Κρήτη

Καθυστερεί η ενεργειακή «θωράκιση» της Κρήτης

Οικονομικές εγγυήσεις ζητά η ΔΕΗ

Νέα δυσάρεστα μαντάτα ως προς τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενεργειακή εξασφάλιση της Κρήτης από το 2020 και μετά επεφύλασσε η Δευτέρα. Μετά το προ καιρού πρώτο “χτύπημα” από τη ΔΕΗ, που επανεκτιμώντας την κατάσταση δήλωσε ξαφνικά ότι δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις αεριοστροβιλικές πετρελαϊκές μονάδες του Αθερινόλακκου σε μονάδες φυσικού αερίου για το ερχόμενο καλοκαίρι, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία παρέμβαση δίχως συγκεκριμένες εγγυήσεις.

 Εγγυήσεις εν προκειμένω ότι θα αποζημιωθεί για το κόστος και τις δαπάνες των παρεμβάσεων διά των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (των γνωστών ΥΚΩ, που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών οι καταναλωτές). Η μετατροπή των μονάδων στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου σε μονάδες φυσικού αερίου αποτελούσε μέρος της συνολικής λύσης για την εξασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, τόσο κατά την τριετία 2020-2023, όσο και στην περίοδο μετά τη μεγάλη διασύνδεση.

Η μετατροπή δεσπόζει στο περίφημο “πακέτο” των τεσσάρων μέτρων που έχει προτείνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ενεργειακή “θωράκιση” της Κρήτης, και το οποίο “πακέτο” περιλαμβάνει αναλυτικά:

- Τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο.

- Την εγκατάσταση νέας μονάδας περί τα 100 MW, κατά προτίμηση με καύσιμο φυσικό αέριο.

- Την προσθήκη νέας δυναμικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικών και φωτοβολταϊκών) στα επίπεδα των 100 με 150 MW.

- Την εγκατάσταση και ένταξη στο σύστημα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (σύγχρονων μπαταριών) δυναμικότητας περί τα 30 με 40 MW.

Το “πακέτο” των τεσσάρων μέτρων αθροιστικά από πλευράς παραγωγής ισχύος ισοδυναμεί σε μια ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης της τάξεως των 350 μεγαβάτ, ενώ θεωρείται ενδεδειγμένη λύση και από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Αρχικά, η ΔΕΗ είχε διαβεβαιώσει ότι προλαβαίνει να μετατρέψει τις αεριοστροβιλικές πετρελαϊκές μονάδες του Αθερινόλακκου σε μονάδες φυσικού αερίου, ώστε να προλάβει το κρίσιμο χρονικό “στοίχημα” του ερχόμενου καλοκαιριού.

Πριν από λίγο καιρό, υπήρξε επανεκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων και η ΔΕΗ άλλαξε θέση, γνωστοποιώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον χρονικά εφικτό για το καλοκαίρι του 2020.

Τώρα, απ’ ό,τι προκύπτει με βάση κεντρικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει γενικότερη διστακτικότητα από πλευράς της ΔΕΗ, που ζητά και οικονομικές εγγυήσεις για να υλοποιήσει το “πακέτο” των μέτρων που έχει προτείνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, «χαρακτηριστική καθυστέρηση σημειώνεται στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας στην Κρήτη κατά την περίοδο 2020 έως 2023, την περίοδο δηλαδή ανάμεσα στην ολοκλήρωση της πρώτης διασύνδεσης του νησιού (με την Πελοπόννησο) και στην ολοκλήρωση της δεύτερης (με την Αττική).

Στην πραγματικότητα δεν έχει προχωρήσει καμία από τις δράσεις που θεωρούνται, με βάση και τη μελέτη του ΕΜΠ, ως απαραίτητες. Αντιθέτως, ανακύπτουν συνεχή εμπόδια. Πρόσφατα, όπως έχει ήδη γραφεί, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις αεριοστροβιλικές πετρελαϊκές μονάδες του Αθερινόλακκου σε μονάδες φυσικού αερίου για το καλοκαίρι του 2020.

Αλλά και για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόβλημα, καθώς η ΔΕΗ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε καμία κίνηση, πριν υπάρξουν δεσμεύσεις και εγγυήσεις ότι θα αποζημιωθεί για τη μετατροπή των μονάδων που θα κάνει, καθώς επίσης ότι τα κόστη του φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανές ρήτρες take or pay που θα υπάρξουν θα αποτελούν κόστη που θα πληρώνονται από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ, που θα επιστρέφονται στη ΔΕΗ».

Όπως επισημαίνεται ακόμα, οι μονάδες αυτές, ισχύος 100 MW, έχουν πάρει βεβαίως παράταση ζωής έως ότου τεθεί σε λειτουργία το καλώδιο της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, με τροπολογία που κατέθεσε τον Ιούνιο «μονομερώς» ο κ. Σταθάκης, χωρίς δηλαδή να έχει την έγκριση της Ε.Ε. Δηλαδή πρόβλημα επάρκειας φαίνεται ότι δε θα υπάρξει το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο το κόστος για να μην υπάρξει θα είναι μεγάλο και θα το πληρώσουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των ΥΚΩ. Και τούτο διότι, εκτός από τη δαπανηρή λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, θα πρέπει το νησί να καλυφθεί και πάλι με δεκάδες μεγαβάτ από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία νοικιάζονται κάθε καλοκαίρι και στοιχίζουν πανάκριβα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια