Λάδι: «Βουτιά» στα 3,80 ευρώ για την τιμή παραγωγού

Κρήτη
Λάδι: «Βουτιά» στα 3,80 ευρώ για την τιμή παραγωγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή στο λάδι είναι σημαντικά κατώτερη της αντίστοιχης περυσινής

Σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από τα περυσινά, διαμορφώνοντας έτσι μια κατάσταση λίγο πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου για το λάδι της κορωνέικης που ασφαλώς και δε θα την έλεγε κάποιος καλή, κυμαίνεται η τιμή παραγωγού των πρώτων φρέσκων ελαιολάδων στη ζώνη της αθηνολιάς (Αγίων Αποστόλων), αφού κινείται στα επίπεδα των 3,80 ευρώ το κιλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για τιμή σημαντικά κατώτερη της αντίστοιχης περυσινής, που είχε φτάσει στα 4,35 ευρώ το κιλό.

Και μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να βγουν τελικά συμπεράσματα, ωστόσο φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας. Μια παραγωγή που ασφαλώς θα είναι ποσοτικά και ποιοτικά βελτιωμένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία. Συνεπώς, αυτό αμέσως δημιουργεί κάποιες ανησυχίες για μειωμένη ζήτηση του δικού μας ελαιολάδου από τους Ιταλούς, σε ό,τι αφορά, βέβαια, στο χύμα προϊόν. Αλλά αναμένεται μεγάλη παραγωγή και άρα μεγάλη προσφορά ελαιολάδου στην Τυνησία, σε σύγκριση με την περυσινή ελαιοκομική περίοδο 2018-19.

Ημερίδα για την τυποποίηση

Όλα αυτά τα ζητήματα πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση σε ημερίδα για την τυποποίηση του ελαιολάδου, που, όπως γράψαμε και χθες, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης για τις 15 Οκτωβρίου (από τις 5 έως τις 9 μ.μ.) στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα “Καστελλάκη”.

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι παρακάτω ομιλίες:

- “Φθινοπωρινή προστασία του ελαιώνα και κατάλληλη περίοδος συγκομιδής ελαιόκαρπου”, με εισηγητή τον κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, γεωπόνο, στο αγρόκτημα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου/Γεωπονική Σχολή.

- “Ελαιοποίηση και υψηλή ποιότητα: Μύθοι και αλήθειες” με εισηγητή τον κ. Μανόλη Καρπαδάκη, ειδικό στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου και το διεθνές μάρκετινγκ.

- “Ποιοτικά κριτήρια και βασικά χημικά στοιχεία του ελαιολάδου” με εισηγητή τον κ. Απόστολο Σπύρο, αν. καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- “Ποιοτικά κριτήρια, νομοθεσία και η αξία της οργανοληπτικής αξιολόγησης στο ελαιόλαδο - δοκιμές αντιπροσωπευτικών δειγμάτων” με εισηγήτρια την κ. Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου και ομάδας δοκιμαστών του Α.Σ. Ρεθύμνου, γευσιγνώστρια και κριτής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News