Ενισχύσεις: Καταστροφική για το νησί η σύγκλιση - Επιπτώσεις στις επιδοτήσεις

Κρήτη
Ενισχύσεις: Καταστροφική για το νησί η σύγκλιση - Επιπτώσεις στις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιζήμια για την Κρήτη η εξίσωση... νέων και παλαιών κρατών της Ε.Ε. βάσει της νέας ΚΑΠ

Καταστροφική για τη χώρα μας, και ιδιαίτερα για την Κρήτη, χαρακτηρίζεται από γνώστες των θεμάτων αυτών, όπως τον γεωπόνο και διευθύνοντα σύμβουλο της Proactive Νίκο Μπουνάκη, πρόταση του υποψήφιου για τη θέση του επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowski για κατεύθυνση εξίσωσης των άμεσων ενισχύσεων προς... τα κάτω, μέσα από την εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση.

 Δηλαδή τάχθηκε υπέρ της εσωτερικής και εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2021-2025, γεγονός που για τη χώρα μας σημαίνει απώλειες, καθώς στο καλύτερο σενάριο ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ παραμένει στα σημερινά επίπεδα, ενώ τα μερίδια μεταξύ των νέων και των παλαιών κρατών της Ε.Ε. εξισώνονται!

«Εμείς είμαστε παλιό μέλος της Ε.Ε. από τότε που λεγόταν ΕΟΚ. Επομένως, λαμβάνουμε ενισχύσεις κατά στρέμμα πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι χώρες που έχουν ενταχθεί πιο πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Μπουνάκης.

Μάλιστα, για να δώσει έμφαση στη σπουδαιότητα της υπόθεσης, ο γνωστός γεωπόνος λέει: «Είμαστε μια χώρα που το 45% του αγροτικού εισοδήματος εξαρτάται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και, όπως όλα δείχνουν, πάμε για μείωση των άμεσων ενισχύσεων»!

Στο σημείο αυτό, λέει επίσης ότι «στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς ποια είναι η κατεύθυνση. Αλλά ας λάβουμε υπόψη μας ότι αποχωρεί η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως όλα δείχνουν - που συνεισέφερε θετικά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και από την άλλη υπάρχει πίεση στην Ε.Ε. για μείωση των κονδυλίων προς τον αγροτικό τομέα, στη λογική ότι ο αγροτικός τομέας απορροφά πολλά χρήματα και ότι πρέπει να δοθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι η καινοτομία, η έρευνα, το Μεταναστευτικό και αλλού...».

Ο Νίκος Μπουνάκης αναφέρεται όμως και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δε φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σχέδιο απέναντι στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για το τι θέλουμε από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούμε να αλλάξουν τα ποσοστά που ισχύουν. Γιατί, αν πέσουμε σε επίπεδα άλλων χωρών, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν ακόμα πιο δραματικά»!

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα πρέπει και ως Κρήτη να κάνουμε τις προτάσεις μας, τόσο προς την κεντρική εξουσία όσο και προς τις Βρυξέλλες, με στόχο στη νέα προγραμματική περίοδο να ωφεληθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες. «Δηλαδή να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος για τις καλλιέργειες της ελιάς και του αμπελιού, που στην ενδιάμεση αναθεώρηση ήταν οι καλλιέργειες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Και οι μειώσεις αυτές είχαν αποφασιστεί σε επίπεδο χώρας από τους τότε κυβερνώντες. Άρα, στη νέα αναθεώρηση έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε σχέση με καλλιέργειες της υπόλοιπης Ελλάδας...».

Οι θέσεις για τους Ευρωπαίους αγρότες

Κατά τα λοιπά, ο υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας, σε γενικές γραμμές, ζήτησε καλύτερη στήριξη για τους Ευρωπαίους αγρότες, προκειμένου «να αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την ασφαλή προμήθεια υψηλής ποιότητας και υγιεινής διατροφής σε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες». Αυτό «απαιτεί κατάλληλη χρηματοδότηση», πρόσθεσε, υποσχόμενος να αγωνιστεί για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με ισχυρό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα για τις απόψεις του σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και για το αν προτίθεται να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις. Τον ρώτησαν επίσης για το πώς σκοπεύει να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΚΑΠ, να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νέων γεωργών στην Ε.Ε., να καταπολεμήσει τη συγκέντρωση των γαιών και να διασφαλίσει ότι οι άμεσες ενισχύσεις θα αποδίδονται σε πραγματικούς αγρότες.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μάθουν πώς ο νέος επίτροπος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προστατευτικά μέτρα των ξένων χωρών, να χρηματοδοτήσει μέτρα που σχετίζονται με την αγορά, και πώς θα διασφαλίσει ότι οι αγρότες και τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών στην Ε.Ε. δε θα υποστούν ζημιές από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανάδειξης της νέα Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Διάσκεψη των προέδρων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου εάν έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων. Εάν ναι, η Ολομέλεια θα ψηφίσει για το αν θα επιλέξει ή όχι τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύνολο στις 23 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News