βρέθηκε το κλειδί της διαφωνίας με την ΕΕ η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους να ζήσουν αλλά και στο κράτος να βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News