default-image

Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών: Τι άφησαν πίσω τους νοτιάδες που «ράβδισαν» τις ελιές

Κρήτη
Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών: Τι άφησαν πίσω τους νοτιάδες που «ράβδισαν» τις ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιο ποσοστό ζημιών δίνεται "πράσινο φως" για αποζημιώσεις;

Την έκταση των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι νοτιάδες της περασμένης Παρασκευής προσπαθεί να εντοπίσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που ήδη ξεκίνησε τους ελέγχους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες. Η διαδικασία γίνεται για να εντοπιστεί αν οι ζημιές εκτείνονται στο 25% των καλλιεργειών, κάτι που θα δώσει το “πράσινο φως” για την αναγγελία και την αποζημίωση των παραγωγών, που λίγο πριν την ελαιοκομική περίοδο χάνουν και πάλι μεγάλο μέρος της παραγωγής, λόγω του καιρού.

Αγωνία για τις αποζημιώσεις

Μάλιστα, οι θυελλώδεις νοτιάδες “άφησαν” πίσω τους μεγάλες καταστροφές, σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα του χρόνου όπου η συγκομιδή της ελαιοπαραγωγής απέχει μόλις ένα μήνα από την έναρξή της. Τις επόμενες μέρες αναμένονται λεπτομέρειες ανακοινώσεις για το εύρος των ζημιών.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι όσα λιόφυτα ήταν εκτεθειμένα από τη μεριά του Νότου έχουν σοβαρές ζημιές», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στο στάδιο των επισημάνσεων, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ζημιές αποζημιώσιμες, προκειμένου να δοθεί η έγκριση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, για υποβολή δηλώσεων ζημιάς»...

Ο Νίκος Δασκαλάκης λέει συγκεκριμένα ότι «το προηγούμενο διάστημα - Παρασκευή και Σάββατο, 4 και 5 Οκτωβρίου - σημειώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι στην Κρήτη. Κυρίως στις περιοχές Ρεθύμνου και Χανίων είχαμε πιο έντονο πρόβλημα. Έχουμε αναγγελίες για ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες από τις περιοχές αυτές»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθούν οι άλλοι παραγωγοί», όσοι δηλαδή δεν έχουν κάνει αναγγελίες ζημιών, «από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και από τους επόπτες στους Δήμους, εάν και στις περιοχές αυτές υπάρχει αντικείμενο για υποβολή δηλώσεων».

Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου, αλλά και σε κάποιες περιοχές του Ρεθύμνου, όπου οι άνεμοι επί της ουσίας έκαναν νωρίτερα το έργο της ελαιοσυλλογής, αφού ο καρπός ραβδίστηκε και έπεσε σε μεγάλο ποσοστό από τα δέντρα.

«Έχει καταγραφεί το φαινόμενο. Είχαμε ριπές αέρα από 8 μέχρι και 10 μποφόρ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μάς έχει δώσει τα επίσημα στοιχεία. Είναι στοιχεία αναγγελίας. Αλλά έχουμε κάποια λεπτά σημεία σε ό,τι αφορά τον κανονισμό, που εκεί μπορεί να βγάλουν εκτός της αναγγελίας», λέει χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης.

Ζητούν αλλαγή του κανονισμού

Πάντως, οι παραγωγοί για μια ακόμη φορά θέτουν θέμα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που απαιτεί το 25% της καταστροφής, με τη σημείωση ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ενισχύουν την αδικία, με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να διευκρινίζει ότι το θέμα πρέπει να τεθεί και στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να προστατευτούν οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο, βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια παρατεταμένη προβληματική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «το ένα τέταρτο της παραγωγής χάνεται χωρίς να μπορεί να αποζημιωθεί. Ήδη έχουμε μιλήσει με τοπικούς βουλευτές και θα γίνει επερώτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει το σύστημα. Οι αδικημένοι ελαιοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί που πραγματικά έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να δικαιωθούν», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Συνεπώς, η ελιά έχει περάσει από “χίλια κύματα”, καθώς, πέραν του δάκου, η τιμή του λαδιού βρίσκεται ήδη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την περσινή τιμή, μόλις στα 3,80 ευρώ για την τιμή του παραγωγού.

Μένει να φανεί στη συνέχεια η πορεία της συγκομιδής της ελιάς, ενώ ο καιρός δε φαίνεται να εξελίσσεται και με τον καλύτερο τρόπο, αφού έχουν αρχίσει οι νοτιάδες και κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί μας και κυρίως στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης σε τακτά χρονικά διαστήματα και με εξαίρεση τα Χανιά, ο κόσμος περιμένει τις πρώτες βροχές που θα ωφελήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή του ελαιοκάρπου και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News