Κρήτη

Καιρός στην Κρήτη: Προσοχή στους ισχυρούς νοτιάδες

Αλλαγή σκηνικού σε... φθινοπωρινό

Σε μια πιο φθινοπωρινή... ρότα αναμένεται να κινηθεί ο καιρός, με την επίσκεψη ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά της χώρας μας.

Η Κρήτη, καθώς βρίσκεται στον νότιο τομέα του συστήματος, θα υποστεί τις μέγιστες εντάσεις των νότιων ανέμων, ιδιαίτερα σε κάποιες βόρειες περιοχές του νησιού, και για αυτό τον λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από σήμερα το απόγευμα έως και αύριο Παρασκευή το απόγευμα.

Οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες και τοπικές σε επιλεγμένες περιοχές στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ευελπιστώντας ότι από μεθαύριο Σάββατο η ατμοσφαιρική αστάθεια που παραμένει στο νησί μας θα οδηγήσει σε ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού, διατηρώντας όμως και διαστήματα καλοκαιρίας.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος MSc Μανόλης Λέκκας εφιστά την προσοχή όλων ως προς τους ενισχυμένους νοτιάδες και τις μικρές πιθανότητες για βροχή, που, όπως αναφέρει, πιθανότατα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία μπορεί να σημειωθούν κατά τόπους στο νησί.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, «αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσει ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στο Βόρειο Ιόνιο από σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη). Με διαφορετικό τρόπο θα επηρεάσει τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, όπου αναμένεται να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες την Πέμπτη και ιδιαίτερα την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα και αύριο), ενώ πολύ ισχυρούς νοτιάδες επιφυλάσσει για το νησί μας τις ίδιες ημέρες, με μικρή όμως την πιθανότητα για ασθενείς βροχές, που πιθανόν να κάνουν επιλεκτικά την εμφάνισή τους κατά τόπους και μόνο. Αισιόδοξο είναι, πάντως, το γεγονός ότι αυτή η πρώτη οργανωμένη φθινοπωρινή διαταραχή σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη “συμπεριφορά” της ατμόσφαιρας και για το νησί μας, δημιουργώντας από το Σάββατο και μετέπειτα συνθήκες οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση βροχοπτώσεων, λόγω μιας ψυχρότερης εισβολής, σε τοπικό επίπεδο αρχικά, αλλά στην πορεία υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης».

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Από σήμερα Πέμπτη ξεκινούν... προειδοποιητικά οι νοτιάδες, οι οποίοι σταδιακά θα ενισχυθούν, αλλά με εντάσεις που σε βόρειες περιοχές της Κρήτης θα φτάνουν στα 5 έως και τα 6 μποφόρ, με ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή τους τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα αύριο Παρασκευή τα ξημερώματα. Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να σημειωθούν οι μεγαλύτερες εντάσεις των νότιων ανέμων θα είναι οι βόρειες του νομού Ρεθύμνου και του νομού Ηρακλείου, καθώς και περιοχές γύρω από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, και δυτικά και ανατολικά της πόλης των Χανίων για τον νομό Χανίων.

Ο καιρός γενικά θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις για τα βόρεια τμήματα, ενώ πιο πυκνές θα είναι οι νεφώσεις για τα νότια τμήματα, όπου τις απογευματινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθεί και κάποια παροδική βροχή. Η θερμοκρασία για σήμερα, λόγω των νότιων ανέμων, θα κυμανθεί γύρω από τους 30οC, κυρίως για τα βόρεια τμήματα του νησιού.

Παρασκευή

Αύριο Παρασκευή, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, αναμένεται κορύφωση στην ένταση των νότιων ανέμων για τις περιοχές που αναφέρθηκαν και παραπάνω, με τις μέγιστες εντάσεις να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες και ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση στην εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα. Σταδιακά, πάντως, αναμένεται εξασθένηση των νότιων ανέμων, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης, όπου θα στραφούν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ενώ μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και στα ανατολικά τμήματα του νησιού. Πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές εμφανίζεται σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης, μετά όμως από την εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα του νησιού θα ανέβει σε επίπεδα των 30οC λόγω των νότιων ανέμων, σημειώνοντας όμως αρκετά χαμηλότερες τιμές για τα νότια τμήματα.

Μεθαύριο Σάββατο σειρά φαίνεται να παίρνουν οι ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι, αλλά σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας προκαλούν κάποιες νεφώσεις, δίνοντας και την πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές στο νησί μας. Η ατμοσφαιρική αστάθεια στις επόμενες ημέρες δίνει την ελπίδα ότι πιθανά θα ακολουθήσει μια πιο φθινοπωρινή περίοδος.

Δείτε αναλυτικά εδώ πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια