Κρήτη

Διαμαρτυρία από το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ

Υποστελεχωμένα τμήματα, αυξανόμενη εντατικοποίηση και απουσία μέτρων υγιεινής καταγγέλλει το σωματείο

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ στα πλαίσια της κοινής αγωνιστικής δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων σε δομές υγείας και πρόνοιας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ.

Στη συνάντηση με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ παρουσιάστηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της Κρήτης, κυρίως οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου:

«Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Βενιζελείου, Ιεράπετρας, τα σωματεία εργαζομένων ΘΨΠΧ, ΠΕΔΥ, 7ης ΥΠΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα κέντρα υγείας και εργαζόμενοι με ελστικές σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, επικουρικοί κλπ). Παραβρέθηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η κρατική χρηματοδότηση της υγείας ολοένα και μειώνεται στο όνομα των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η σοβαρή υποστελέχωση, που επιδεινώνει τις συνθήκες δουλειάς μας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών.

Με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση, ενώ παρέχει απλόχερα περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, κλιμακώνει την επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις, καταπατώντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, ενώ προχωράει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων-μελών συνδικάτων, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας

Η τακτική ανακύκλωσης της ανεργίας και της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων:

1.200 εργαζόμενοι ΟΑΕΔ απολύονται το Νοέμβρη και 2.800 το Φλεβάρη.

1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη απολύονται τους επόμενους μήνες.

Με την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού σε δομές υγείας, δεν λύνεται το πρόβλημα των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είναι στους επιτυχόντες, αφού οι αιτήσεις είναι υπερδεκαπλάσιες των θέσεων.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις με φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και πελάτες τους ασθενείς.

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχείρησε να αποδώσει ένα ανθρώπινο προφίλ στην απάνθρωπη πολιτική στον τομέα της υγείας, που συνεχίζει με φόρα και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. Για άλλη μια φορά ακούσαμε λόγια κατανόησης και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, κι ας έχουν απολυθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα 19 εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ. Υποτίθεται ότι η ΥΠΕ θεωρεί τους εργαζομένους αρωγούς, ενώ τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως ένα τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια