Επικυρώθηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Κρήτη
Επικυρώθηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλίμα αντιπαράθεσης στην Βουλή για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Το “πράσινο φως” ώστε να ξεκινήσουν προσεχώς οι έρευνες για τον ορυκτό πλούτο σε Κρήτη και Ιόνιο “άναψε” χθες η Βουλή, επικυρώνοντας κατά πλειοψηφία τις τέσσερις συνολικά συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η επικύρωση των συμβάσεων στην ολομέλεια της Βουλής δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ουσιαστικά επαναλήφθηκε πολιτικά το σκηνικό που είχε ξεδιπλωθεί και κατά τη σχετική ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπέρ δηλαδή των νομοσχεδίων με τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα τάχθηκαν η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ “παρών” δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στάση που πυροδότησε εκ νέου έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε δρομολογήσει και υπογράψει τις εν λόγω συμβάσεις, στις οποίες δεν άλλαξε κάτι η νέα κυβέρνηση - και δε θα μπορούσε φυσικά από τη στιγμή που είχαν υπογραφεί.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ως βασικό επιχείρημα της στάσης της την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. και την πρόθεση - όπως επισημάνθηκε - της κυβέρνησης να αποσυρθεί πλήρως το Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 Από τη δική τους πλευρά η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή διαφωνία... με τον εαυτό του, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου για «πολιτική σχιζοφρένεια στο ζενίθ».

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων, αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δε θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και συνέχισε: «Καταλαβαίνω τι θα πείτε για το “παρών”. Θα πείτε ότι άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα. Η συμφωνία-έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρει, σε σχέση με τα ΕΛ.ΠΕ., ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους Θεσμούς κι ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει εντολή να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση... Αυτά συμφωνήσατε και σήμερα μας καταγγέλλετε. Αλλά καταγγέλλετε τους εαυτούς σας. Ε, αυτό που συμφωνήσατε, αυτό μελετούμε και αυτό μελετά και το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει πράξη. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι προχωρούμε στην κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε, προφανώς, με βάση το συμφέρον του Δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον».

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι “πίσω” μπορεί να “έχει η αχλάδα την ουρά”. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛ.ΠΕ.», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρ, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.

«Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και σε μια πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, όμως, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛ.ΠΕ.

«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κύριε Χατζηδάκη; Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε», τόνισε.

Τι είπαν οι Κρητικοί βουλευτές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κοινή λογική», ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ. στις κυρώσεις των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει “παρών” στις συμβάσεις. «Είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο και Ιούνιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς εδώ να δει την πολυπόθητη εθνική συναίνεση να πραγματοποιείται. Όμως, αντί ο ΣΥΡΙΖΑ που τις διαπραγματεύτηκε και τις υπέγραψε να τις υπερψηφίσει και αυτός, μας είπε ότι έχει επιφυλάξεις. Μας είπε ότι δήθεν άλλαξαν οι συνθήκες και οι συμφωνίες θα οδηγήσουν σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, και για αυτό το ξεπούλημα φυσικά δε θα είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ που τις υπέγραψε, αλλά εμείς που τις φέρνουμε για κύρωση. Κάτι χάνουμε εδώ, κάτι δεν “κολλάει”», σημείωσε ο κ. Σενετάκης.

Για επιζήμια πολιτική της Ν.Δ. στο μέτωπο των υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Μαμουλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση για την κερδοφόρα εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια”. Παράλληλα, ζήτησε να μάθει τις κυβερνητικές προθέσεις για τα τοπικά παρατηρητήρια υδρογονανθράκων - τους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να έχουν άμεση εμπλοκή στον έλεγχο και την εποπτεία των ερευνητικών εργασιών.

«Η προσέγγιση της σοβαρότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε από τα σύκα μέχρι τα σταφύλια. Ενώ δέκα μέρες πριν τις εκλογές υπέγραψαν διά χειρός υπουργού κ. Σταθάκη τις συμβάσεις παραχώρησης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τώρα που συζητούνται στη Βουλή δήλωσαν ότι δε θα τις ψηφίσουν. Η πολιτική σχιζοφρένεια στο ζενίθ», υπογράμμισε καυστικά ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχια για τον λαό και υπονόμευση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας σηματοδοτεί η εκχώρηση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. οικοδομεί πάνω στα θεμέλια που έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News