Κρήτη

Ισχυρό πλήγμα για την εξαγωγή φέτας στις ΗΠΑ

Η φέτα δε… γλίτωσε τους δασμούς των ΗΠΑ

Μπορεί το ελαιόλαδο να… γλίτωσε και να κατάφερε να εξαιρεθεί από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, όμως, δεν ήταν ίδια η… τύχη της φέτας.

Ειδικότερα, στον κατάλογο των προϊόντων που δημοσιοποίησε το αμερικανικό γραφείο αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) και που από τις 18 Οκτωβρίου θα ισχύσουν δασμοί 25% επιφέροντας αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων βρίσκονται τα ελληνικά τυριά και τα υποκατάστατά τους, το γιαούρτι, το βούτυρο, οι κομπόστες ροδάκινων, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

Ωστόσο, τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα στην αμερικανική αγορά είναι η φέτα και τα συμπύρηνα ροδάκινα (κομπόστες). Οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ αμελητέες είναι οι ποσότητες άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει στο eleftherostypos.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, «το παράδοξο είναι ότι αυτή την περίοδο τρέχει στην Αμερική και τον Καναδά ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση της φέτας ώστε να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά. Τώρα, με την επιβολή δασμών, αντί να ανοίξει η αγορά, θα κλείσει, γιατί το προϊόν θα είναι ακριβότερο».

Τα προϊόντα που… γλίτωσαν

Εκτός δασμολογικής λίστας έμειναν το ελληνικό ελαιόλαδο, οι εξαγωγές του οποίου στις ΗΠΑ αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, οι βρώσιμες ελιές και τα εγχώρια κρασιά με εξαγωγές στα 12 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, φέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε ζητήσει την εξαίρεση του ελαιολάδου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα, την Ισπανία, επιβλήθηκαν δασμοί 25%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια