Κρήτη

Ανάβεις φωτιά στην ύπαιθρο; Δεν θα παίρνεις επιδότηση και θα επιστρέφεις τα χρήματα

Επιπλέον μέτρα μετά την αύξηση των πυρκαγιών στην ενδοχώρα

Καμπανάκι κινδύνου για όλους όσοι ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο της ενδοχώρας της Κρήτης, κρούει η πυροσβεστική υπηρεσία με αφορμή την αύξηση συμβάντων με αγροτοδασικές πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες και ενώ η αντιπυρική περίοδος  λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κάθε παρέκκλιση, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, θα διώκεται από τα κατά τόπους αρμόδια Ανακριτικά Γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και θα ακολουθείται όπου προκύψει, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Επιπλέον, θα γίνεται κοινοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για παύση της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότηση), σε όσους διώκονται για ποινικά αδικήματα ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α.693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

Θα κηρύσσεται αναδασωτέα η καμένη περιοχή, εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα: · το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, · η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, · η χρήση υπαίθριων ψησταριών, · το κάπνισμα μελισσών, · η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, · η στάθμευση οχημάτων πάνω από ξηρά χόρτα · η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Οι πληροφορίες που θα δώσουν, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι αλλά και οι αστοί κατά τις αποδράσεις τους στη φύση, κ.α.) να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς και να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση φλόγας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια