Κρήτη

Επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών

«Έπεσαν» οι υπογραφές με την Τράπεζα Πειραιώς

Σε τροχιά πληρωμής μετά τις ενστάσεις - Οι αγρότες ευελπιστούν τα χρήματα να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό

Σημαντικό βήμα προς την έναρξη των πληρωμών της φετινής προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων έγινε χθες, μετά την - νωρίτερα όσο ποτέ - υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ κράτους και Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση του ποσού και η πίστωση των λογαριασμών το αργότερο μέχρι τις 23 με 24 Οκτωβρίου, με στόχο να πάμε ακόμα και πιο πριν, για να δοθεί η ενίσχυση στους “στεγνούς” παραγωγούς, που ειδικά φέτος υποφέρουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε πριν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να μην έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και σε όλες τις τράπεζες μέσω της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, χθες υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σύμβαση πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Τράπεζας Πειραιώς. Η εν λόγω σύμβαση αφορά σε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% σε ανοιχτό λογαριασμό για την πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων της περιόδου από 16 Οκτωβρίου 2019 έως 15 Οκτωβρίου 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης θα φτάσει φέτος στο 70%. Και για να είναι σωστά ενημερωμένοι οι παραγωγοί και να ξέρουν να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς, να αναφέρουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης είναι γύρω στο 55% της ενιαίας ενίσχυσης. Έτσι λοιπόν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς το υπόλοιπο 25% με 30% της βασικής ενίσχυση και το πριμ για το “πρασίνισμα”, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους, λόγω της τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Θεωρητικά, δηλαδή, οι Βρυξέλλες “επιβραβεύουν” με το πριμ “πρασινίσματος” τους παραγωγούς, επειδή έχουν διατηρήσει το περιβάλλον, μέσα στο οποίο εντάσσονται οι εκμεταλλεύσεις τους, στην αρχική ουσιαστικά μορφή του και για τον λόγο αυτό (πάντοτε θεωρητικά βέβαια, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα αν πραγματικά ελέγχονται αυτές οι υποθέσεις) η Ε.Ε. “θέλει” στα λιόφυτα, τα αμπέλια και γενικότερα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να υπάρχουν και οι θάμνοι γύρω τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έχουμε και επιδοτούμενα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος, γύρω από την κατασκευή τράφου ή αλλιώς ξερολιθιάς, που σε παλιότερες δεκαετίες αποτελούσε μια καθημερινότητα για τους αγρότες, που έχτιζαν με πέτρες τέτοιες κατασκευές, για να παρεμποδίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και για να βοηθούν και τις καλλιέργειές τους να “πίνουν” το νερό, πριν αυτό φύγει προς τα ρυάκια.

 

Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Σύμφωνα με όλες τις νεότερες πληροφορίες, αναφορικά με την τελική ημερομηνία πληρωμής αρμοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά χθες “είδαν το φως της δημοσιότητας” πληροφορίες, που θέλουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να πληρώσει κάποιες ημέρες νωρίτερα, σε σχέση με τις αρχικές ημερομηνίες και προγραμματισμούς που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από ένα μήνα. Πάντως, τα σενάρια της πιο εφικτής πληρωμής αναφέρουν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες πίστωσης των λογαριασμών είναι από την Τετάρτη 23 έως την Πέμπτη 24 του μήνα, με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη να διαβεβαιώνει ότι η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 του μήνα.

Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργικό γραφείο μεριμνούν πλέον ώστε η πίστωση να “τρέξει” τέτοια ημέρα ούτως ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περιθώριο ανάληψης των χρημάτων από μέρους όλων των παραγωγών από όλες τις τράπεζες, πριν την εθνική μας επέτειο. Για να καταστεί αυτό δυνατό, πριν τις 28 του μήνα δηλαδή, και να αφορά όλες τις τράπεζες, το αργότερο που πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα είναι Τετάρτη-Πέμπτη 23-24 Οκτωβρίου. Οι αγρότες από την πλευρά τους, όπως είναι φυσικό, ευελπιστούν τα χρήματα να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό.

 

ΑΓΡΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ

Σε τροχιά πληρωμής μετά τις ενστάσεις

Στο μεταξύ, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αγρο-περιβαλλοντικά και τις εκκρεμότητες σε βιολογικά, αυτόχθονες φυλές κ.λπ. έτους 2018, που σχετίζονται με ενστάσεις των παραγωγών, νεότερες πληροφορίες (από τον “Αγρότυπο”) αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να “τρέξει” η πίστωση και να ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Οι συγκεκριμένες παρτίδες πληρωμών θα αρχίσουν απ’ ό,τι φαίνεται να “τρέχουν” από την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τα άλλα, ποσό 22.831.072 ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 235.556 δικαιούχους την Τετάρτη 2 και προχθές Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Οι κυριότερες πληρωμές από το πακέτο αυτό αφορούν στην επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας (16,9 εκατ. ευρώ σε 235.392 δικαιούχους) και στην αναδιάρθρωση αμπελώνων (3,3 εκατ. ευρώ σε 117 δικαιούχους). Μέχρι νωρίς χθες το μεσημέρι, πάντως, οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, κάτι που αναμενόταν κατά πάσα πιθανότητα να συνέβαινε πιο αργά χθες το απόγευμα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια