Κακοποίηση Ζώων: Πιο αυστηρές κυρώσεις

Κρήτη
Κακοποίηση Ζώων: Πιο αυστηρές κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

22 βουλευτές - μεταξύ αυτών 3 Κρητικοί - ζητούν αλλαγή του νομικού πλαισίου

Τα σοβαρά ζητήματα της αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και της αναγκαιότητας δημιουργίας εκστρατείας ενίσχυσης της φιλοζωίας στα σχολεία φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, καθώς και ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Όπως τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα “Ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αλλά και εκστρατείας ενίσχυσης της φιλοζωίας στα σχολεία”, «καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς - αδέσποτων και δεσποζόμενων. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχει ευαισθητοποιηθεί μπορεί να έχει αυξηθεί ως ένα βαθμό, αλλά η ευαισθητοποίηση από μόνη της δεν αρκεί, όταν δε συνοδεύεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν: Έχει νομοθετηθεί ο ρόλος των Αρχών σε περιπτώσεις κακοποίησης, ενώ έχει εισαχθεί η έννοια της παθητικής και της ενεργητικής κακοποίησης (άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με το άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81). Συγκεκριμένα, ο Ν. 4039/2012 (και οι τροποποιητικές διατάξεις με τον Ν. 4235/14) προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων, αλλά ταυτόχρονα προσδιορίζει και τι ορίζεται ως “κακοποίηση”, χωρίς, δυστυχώς, να καλύπτει αναφορικά όλο το φάσμα κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Βάσει της νομοθεσίας, λοιπόν, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός, αναίτια θανάτωση) είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται, δε, με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο. Το διοικητικό πρόστιμο, σε περίπτωση θανάτωσης ζώου, ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική Αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς και στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνεισφορά των φιλόζωων εθελοντών, έχουν αποτελέσει αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συλλογικής συνείδησης. Τα βήματα, όμως, που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως κοινωνία είναι ακόμη πολλά. Πλην πολλών, πλέον, συμπολιτών μας, που ζητούν τον χαρακτηρισμό σε κακούργημα περιπτώσεων φρικιαστικών βασανισμών και θανάτωσης ζώων, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που - λανθασμένα - απαξιώνουν τα εγκλήματα αυτά», υπογραμμίζουν ακόμη οι 22 βουλευτές, σημειώνοντας παράλληλα πως, «πριν από λίγο καιρό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οργάνωσε επιστημονική παρουσίαση-εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν από Αμερικανούς υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για την επικινδυνότητα των εγκλημάτων που κρύβει η κακοποίηση των ζώων. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας, οι Αμερικανίδες εισαγγελικοί λειτουργοί τόνισαν την τεράστια σύνδεση, που αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες εγκληματολόγων και ψυχολόγων του FBI, ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής. Εκεί ειπώθηκε ξανά αυτό που ήδη ήταν γνωστό, ότι δηλαδή η συμπεριφορά ενός ανθρώπου προς τα ζώα αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το κοινωνικό σύνολο». Οι βουλευτές για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουν πως «φιλοζωικές οργανώσεις, δεκάδες ειδικοί και γνώστες του ζητήματος, η ραχοκοκκαλιά του φιλοζωικού αισθήματος της χώρας και οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν προβεί επανειλημμένως σε εκκλήσεις, ώστε να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και ιδίως οι ποινές», με την υπάρχουσα κατάσταση, όπως καταλήγουν, να επιβεβαιώνει ούτως ή άλλως την ανάγκη αυτή.

«Πιο αυστηρό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά»

Η ερώτηση των 22 βουλευτών καταλήγει ως εξής: «Επειδή, λοιπόν, ο μεγάλος αριθμός περιστατικών κακοποίησης ζώων καθημερινά αποδεικνύει πως η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σωστά ή πως το πλαίσιο ποινών δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, επειδή η κακοποίηση ζώων είναι έγκλημα που στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας, επειδή η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί (και) τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης και της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα ζώα, επειδή η Παιδεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και επειδή ο σεβασμός στη ζωή είναι πολιτισμός, ερωτώνται οι κ. υπουργοί αν προτίθενται να προβούν σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ερωτώνται επίσης εάν προτίθενται να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των μαθητών για τη σημασία και την αξία της Φιλοζωίας».

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι Θάνος Μωραΐτης, Ελευθέριος Αβραμάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σταύρος Αραχωβίτης, Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Νατάσα Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νίκος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Χαρά Καφαντάρη, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Νικόλαος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Σκουρολιάκος και Ελισάβετ-Μπέττυ Σκούφα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News