Κρήτη

«Μαχητικό» πνεύμα από τους εργαζόμενους στην απεργία

Πως εκφράστηκε η αντίθεση των απεργών στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε την Τετάρτη και η Κρήτη, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τη δριμεία αντίθεσή τους στο αντεργατικό και αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην πόλη του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα. Συγκεκριμένα, η μία συγκέντρωση, του ΠΑΜΕ, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, και η άλλη, του ΕΚΗ, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

 Οι συγκεντρωθέντες ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους και φώναξαν συνθήματα κατά του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιέχει, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, και πρέπει οι διατάξεις αυτές να αποσυρθούν εδώ και τώρα, αφού περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό εργοδοτικό παρεμβατισμό των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, με το ΠΑΜΕ να βρίσκεται στην πλατεία Αγοράς, στις 10:30 το πρωί. Το “παρών” έδωσαν μέλη της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων, αλλά και φοιτητές του Πολυτεχνείου Χανίων κ.ά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, στις 10:30 το πρωί, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου την ίδια ώρα.

Τέλος, απεργιακός κλοιός υπήρξε και στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο, με δεκάδες εργαζομένους να βρίσκονται έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Τι ανέφεραν οι συνδικαλιστές των εργατικών φορέων

Με φόντο την απεργία αλλά και τις αλλαγές που έρχονται στο εργασιακό καθεστώς και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, πρόεδροι σωματείων μίλησαν κάνοντας σαφές πως το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι “πληγή” για τον εργαζόμενο. Κάποιοι εξ αυτών δε δίστασαν να κάνουν λόγο για περαιτέρω κινητοποίηση.

Ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη”, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο χώρος της εργασίας είναι εδώ και δε θα επιτρέψει να γίνονται παιχνίδια εις βάρος του. Πραγματικά αυτά που έρχονται τόσο με τις συλλογικές συμβάσεις όσο και με τα συνδικάτα είναι πολύ σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν την κρίση. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε φαινόμενα όπως εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις επιχειρησιακές πείνας ακόμη και κάτω από το όριο της φτώχιας, και να ισχύουν αυτές και όχι οι κλαδικές συμβάσεις, που ουσιαστικά ρυθμίζουν μισθούς αξιοπρέπειας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις αντιδράσεις μας, και θεωρώ πως θα υπάρξουν παραπέρα κινητοποιήσεις καθώς τα μέτρα είναι σκληρά. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ήταν, είναι και θα είναι παρόν».

Ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα (σ.σ. χθες) κατεβαίνουμε ενάντια στον... οδοστρωτήρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη απεργία μετά τις 24 Σεπτεμβρίου. Δίνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα αφήσουμε αυτός ο οδοστρωτήρας να περάσει. Ουσιαστικά έρχεται να γκρεμίσει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν, γιατί αυτά τα μέτρα οδηγούν σε σκλάβους τον 21ο αιώνα. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτη ότι δε θα τον αγγίξει. Μιλάμε για νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει ταφόπλακα. Ήδη μέσα στο νομοσχέδιο μιλάει για την υπευθυνότητα που αφορά την ασφάλιση των εργαζομένων, ένα κομμάτι του νόμου που πειράζει τους οικοδόμους. Με αυτό το νομοσχέδιο αφήνει τους οικοδόμους με μεροκάματα της πείνας».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βουργλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. χθες) σε μια απεργιακή κινητοποίηση, 8 μέρες μετά τις 24/09, η οποία έρχεται να απαντήσει στα μέτρα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργατικών χώρων δουλειάς με τις ειδικές οικονομικές ζώνες, αλλά και στο χτύπημα που θέλει να καταφέρει στα συνδικάτα η συνδικαλιστική οργάνωση και στον τρόπο οργάνωσης της απεργίας. Ξεκαθαρίζουμε και από αυτό το βήμα ότι δε θα περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι σχεδιασμοί τους θα μείνουν στα χαρτιά. Θα δείξουμε ότι η εργατική τάξη δε θα ανεχτεί να μπει άλλο χέρι στα δικαιώματά της και στην οργάνωσή της».

Ο Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, υπογράμμισε: «Ήρθαμε εδώ να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων, διότι τελικά στο ίδιο καζάνι βράζουμε ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, που θέλει να βάλει ταφόπλακα στα συνταξιοδοτικά και στα προβλήματα των εργαζομένων. Καλούμε όλους να πάρουν μέτρα. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Φυσικά δεν μπορούν οι συνταξιούχοι να ζήσουν. Πάνε στους κάδους και ψάχνουν να βρουν κάτι να φάνε».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) παρουσία και τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το σωματείο μας, ακριβώς γιατί το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους δεν μπορεί καμία κυβέρνηση, κανένα κράτος να το πάρει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, με παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια για τα οξυμμένα προβλήματα που έχουμε στον χώρο της υγείας.

Ήδη τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Οι όροι που έχει βάλει η κυβέρνηση, για να παίρνονται αποφάσεις για οποιαδήποτε κινητοποίηση, επί της ουσίας κάνουν αδύνατη τη λήψη κάποιας απόφασης με βάση τα δεδομένα που λέει».

Ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είπε: «Συνεχίζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) με την απεργία την κλιμάκωση ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να βάλει ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις και χέρι στα σωματεία. Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι η οργανωμένη δύναμη των εργαζομένων, τα συνδικάτα στα Εργατικά Κέντρα και η αντεπίθεσή τους με οργανωμένα μέσα από το αρχικό κίνημα. Και γι’ αυτό προσπαθούν να το τσακίσουν και να βάλουν χέρι. Δε θα τους περάσει! Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι δίνουν το “παρών” από τα χαράματα. Βρίσκονται στην Περιφέρεια και στην απεργιακή συγκέντρωση. Δε θα λυθεί το πρόβλημα με μια απεργία. Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι και στην προηγούμενη απεργία από το Εργατικό Κέντρο η πλειοψηφία δεν πήρε καν απόφαση να συμμετάσχει. Ήταν απεργοσπάστες, όπως και σήμερα. Δεν έκανε τίποτα. Εμείς δίνουμε τη μάχη σταθερά, όπως κάθε φορά».

Ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, είπε: «Το σωματείο μας συμμετέχει και στηρίζει τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Επισιτισμού Ελλάδας. Πραγματικά με το πολυνομοσχέδιο που πάει να περάσει η κυβέρνηση καταπατάει κάθε εργασιακό, συλλογικό δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι. Επί της ουσίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι κλαδικές συμβάσεις. Βάζει “φρένο” στην εφαρμογή και στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Καταργεί την ευνοϊκότερη ρύθμιση για τους εργαζόμενους και καταλύει τον βαθμό διαιτησίας από το ΝΟΜΕΔ. Υπερισχύουν οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις και ας έχουν υποδεέστερους όρους από τους όρους της κλαδικής σύμβασης. Για εμάς ως εργαζόμενους πρέπει να είναι αρχή η χειμερινή κινητοποίηση όσον αφορά στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά μας, και πρέπει να κλιμακώσουμε αυτές τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

 ΠΑΜΕ: «Πετυχημένη η απεργιακή κινητοποίηση»

Μετά το τέλος της απεργιακής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζει τη χθεσινή κινητοποίηση πετυχημένη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστική συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου, κόντρα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., την εργοδοσία και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που επιδιώκουν να βάλουν στον πάγο τα σωματεία, την απεργία και τις συλλογικές συμβάσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορά στους εργαζομένους, προκειμένου να δώσουν το “παρών” στο συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή.

«Σαν άμεσους σταθμούς καλούμε σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 4/10 (σ.σ. αύριο), στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στην ανανέωση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές Βάσεις.

Καλούμε, επίσης, σε ευρεία σύσκεψη διοικήσεων των σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων για την εκτίμηση των απεργιακών μαχών και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα την Τετάρτη 9/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια